x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Ciucă: Dezrobirea romilor, rezultatul unui efort conjugat al generației pașoptiste

Nicolae Ciucă: Dezrobirea romilor, rezultatul unui efort conjugat al generației pașoptiste

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2023   •   15:15

„Interiorizând greșelile trecutului și identificând soluții pentru provocările prezentului, marcat încă de prejudecăți, atitudini rasiste și discriminatorii, punem bazele unui viitor stabil”, afirmă premierul Nicolae Ciucă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor.

„Marcăm astăzi Ziua Dezrobirii Romilor, un moment de referință al istoriei noastre moderne care semnifică renunțarea la comportamente și mentalități perimate și corelarea spațiului românesc cu marile aspirații și valori universale ale umanității. Totodată, ziua aceasta ne oferă și prilejul de a sublinia importanța asumării corecte și responsabile a trecutului traumatic, în paralel cu reafirmarea angajamentului de a consolida o societate incluzivă, profund atașată drepturilor și libertăților fundamentale, în care fiecare cetățean își poate exprima și dezvolta identitatea sa etnică, religioasă, lingvistică sau culturală. Dezrobirea romilor în 1856 a fost rezultatul unui efort conjugat al generației pașoptiste, care a început o luptă lungă și grea cu prejudecățile și stereotipurile dominante în rândul elitelor vremii. Actul de la 20 februarie 1856 a fost unul just și binevenit, dar incomplet. Pentru romi, nu a putut șterge urmele veacurilor de sclavie, de umilințe și discriminare, de precaritate economică și nici traumele transmise de la o generație la alta, după cum nu a putut stopa nici prejudecățile majorității”, menționează Nicolae Ciucă în mesajul transmis de Ziua Dezrobirii Romilor.

El afirmă că Revoluția din Decembrie 1989 a creat premisele pentru ca toți cetățenii României să poată beneficia de avantajele libertății, să se dezvolte și să poată participa activ la evoluțiile din domeniile economic, social și cultural.

„Interiorizând greșelile trecutului și identificând soluții pentru provocările prezentului, marcat încă de prejudecăți, atitudini rasiste și discriminatorii, punem bazele unui viitor stabil, iar susținerea educației și promovarea identității, culturii și tradițiilor romilor sunt principalii piloni ai procesului de incluziune a romilor. Tocmai de aceea, evenimentul de astăzi, prin care se celebrează performanța în educație a elevilor romi, dar și modelele de succes din rândul minorității rome se înscrie în normalitatea unei societăți puternic atașate valorilor fundamentale, care oferă șanse egale tuturor cetățenilor săi”, adaugă premierul.

Nicolae Ciucă arată că, în ultimii ani, România a înregistrat progrese importante în ceea ce privește procesul de incluziune a romilor, „însă măsurile adoptate nu au soluționat toate problemele cu care se confruntă minoritatea romă”.

„Decalajele socio-economice, discriminarea și prejudecățile sunt doar o parte din aspectele care influențează negativ viața romilor din țara noastră, actualul Guvern acordând o atenție sporită eliminării acestora. În acest sens, Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome adoptată anul trecut se axează pe îmbunătățirea condițiilor de locuire, asigurarea accesului la un sistem de educație incluzivă, creșterea gradului de ocupare, îmbunătățirea stării de sănătate a membrilor din comunitățile vulnerabile cu romi. Mai mult decât atât, strategia pune un accent deosebit pe valorizarea identității rome, promovarea patrimoniului cultural rom, precum și pe combaterea discriminării, a discursului și atitudinilor anti-rome. Este important ca rezultatele măsurilor cuprinse în Planul de acțiune al Strategiei să genereze o schimbare reală, benefică și de perspectivă în viața membrilor comunităților de romi din țara noastră. Doar prin promovarea educației, a dialogului, a respectului față de drepturile omului, prin asumarea corectă a trecutului traumatic și onorarea contribuției romilor la dezvoltarea statului, putem lupta cu atitudinile rasiste și xenofobe și consolida societatea pe care ne-o dorim cu toții, având, în același timp, garanția unui viitor mai bun pentru generațiile următoare”, încheie Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca romi