x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Ceauşescu îi controla în fiecare zi efectuarea temelor fiicei sale Zoia

Nicolae Ceauşescu îi controla în fiecare zi efectuarea temelor fiicei sale Zoia

de Cristinel C. Popa    |    20 Noi 2012   •   14:19
Nicolae Ceauşescu îi controla în fiecare zi efectuarea temelor fiicei sale Zoia
Sursa foto: fototeca.iiccr.ro
Elena Ceauşescu era o fire religioasă, ca şi Zoia Ceauşescu mai târziu

Detalii din intimitatea familiei Ceauşescu au fost oferite chiar de Zoia Ceauşescu profesorului Radu Gologan. Matematicianul Radu Gologan s-a aflat mai mulţi ani în preajma lui Zoia Ceauşescu, fiind chiar un bun prieten al acesteia. Se ştie că fiica secretarului general al Partidului Comunist a absolvit liceul cu profil de matematică-fizică urmând apoi cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Nicolae şi Elena Ceauşescu au ordonat în repetate rânduri Securităţii să o urmărească şi chiar să intervină atunci când anturajul acesteia nu se dovedea a fi corespunzător. Astfel, prof. Radu Gologan a fost un fel de aghiotant (pe linie ştiinţifică) al lui Zoia. Consilier, confident  şi la nevoie, chiar un “bodyguard” de rezervă - de această dată din rândul specialiştilor în matematică, pe lângă ceilalţi oficiali - acesta a avut acces la numeroase informaţii ce proveneau din intimitatea cuplului prezidenţial. Mi-a împărtăşit şi mie câteva episoade din viaţa de zi cu zi a familiei Ceauşescu. “Vă spun cu drag cum am descoperit umanitatea unei familii. Fetiţa mea era în clasa I şi avea probleme cu scrisul. I-am povestit asta lui Zoia. Şi ea mi-a spus următorul lucru: Când eu eram în clasa I, tata venea şi-mi controla lecţiile. Şi la un moment dat greşisem nişte fraze, nişte liniuţe sau ce erau acolo. Şi tata mi-a rupt foaia şi m-a pus să scriu din nou. Eu m-am supărat şi am început să plâng pentru că pe pagina cealaltă era semnătura învăţătoarei. Dar tata (Nicolae Ceauşescu – n.red.) a zis, nu-i nimic, o rezolvăm. Şi a pus foaia veche cu semnătura pe cealaltă şi a plastografiat-o”, scoţând-o astfel pe Zoia din încurcătură. Profesorul Gologan a subliniat prin aceasta faptul că soţii Ceauşescu aveau un comportament normal, ca într-o familie obişnuită. “E o chestie umană pe care o facem cu toţii.  Nu că am ceva legat de sistemul ceauşist dar toţi suntem oameni şi până la urmă ne comportăm ca oameni”.

Zoia s-a certat cu mama sa atunci când a fost desfiinţat institutul de matematică la care lucrau colegii acesteia

Faptul că Elena era mai dură cu copiii decât dictatorul Nicolae reiese din relatările lui Zoia cu privire la certurile sale cu mama sa. A fost vorba la un moment dat chiar de unele retrageri ale fiicei sale. Totul era legat de hotărârea cuplului prezidenţial de desfiinţare a unui faimos institut de cercetare în domeniul matematicii, dispoziţie contestată în cadru intim de către Zoia care avea numeroşi colegi acolo. De asemenea Zoia îşi manifesta în acea perioadă şi un soi de independenţă vizavi de părinţi. “Eu am fost o perioadă foarte aproape de ea, am fost prieteni. Ea participa la fel de fel de conferinţe pe teme de matematică. Acel zvon legat de dispariţiile ei din viaţa publică are legătură cu dorinţa ei de independenţă vizavi de familie, de relaţiile ei cu mama în urma desfiinţării institutului. Atunci când ordinul de lichidare a acestuia a fost pus în practică, într-adevăr a dispărut. Dar asta din cauza conflictului major avut cu mama ei”, a spus prof. Radu Gologan.

Fuma ţigări din import şi avea produse la care nu avea acces omul de rând

“Fuma foarte mult. Pachete de ţigări sigilate, din import. Din discuţiile pe care le-am avut cu ea şi cu familia ei, cei apropiaţi nu acceptau un comportament libertin, gen hippie, cum era la acea vreme. În schimb Zoia îşi dorea foarte mult să fie considerată o persoană obişnuită. Însă erau anumite situaţii care nu erau uşor de înţeles pentru ceilalţi, când se vedea că este urmărită, că este servită mai mult decât ceilalţi. Însă avea aceleaşi tabieturi ca şi noi, trăia la fel ca noi, vorbea obişnuit cu noi. Sigur că la ea în casă găseai nişte produse pe care omul de rând nu le avea, dar care acum sunt normale”, povesteşte prof. Radu Gologan. Îl întreb dacă era superstiţioasă. “Era foarte religioasă. Nu ştiu dacă i se dădea voie să aibă icoane în casă. Dar şi mama ei era religioasă. Nu se arăta, dar era foarte credincioasă”.

Portretul Zoiei şi sincera povestea de dragoste a soţilor Ceauşescu

“Zoia era o persoană care a suferit o viaţă întreagă prin prisma poziţiei părinţilor, prin prisma relaţiei cu o parte din familie, care şi-a dorit foarte mult ca ea să reuşească într-un domeniu pe care l-a iubit, matematica, şi probabil datorită acestor divergenţe, contradicţii, ea nu a reuşit. Fiica lui Nicolae şi Elena a fost un matematician decent, chiar neaşteptat de decent şi de bun specialist în domeniu vizavi de ceea ce reprezentau părinţii ei. Şi mai am un lucru care mi se pare impresionant, de această dată referindu-mă la cuplul prezidenţial. Este impresionant de uman felul în care ea şi soţul său s-au înţeles până la sfârşitul vieţii. A fost o poveste de iubire pe care lumea iniţial nu a înţeles-o crezând că este formală, dar a fost cea mai frumoasă. Este ca un exemplu trecând peste toate barierele, peste toate inconvenientele, peste tot ce a însemnat regimul. O poveste în care doi oameni s-au înţeles foarte frumos”, a mai spus profesorul Radu Gologan.

×
Subiecte în articol: ceausescu fiica religie