x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicușor Dan, criticat de PNL: Extinderea Spitalului Universitar este blocată la PMB

Nicușor Dan, criticat de PNL: Extinderea Spitalului Universitar este blocată la PMB

13 Mai 2022   •   11:46
Nicușor Dan, criticat de PNL: Extinderea Spitalului Universitar este blocată la PMB

Proiectul extinderii Spitalului Universitar este acum blocat la Primăria Capitalei, transmit liberalii din Capitală. Ei afirmă că SUUB riscă să piardă finanțări de un miliard de euro pentru investiții.

„Proiectul extinderii Spitalului Universitar este acum blocat la Primăria Capitalei! Grupul PNL propune în ședința CGMB autorizarea directă pentru construirea de spitale publice. Funcționează de peste 40 de ani și este una dintre cele mai accesate clinci din Capitală și din sudul țării. Vorbim despre Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), care după atâta amar de vreme are nevoie de modernizare și reconfigurarea circuitelor funcționale, astfel încât să poată asigura asistență medicală la standardele actuale și cât mai aproape de așteptările pacienților. În acest context, consilierii generali PNL au solicitat în nenumărate rânduri executivului PMB deblocarea acestei investiții publice și extiderea spitalului. Însă, fără nici un rezultat”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit liberalilor din Capitală, Spitalul Universitar riscă să piardă finanțări de un miliard de euro pentru investiții.

„Primăria Generală nu a dat dovadă că ar fi interesat de acest subiect, deși se pot pierde foarte mulți bani. SUUB intenționează să acceseze atât programe de finanțare din surse nerambursabile- PNRR, cât și fonduri bugetare, efortul investițional fiind estimat la aproximativ un miliard euro, pe o perioadă de cinci ani”, se menționează în comunicat.

Grupul PNL propune în ședința de vineri a Consiliului General dezbaterea și aprobarea proiectului privind modificarea Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Municipiului București (R.L.U. aferent P.U.G.-M.B.) aprobat prin H.C.G.M.B. 269/2000 pentru a acorda posibilitatea autorizării directe în cazul extinderii și/sau construirii pe același amplasament de clădiri pentru spitale publice.

„Acest proiect vine ca un răspuns la blocarea unei investiții publice majore generată de lipsa de preocupare a executivului PMB. Spitalul Universitar de Urgență are un rol cheie în asigurarea serviciilor spitalicești atât pentru municipiul București cât și pentru zona de sud a României. Zilnic peste 2.500 de pacienți sunt trataț iaici, peste 800 dintre aceștia beneficiind de internări”, a declarat consilierul general Cătălin Deaconescu, inițiatorul proiectului.

Liberalii spun că, anual, peste 300.000 de pacienți solicită servicii medicale în cadrul SUUB, iar spitalul acoperă întreaga paletă de specialități medicale, precum: medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, neurologie, neurochirurgie, chirurgie generală, ortopedie, ginecologie, chirurgie cardio-vasculară etc. De asemenea, începând din 2011, clinica universitară a devenit spital regional de urgență de categoria 1. Ceea ce înseamnă că nivelul de competență este foarte înalt și deservește pacienți dintr-o arie mare: atât pe cei care locuiesc în sud-vestul Bucureștiului, cât și în județele învecinate.

„În Capitală nu s-a construit nicio unitate spitalicească publică din 1989, astfel că extiderea SUUB este obligatorie. Consiliul General trebuie să susțină efortul investițional pentru modernizarea Spitalului Universitar și să elimine eventualele blocaje administrative”, se arată în comunicat.

„Credem că prin acest proiect susținem interesul comunității locale de a avea acces la servicii spitalicești de înaltă calitate asigurate de un corp medical profesionist, desfășurate în clădiri modernizate și care să asigure respectarea standardelor actuale și viitoare în domeniu în centrul atenției lor și pentru acest lucru. De aceea, invităm toate forțele politice responsabile reprezentate în Consiliul General să susțină demersul nostru”, transmit consilierii generali ai PNL.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicusor dan