x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nodul benign - Preşedintele, două ore in operaţie

Nodul benign - Preşedintele, două ore in operaţie

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Sep 2007   •   00:00
Nodul benign - Preşedintele, două ore in operaţie

Preşedintele Traian Băsescu a fost operat ieri de tiroidă la Spitalul Militar, raportul medicilor arătănd că a fost vorba de un nodul benign.

Intervenţia chirugicală a decurs normal, nu au fost nici un fel de complicaţii, a dat asigurări purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan. Impreună cu examenul histopatologic, cel care determină tipul de leziune, operaţia a durat in total o oră şi 45 de minute.

Preşedintele Traian Băsescu a fost operat ieri de tiroidă la Spitalul Militar, raportul medicilor arătănd că a fost vorba de un nodul benign.

Intervenţia chirugicală a decurs normal, nu au fost nici un fel de complicaţii, a dat asigurări purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan. Impreună cu examenul histopatologic, cel care determină tipul de leziune, operaţia a durat in total o oră şi 45 de minute. Precizarea lui Turcan vine după ce Preşedinţia anunţa iniţial că specialiştii au estimat durata operaţiei la o oră, iar ea era aşteptată să inceapă in jurul orei 9:30. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost cel care i-a informat pe ziarişti că operaţia a inceput abia la ora 10:30.

"Examenul histopatologic a confirmat că a fost vorba de o leziune tiroidiană benignă", a mai arătat Valeriu Turcan, eliminănd astfel suspiciunile legate de o natură cancerigenă a nodulului. "Preşedintele se simte bine şi primeşte in continuare toate ingrijirile corespunzătoare", a mai spus purtătorul de cuvănt, trasmiţănd totodată mulţumirile preşedintelui, pentru toţi romănii care i-au transmis "mesaje de sprijin şi solidaritate" şi pentru medicii care l-au operat şi pentru cei care au participat la pregătirea operaţiei.

ECHIPA MEDICALĂ. Opt medici au făcut parte din echipa care s-a ocupat de preşedinte: patru chirurgi - Mircea Ghemigian, medic primar chirurgie endocrină, Institutul Parhon, Constantin Dabelea, medic primar chirurgie toracică, Spitalul Sf. Ioan, Ioan Timaru, medic primar chirurgie generală, Spitalul Militar, şi Remus Nica, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Militar, doi anestezişti - Laurenţiu Ene, de la Militar, şi Victor Culman, de la Sf. Ioan, şi doi specialişti in anatomie patologică - Marius Dumitrescu (Miliatar) şi Dumitru Ioachim (Parhon). In raportul semnat de aceştia se arată că intervenţia de hemitiroidectomie dreaptă a fost efectuată sub anestezie generală şi a decurs fără incidente anestezico-chirurgicale intraoperator şi nici postoperator imediat. "S-a practicat examen histopatologic intraoperator al piesei care a arătat: guşă polinodulară cu nodul de andenomatoză anizofoliculară, cu epitelii de aspect hiperfuncţional şi modificări interstiţiale distrofice vechi. In concluzie, leziune tiroidiană benignă."

LUNI, EXTERNAT. Administraţia Prezidenţială va informa din nou despre starea preşedintelui duminică, la ora 14:00, preşedintele urmănd să fie externat cel tărziu luni, 10 septembrie.

Alături de preşedinte s-au aflat soţia acestuia, Maria Băsescu, şi fiica cea mare, Ioana, care au ajuns la spital in jurul orei 7:45, urmate la prănz de fiica cea mică, Elena.

Ca şi in cazul operaţiei efectuate la Viena, preşedintelui i-a fost amenajat un birou chiar la Spitalul Militar: telefoane operative, fax, computer etc, un salon pentru primiri, un altul pentru ofiţerii SPP care il păzesc. Spitalul Militar s-a transformat de vineri seară intr-o fortăreaţă bine apărată de SPP. Ziariştii care au venit ulterior la conferinţa de presă a medicilor care l-au operat pe preşedinte au trebuit să fie şi ei acreditaţi la SPP, pentru a putea pătrunde in Spital.

Â

Convalescenţă scurtă pentru Traian Băsescu

Dr Mircea Ghemigian, şeful echipei de chirurgi care l-a operat pe preşedintele Traian Băsescu, a declarat că intervenţia chirurgicală a constat in extirparea lobului drept tiroidian, sub anestezie generală. Potrivit chirurgului, operaţia a fost obligatorie pentru că "nodulul tiroidian, cu structură solidă, era prea mare pentru a fi tratat medicamentos". Medicul anestezist Laurenţiu Ene a spus că operaţia a fost foarte bine pregătită şi a decurs fără incidente anestezico-chirurgicale. Examenul histopatologic la microscop, efectuat in timpul operaţiei, a arătat că nodulul tiroidian este benign, dar dr. Dumitru Ioachim a subliniat că se aşteaptă rezultatele examenului histopatologic la parafină. "Starea preşedintelui este excelentă şi va urma un tratament substitutiv discontinuu, cu hormoni tiroidieni in cantităţi mici", a afirmat dr. Ghemigian.

×
Subiecte în articol: observator spitalul militar