x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Pepene: Este bine să cerem ministrului Culturii să dea o explicaţie de ce a desfiinţat Muzeul Naţional Bran

Nicolae Pepene: Este bine să cerem ministrului Culturii să dea o explicaţie de ce a desfiinţat Muzeul Naţional Bran

29 Mar 2016   •   18:21
Nicolae Pepene: Este bine să cerem ministrului Culturii să dea o explicaţie de ce a desfiinţat Muzeul Naţional Bran

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, a declarat marţi pentru AGERPRES că aşteaptă în continuare lămuriri de la Ministerul Culturii în legătură cu închiderea Muzeului Naţional Bran şi cu modul în care va fi păstrat patrimoniul foarte valoros existent în acest muzeu.

"Este bine să cerem încă o dată ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional să dea o explicaţie de ce a desfiinţat acest muzeu, în ce condiţii l-a desfiinţat şi până la venirea cu propuneri din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Braşov ce soluţii avea, pentru că la întâlnirea pe care am avut-o la Bucureşti în urmă cu o lună Consiliul Judeţean a prezentat nişte soluţii pe care Ministerul Culturii nu numai că le-a agreat, dar a fost fericit să le aibă la dispoziţie. Respectiv, Consiliul Judeţean nu a abordat problema desfiinţării Muzeului Naţional Bran şi eu cred că ar fi fost de acord ca acest muzeu să funcţioneze, dar decizia aparţine Ministerului Culturii. Ce a făcut Ministerul Culturii?. S-a oferit ca prin intermediul muzeelor din subordine să ocrotească patrimoniul de la Bran şi să-i dea o şansă ca undeva în viitor acest patrimoniu să se întoarcă la Bran sub forma unui muzeu profesionist, modern", a explicat istoricul Nicolae Pepene.

El a precizat că este posibil ca miercuri reprezentanţi ai Ministerului Culturii să vină la Bran pentru discuţii privind patrimoniul existent şi a afirmat că probabil se are în vedere şi modalitatea de transfer a patrimoniului de la Bran la Braşov.

"Cu siguranţă, noi vom cere să se respecte legislaţia, condiţiile de conservare şi transport şi cred că primul pas care trebuie făcut este o inventariere foarte serioasă la momentul predării patrimoniului de la Muzeul Naţional Bran".

Nicolae Pepene a mai afirmat că zilele trecute o delegaţie de la Ministerul Culturii a fost prezentă la Bran pentru a verifica starea patrimoniului şi pentru a prezenta ministrului un raport.

"Până acum şi eu sunt îngrijorat de lipsa de comunicare din partea Ministerului Culturii dacă până acum nu s-au prezentat concluziile acestui raport opiniei publice. Este vorba despre un patrimoniu valoros şi cred că toată lumea este interesată să afle concluziile acestor experţi trimişi de Ministerul Culturii", a spus directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

El a adăugat că trebuie avut în vedere că până în luna august, când se va închide muzeul de la Bran, timpul este foarte scurt şi nu se poate face un transfer al patrimoniului în câteva săptămâni.

Muzeul Naţional Bran se va închide până în luna august după aproape 60 de ani de funcţionare.Cele aproape 10.000 de obiecte transferate din Castelul Bran la Muzeul Vămii Medievale, după retrocedarea acestuia în luna mai 2009, vor fi păstrate la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi o parte la Castelul Bran, dacă administraţia acestuia va fi de acord.

Muzeul Naţional Bran s-a înfiinţat în anul 1957, când s-a amenajat o expoziţie de istorie şi artă medievală. Mai târziu, prin anii '60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura de Secţia Etnografică Bran. În toată această perioadă Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Judeţean Braşov. În anul 1987 s-a deschis secţia Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparţinut administraţiei vamale austro-ungare până în anul 1918. AGERPRES

×
Subiecte în articol: castelul bran muzeul castelului bran