Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Sibiu au înregistrat noi cazuri de saturnism la angajaţii SC Sometra SA din Copşa Mică, după ce au efectuat un control de rutină în cadrul societăţii.
Potrivit directorului coordonator al DSP Sibiu, dr Ioan Maniţiu, la SC Sometra SA au fost înregistrate câteva cazuri de saturnism pentru care s-a cerut detalii privind expunerea muncitorilor la noxele din fabrică. "Angajaţii depistaţi sunt cei care au atribuţii în menţinerea activităţii de conservare a fabricii. Probabil că prin inhalarea prafului existent care conţine reziduuri de plumb şi cadmiu s-a declanşat boala profesională.
În aceste condiţii, am cerut o serie de măsuri pentru protecţia angajaţilor din partea angajatorului, angajator care nu îşi face datoria aşa cum se cuvine", apreciază directorul DSP Sibiu. Până la acest moment, DSP Sibiu nu a dispus măsuri sancţionatorii, dat fiind că procedura se află în fază de anchetă, iar rezultatele nu sunt foarte certe, a mai declarat dr Ioan Maniţiu. Directorul DSP a evitat să precizeze numărul muncitorilor depistaţi cu saturnism.
Noile cazuri de saturnism au fost depistate în urma unui număr de controale generate de decizia conducerii SC Sometra Copşa Mică de a opri centrala de apă care asigura apa potabilă în oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe. Decizia administraţiei, pe fondul unei dispute comerciale cu Administraţia apelor Mureş a lăsat fără apă peste 10.000 de oameni timp de trei zile.
"A fost o decizie care ne-a afectat şi consider că cei de la Sometra practică şantajul la adresa autorităţilor locale şi centrale. Însă, dacă guvernul ar aloca sumele pentru finalizarea proiectului de apă, oraşul Copşa Mică nu ar mai fi dependent de capriciile patronatului grec al fabricii", declară primarul oraşului Daniel Mihalache.
Prin proiectul-pilot "Zone fierbinţi Zlatna Copşa Mică" guvernul a demarat în anul 2009 lucrările la reţeaua independentă de alimentare cu apă a oraşului Copşa Mică, proiect care trebuia finalizat în 2010. Însă, cum banii nu au venit, proiectul este realizat în proporţie de 15%. "Bugetarea este numai pe hârtie. În mod normal ar trebui să se lucreze cu 300-500 de oameni, dar aşa se lucrează cu cel mult 40 de oameni.
În ritmul acesta, avem din partea Prefecturii şi Guvernului numai promisiuni, iar dependenţa unui oraş de o fabrică nu este absolut deloc normală", a mai declarat primarul oraşului Copşa Mică.