Nouă state europene au suspendat utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca, după ce au fost raportate mai multe reacții adverse grave, printre care formarea de cheaguri de sânge și embolism pulmonar.
Totuși, până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse, potrivit Agenției Europene a Medicamentului.
Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirea alteia.
„Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate a primit două raporte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeași tranșă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl. Nu există dovezi privind o relație cauzală cu vaccinarea”, declarau, la acel moment, autoritățile sanitare din Austria.
Compania AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.
Joi, 11 martie, Danemarca a anunțat că suspendă acest ser, după ce au fost primite mai multe rapoarte cu privire la apariția unor cheaguri de sânge, însă nu se știe încă dacă există o legătură cu vaccinul. Ulterior, Norvegia a anunțat că suspendă utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca „din precauție”. Islanda a luat aceeași măsură.
Mai mult, Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.
În total, nouă țări au decis suspendarea imunizării cu lotul de peste un milion de doze produse de AstraZeneca, respectiv: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.
Vaccinul a fost aprobat de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, afirmând că vaccinul este eficient și sigur.
AstraZeneca în România
Lotul aflat în discuție, care a fost suspendat în cele nouă țări, este format din peste un million de doze care au fost livrate în 17 țări, respectiv: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Spania și Suedia, potrivit Agenției Europene a Medicamentului.
De asemenea, Valeriu Gheorghiță a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că România nu a primit doze din lotul suspectat că a dus la apariția unor cheaguri de sânge.
„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3.
Acesta a precizat că, până în 9 martie, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca. „Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.