x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi concedieri şi creşteri de preţuri

Noi concedieri şi creşteri de preţuri

28 Iul 2010   •   00:00
Noi concedieri şi creşteri de preţuri

Managerii firmelor româneşti anticipează că, până în toamnă, se va înregistra o scădere a activităţii economice în toate domeniile de activitate, care va atrage noi concedieri şi va fi dublată de creşteri de preţuri.



Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică, directorii companiilor din industria prelucrătoare estimează o scădere moderată a producţiei până în septembrie, soldul conjunctural fiind de -6%, mai slab decât cel din sondajul din iunie, de +2%.

Companiile din acest sector se aşteaptă la continuarea concedierilor (sold conjunctural -13%), mai ales în cazul întreprinderilor foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma să fie fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40%  şi respectiv -32%).

Pentru preţurile produselor industriale, managerii prognozează o creştere a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%), informează INS, citat de realitatea.net.

Directorii firmelor au rămas destul de sceptici cu privire la evoluţia sectorului construcţiilor, unde se aşteaptă la o scădere moderată a producţiei (sold conjunctural -10%, faţă de -3% în iunie) şi o scădere a comenzilor (sold -17%). Şi în acest sector, disponibilizările vor continua (sold -17%), în special în întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Cât priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora.

În ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul, managerii din sector şi-au înrăutăţit estimările, mizând pe o scădere a activităţii economice până în septembrie (sold conjunctural -24%), pe fondul diminuării vânzărilor (-15%) şi comenzilor (sold conjunctural -16%). În plus, directorii iau în calcul noi concedieri (sold conjunctural -14%) şi estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +51%).

În servicii, managerii se aşteaptă la o scădere moderată a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -10%, faţă de -8% luna trecută. Drept urmare, companiile vor continua să îşi reducă personalul (-16%), mai ales întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul respondenţilor cu răspunsuri pozitive şi cel al aşteptărilor negative, indicând percepţia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative din industria prelucrătoare (2.151 firme), construcţii (1.671), comerţ cu amănuntul (2.110) şi servicii (2.546), cu marjă de eroare de +/- 5%.

×
Subiecte în articol: observator