Ti-ai parasit logodnica? Banii jos si cadourile de nunta inapoi! Ti-ai inselat sotia? Plateste! Ai divortat in conditiile in care locuiati cu chirie si ramai in acea locuinta? Ii platesti fostului sot o suma pentru a-si gasi alta locuinta. Dupa divort nu mai poti lucra din motive ce tin de prejudicii produse de casnicie? Ai dreptul ca un an sa ceri pentru intretinere pana la un sfert din venitul lunar al fostului sot! Va casatoriti dar nu vreti sa aveti acelasi nume? Unul dintre soti poate sa isi pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite. Sau ai preluat numele sotului dar dupa casatorie ti-ai dat seama ca ai vrea sa revii la fostul nume? O poti face, dar cu acordul sotului. Vrei sa stii la virgula cat castiga sau ce datorii are sotul? Daca nu iti spune, il poti obliga cu ajutorul instantei de tutela. Toate aceste drepturi sunt prevazute in noul Cod Civil, definit ca "un instrument modern, care va reglementa aspecte fundamentale ale existentei individuale si sociale, promovand solutii noi si revizuind institutii clasice". Institutia casatoriei este revizuita si i se adauga o una noua, cea a logodnei.
Logodna rupta: un an pentru cererea despagubirilor
Potrivit articolului 266, logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria, incheierea logodnei nefiind supusa niciunei formalitati si putand fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Daca unul dintre logodnici s-a razgandit, nu poate fi fortat sa-si respecte promisiunea si sa incheie casatoria. In cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, dar cu exceptia darurilor "obisnuite" (legea nu explica care sunt aceste daruri obisnuite). In privinta darurilor, acestea trebuie restituite in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, "in masura imbogatirii". In cazul decesului unuia dintre logodnici, nu mai exista obligatia ca cel ramas in viata sa restituie darurile primite. Obligatia de restituire nu exista daca logodna a incetat din cauza mortii unuia dintre logodnici, prevede articolul 268.
Potrivit articolului 269, cel care a rupt logodna "in mod abuziv" poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. Pe de alta parte, partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligata la despagubiri in aceleasi conditii ca mai sus.
Legea permite un timp de gandire de un an pentru a decide daca ceri sau nu despagubiri, dupa expirarea acestui termen nemaiavand dreptul sa faci aceasta solicitare.
Casatoria: poti obliga sotul sa-ti spuna datoriile
Pentru prima data, legea permite sotilor sa aleaga intre trei tipuri de "regimuri matrimoniale": 1. regimul comunitatii legale; 2. regimul separatiei de bunuri; 3. regimul comunitatii conventionale. Impartirea bunurilor altfel decat "la comun" (regimul comunitatii legale, singurul permis de lege pana acum) se face prin incheierea unei conventii matrimoniale in care se precizeaza daca aleg regimul comunitatii conventionale de bunuri sau regimul separatiei de bunuri. Conventiile matrimoniale se inscriu in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale, de unde pot fi consultate, fara justificare, de oricine. Si in privinta numelui pe care il vor purta sotii apar noutati: viitorii soti pot conveni sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un sot poate sa isi pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite. Purtarea numelui ales la casatorie e obligatorie, dar daca, totusi, unul dintre soti vrea apoi sa-si schimbe numele, o poate face, dar numai cu acordul celuilalt sot. Casatorit fiind, ai totusi dreptul la independenta, un sot neavand dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt sot. Daca vrei sa stii exact ce bunuri, venituri sau datorii are sotul iar acesta nu vrea sa-ti spuna, il poti obliga adresandu-te instantei de tutela. Parteneriatele incheiate in afara tarii nu sunt recunoscute.
Casatoria la 16 ani, echivalenta cu majoratul
Desi varsta minima legala pentru casatorie este 18 ani, minorul care a implinit 16 ani, pentru "motive temeinice", se poate casatori in baza unui aviz medical si cu acordul parintilor sau al ocrotitorului legal. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului. Odata casatorit, minorul dobandeste capacitate deplina de exercitiu, adica are toate drepturile legale si obligatiile pe care le dobandeste in mod normal la 18 ani.
Divortul: sotul bolnav poate desface casatoria
Divortul poate fi cerut ca urmare a acordului sotilor, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani, sau la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Sotul nevinovat, care sufera prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate solicita sotului vinovat sa il despagubeasca, distinct de dreptul la prestatia compensatorie. Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria, suma ceruta putand ajunge pana la un sfert din veniturile fostului sot. Daca ai impartit cu sotul o locuinta inchiriata, dupa divort cel care ramane in locuinta trebuie sa-i plateasca celuilalt o suma pentru gasirea altei locuinte, cu exceptia situatie in care acesta a fost vinovat de divort. Exercitarea autoritatii parintesti, dupa divort, revine in comun ambilor soti. Exceptia este atunci cand exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
Disparitia persoanei: declarata moarta dupa 2 ani
In cazul persoanei disparute, daca exista indicii ca a incetat din viata, poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin doi ani de la data primirii ultimelor informatii despre ea. Daca este sigur ca decesul s-a produs, desi cadavrul nu poate fi gasit sau identificat, moartea poate fi declarata prin hotarare, fara a se astepta implinirea vreunui termen de la disparitie.