x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi informații despre explozia puternică a unui meteorit observată în sudul României

Noi informații despre explozia puternică a unui meteorit observată în sudul României

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2023   •   18:45
Noi informații despre explozia puternică a unui meteorit observată în sudul României

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat noi informații despre explozia meteoritului din data de 11 iulie 2023 înregistrată cu staţiile infrasonice şi seismice.

„Marți, 11 iulie 2023, la ora 21:49:54 (ora locală), sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor- apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic.

Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor ale INCDFP (IPLOR și BURARI) amplasate în centrul şi nordul României.

În urma analizei formelor de undă 〰️înregistrate de cele două stații de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI. Semnalele infrasonice înregistrate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, 1,9 Hz la stația IPLOR, respectiv 3,1 HZ, în cazul stației BURARI.

Pe lângă stațiile de infrasunete, semnalele acustice generate de obiectul cosmic au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale – RSN, amplasate la Petroșani și Târgu Jiu”, potrivit INCDFP.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Explozia meteoritului deasupra României, înregistrată de aparate | Anunţul INFP

×
Subiecte în articol: meteorit explozie