x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noul Guvern român grăbeşte finalul erei Băsescu – presa străină

Noul Guvern român grăbeşte finalul erei Băsescu – presa străină

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    04 Iul 2012   •   16:00
Noul Guvern român grăbeşte finalul erei Băsescu – presa străină

"Romania, situatie ingrijoratoare dupa o ofensiva a majoritatii aflate la putere", titreaza Agentia France-Presse, prezentand situatia politica de la Bucuresti, asa cum, de altfel, o fac nenumarate agentii de presa si publicatii occidentale, care scriu despre "amenintarea democratiei si statului de drept in Romania'. "Noua coalitie de centru-stanga aflata la putere in Romania a lansat marti o ofensiva in razboiul impotriva presedintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriza si contestat, pe presedintele Senatului, in ceea ce opozitia a catalogat drept o lovitura de stat", scrie France-Presse. "Inlocuirea-surpriza a presedintilor democrat-liberali ai celor doua Camere constituie un prim pas dintr-un plan al USL, la putere de la inceputul lunii mai, pentru a obtine destituirea presedintelui Traian Basescu in zilele urmatoare', potrivit analistilor citati de AFP, care citeaza presa romana, potrivit careia la Bucuresti a avut loc un "Blitzkrieg' pentru a se putea controla institutiile aflate inca in mana opozitiei. "Ca urmare a migrarii senatorilor si deputatilor, USL a devenit majoritara in Parlament inaintea alegerilor prevazute pentru toamna', scrie AFP.

Evenimentele politice de la Bucuresti sunt comentate si de Reuters, care noteaza ca "disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducand la intarzierea reformelor importante convenite in cadrul acordului de asistenta financiara incheiat cu FMI".

Deutsche Welle pluseaza, si compara situatia de la Bucuresti cu dictatura din Belarus si cu Germania nazista, probabil inspirat de comentariile unui a dintre analistii de la Bucuresti, intr-un articol intitulat "Noaptea democratiei, ceata ratiunii'. Articolul critica dur suspendarea liderilor Camerelor parlamentare si incercarile de imixtiune in activitatea unor institutii precum Curtea Constitutionala.

Suddeutsche.de noteaza, la randul sau: "Lupta pentru putere in Romania. Guvernul Ponta incearca suspendarea presedintelui. Observatorii externi se arata ingrijorati de situatia din Romania'. "Coalitia guvernamentala condusa de premierul socialist Victor Ponta a initiat o motiune de suspendare a presedintelui. Marti, Ponta a reusit sa schimbe presedintii Parlamentului si a instalat doi oameni loiali Puterii. Noul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca joi si vineri intr-o sesiune extraordinara, parlamentarii vor decide soarta presedintelui Basescu. Despre revocarea presedintelui din functie vor decide romanii in cadrul unui referendum, in maximum 30 de zile. Presedintii Parlamentului erau singurii politicienii PDL care au rezistat de la instaurarea regimului Ponta. Basescu a avertizat ca aceasta manevra va fi urmata de tentativa de suspendare a sa si de preluarea controlului asupra justitiei din Romania din partea lui Ponta. Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gittenstein, au criticat pericolul care planeaza asupra justitiei si democratiei din Romania', scrie Suddeutsche.de. Site-ul il citeaza pe parlamentarul CDU german, Gunther Krichbaum, care a comentat situatia din Romania astfel: "Asta depaseste din punct de vedere negativ ceea ce s-a intamplat pana acum in Ungaria. Un partid transforma tara intr-o prada. Aceasta problema ar trebui discutata mai puternic la nivel european'. "Simplu, direct si eficient intru uciderea democratiei si a statului de drept e drumul cuceririi omnipotentei prin luarea cu asalt a uneia sau doua dintre cele patru puteri si trecerea ulterioara la nivelarea institutionala astfel incat sa dispara in intuneric si in ceata separatia dintre ele. Astfel incat sa ramana, la urma urmelor, doar una', noteaza sursa citata.

Agentia germana DPA, citata de RFI, vorbeste despre o escaladare a conflictului dintre presedintele Basescu si premierul Ponta si anunta ca trei oponenti ai sefului socialist al Guvernului au fost revocati din functii intr-o singura zi.

Cotidianul austriac Der Standard aminteste ca USL a dorit si schimbarea a doi judecatori de la Curtea Constitutionala ignorand procedurile legale in vigoare. Crin Antonescu declara ca Parlamentul si Guvernul ar putea schimba componenta Curtii, ceea ce, noteaza jurnalistii austrieci, este ilegal.

Portalul elvetian Suedostschweiz.ch il citeaza pe Vasile Blaga si detaliaza procedurile aparent ilegale de demitere a acestuia din functie. Ziaristii elvetieni scriu ca sedinta extraordinara a Senatului a fost convocata de BP, dar ca procedural numai presedintele acestei Camere ar avea dreptul sa decida in acest caz. De aceea, votul de demitere ar fi ilegal. Acelasi mecanism s-ar aplica si in cazul demiterii Robertei Anastase.

20minutes.fr preia AFP si descrie un Blitzkrieg dus de USL pentru preluarea puterii totale in Romania.

Frankfurter Allgemeine Zeitung titreaza ca "opozitia acuza puterea de puci' si aminteste ca Guvernul Ponta a schimbat cu mare harnicie persoane in pozitii-cheie ale statului. Dincolo de aceste numiri, FAZ scrie despre declaratia Curtii Constitutionale care acuza "atacurile virulente' ale Puterii la adresa autoritatii sale in stat. Jurnalistii germani amintesc ca USL doreste limitarea atributiilor CCR pentru ca aceasta sa nu mai poata contesta hotararile Parlamentului, cea mai importanta dintre ele fiind cea de suspendare a presedintelui Basescu. In plus ar mai fi si miza modificarilor la Legea Referendumului si la cea a votului uninominal pur. Din 7 mai, Guvernul Ponta a schimbat toti prefectii si subprefectii PDL, toti managerii de companii de stat si agentii precum si conducerile televiziunii si radioului public.

In acelasi context, si Bloomberg Businessweek scrie despre CCR care a acuzat ingerinte grosolane in independenta sa la Comisia de la Venetia. (deak.istvan@jurnalul.ro / marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×