x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu s-au dat bani!"

"Nu s-au dat bani!"

07 Iun 2005   •   00:00

Reprezentantii Ligii Islamice si Culturale din Romania sunt convinsi ca, pentru rezolvarea crizei ostaticilor romani din Irak, nu s-a platit nici o rascumparare. Ce anume s-a dat in schimbul eliberarii ziaristilor rapiti ramane ca autoritatile romane sa precizeze, spun aceiasi reprezentanti.



  • de MARINA CONSTANTINOIU

  • OPINIE. Conducerea Ligii Islamice din Romania spune ca autoritatile trebuie sa precizeze ce s-a dat in schimbul ziaristilor
    Presedintele Ligii Islamice si Culturale, dr. Fariz Allaqta, care a convocat ieri o conferinta de presa atipica - cu intrebari si raspunsuri pentru presa doar pe hol, in fuga, la plecare - , a tinut sa prezinte eforturile depuse de comunitatea musulmana din Romania pentru eliberarea celor trei ziaristi.

    EFORTURI. Potrivit lui, contributia comunitatii musulmane din Romania la rezolvarea pe cale pasnica, fara vatamarea ziaristilor, a acestei crize a fost una "pozitiva si decisiva", fara a putea preciza si in ce proportie.

    Intrebat cum era vazut omul de afaceri Omar Hayssam in comunitatea araba din Romania pana la declansarea acestei crize, dr. Allaqta a oferit un raspuns diplomatic si concis: "Nu exista padure fara uscaturi". Potrivit lui, autoritatilor romane le revine sarcina de a stabili vinovatia sau nevinovatia lui Omar Hayssam si a asociatului sau in afaceri, Mohammad Munaf, rapitul devenit coautor al rapirii de la Bagdad, dupa cum insusi presedintele Traian Basescu a precizat. Dar si aceea de a oferi detalii suplimentare referitoare la operatiunile menite a-i elibera pe cei trei ziaristi ostatici in Irak.

    MULTUMITI. Presedintele Ligii Culturale si Islamice a precizat ca toate contactele pe care reprezentantii Ligii si ai comunitatii musulmane din Romania le-au avut pe tot parcursul crizei au fost realizate "din proprie initiativa", dar au fost sprijinite de autoritatile romane, iar explicatia implicarii este una "umanitara si morala". Pe fondul unor multumiri repetate, aduse Divinitatii, dar si "Cezarilor" de la Bucuresti - autoritati, presedintele Traian Basescu insusi si chiar mass-media - , reprezentantii comunitatii musulmane au salutat la unison rezolvarea pe cale pasnica a crizei. Dr. Allaqta a reluat informatiile potrivit carora musulmanii din Romania - fie ei cetateni romani sau doar rezidenti - au pus in miscare toate legaturile pe care le aveau in Europa (in special Franta, care s-a confruntat cu situatii similare), in Irak si in alte tari din Orientul Mijlociu, pentru a da o mana de ajutor la eliberare. Am aflat astfel ca reprezentantii Ligii s-au deplasat la un moment dat in Turcia, unde au avut intalniri cu lideri musulmani din Europa, intalnire soldata cu difuzarea unui apel la postul de televiziune Al-Jazeera. De altfel, tot initiativa Ligii a fost si aducerea unei echipe a acestui post de televiziune panarab in Romania, pentru realizarea unui amplu reportaj pe tema ostaticilor, din care a si fost difuzata o parte.

    Un alt contact mediat de Liga Islamica este si cel dintre Ambasada Romaniei la Bagdad si Consiliul Clericilor Musulmani din Irak, precum si cu Partidul Islamic din Irak, care, de altfel, au si luat pozitie in favoarea eliberarii ziaristilor captivi.

    ENIGMATICUL YASSIN. Mutenia aproape totala, de fiecare data cand s-a pomenit numele unui membru al comunitatii arabe din Romania, probabil personajul-cheie al negocierilor in vederea eliberarii ziaristilor, doctor Mohamed Yassin. Desi din comunitate, Yassin nu ii era cunoscut doctorului Fariz Allaqta inaintea declansarii crizei, dupa cum a precizat acesta. Si nici la Bagdad, unde s-a spus ca Yassin s-a aflat de mai multe ori, nu s-au intalnit. Rugat sa explice prezenta la Bagdad a unei delegatii a Ligii cu doua zile inaintea anuntului privind eliberarea ziaristilor, dr. Allaqta a declarat ca acestia se deplasasera in Irak pentru a ajuta la "rezolvarea crizei" si ca nu aveau cunostinta despre faptul ca aceasta era aproape rezolvata in acel moment.

    Expunerea doctorului Allaqtta s-a incheiat cu o concluzie repetata, ulterior, de cateva ori: "Rezolvarea acestei crize a avut specificul ei si a fost diferita de alte cazuri in care au fost rapiti alti ziaristi in Irak". Un fel de "Cine are urechi de auzit sa auda!".

    Cine l-a sunat pe Omar Hayssam?

    Presedintele Basescu a aratat luni seara ca Omar a devenit suspect pentru Celula de criza dupa ce, pe 29 mai, autoritatile au interceptat convorbirea in care acestuia i s-ar fi cerut 4 milioane de dolari in schimbul ziaristilor rapiti. "Hayssam nu stia un lucru, ca la ora 9:15 structurile statului interceptasera o convorbire pe care o primise din Bagdad, dar pe o cartela Connex, care a fost identificata imediat. Comunicarea i s-a facut la ora 9:15, ca aventura costa 4 milioane si el a inceput sa defileze cu ea public. Era o cartela cu numarul 0742, cea de pe care se sunase. Deci, cel care a sunat a plecat cu ea din Romania si a sunat de la Bagdad la circa 12-14 ore dupa rapire", a aratat seful statului. Presedintele vorbeste despre o cartela Connex, insa numarul pe care il anunta este de Orange. De altfel, mai tarziu, in conferinta, el admite ca nu stie clar reteaua: "ORANGE sau CONNEX GO sau ce vreti dvs.", le spune el ziaristilor. Dincolo de faptul ca SIM-urile Connex Go sunt scoase din uz de la inceputul anului, conform site-ului Connex, ramane ideea ca Omar a fost apelat de pe un numar romanesc, fie ca e el 0724 sau 0742. Mai mult decat atat, site-urile Connex si Orange arata ca ambele retele au acoperire in Bagdad prin parteneriatele incheiate cu reteaua irakiana, insa serviciul de roaming este activ numai pentru cartele cu abonament, nu si pentru cartelele reincarcabile. Ca atare, desi exista informatia ca Munaf ar fi dus la Bagdad niste cartele pe care l-ar fi dat teroristilor, Omar nu a fost sunat de pe un numar "anonim", ci de catre posesorul unui abonament. Cine este el si de ce presedintele s-a limitat sa spuna doar ca SIM-ul a fost "identificat", nu si cine este posesorul lui? (Oana Stancu)

    Medicul lui Omar il contrazice pe Basescu

    Medicul care l-a ingrijit pe Hayssam, la Spitalul Obregia, sustine ca acesta sufera de o afectiune psihica. El a declarat pentru Mediafax, sub anonimat, ca Hayssam s-a internat pe 20 decembrie anul trecut si a stat in spital pana in ziua rapirii celor trei jurnalisti romani - 28 martie. Psihiatrul a explicat ca perioada de spitalizare s-a prelungit pentru ca boala s-a agravat, ca urmare a faptului ca sirianul a fost nevoit sa mearga la Parchet. El a precizat ca, la externare, diagnosticul pus lui Hayssam a fost de "tulburare schizoafectiva, episod depresiv", stare ameliorata, aratand ca aceasta boala poate evolua bine pentru mult timp si ca nu este vorba de schizofrenie. In ceea ce priveste avertismentul sefului statului dat medicilor care vor spune ca sirianul are boli grave, doctorul l-a catalogat drept un "lucru dur", pentru ca nu isi inchipuie ca "sa tina cineva o persoana sanatoasa internata in spital timp de peste trei luni, mai ales ca prin diagnostic nu este exonerata de raspundere". (L.D.)

    Sirianul urmarit de Vulpea, fara rezultat

    O intrebare care i-a fost adresata presedintelui Basescu a fost de ce serviciile secrete romanesti nu au stiut de pregatirea rapirii celor trei ziaristi de catre Omar Hayssam. Potrivit analistului Radu Tudor, legea prevede ca in momentul in care dosarul Hayssam a ajuns de la SRI la Parchetul General (octombrie 2004), toata speta a fost preluata pe de-a-ntregul de Parchetul General. "Parchetul dispune masuri in consecinta: daca se impune interceptarea convorbirilor telefonice, filaj etc. Parchetul General are un protocol incheiat cu Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din MAI si responsabilitatea interceptarii convorbirilor telefonice si a supravegherii lui Omar Hayssam revenea acestui serviciu". De remarcat ca DGIPI din MAI este condusa de generalul Virgil Ardelean (foto), zis si Vulpea, acelasi care, desi implicat intr-o serie de scandaluri (cazul Portbagajul), a rezistat in functie schimbarilor de putere. Tudor ne-a mai spus ca, personal, stie ca acest serviciu a fost desemnat sa preia supravegherea lui Hayssam dupa incheierea monitorizarii de catre SRI, lucru confirmat ieri si de Ministerul Public. In acest caz analistul crede ca trebuie lamurit de ce DGIPI nu a stiut de planul lui Omar. (G.A.)
    ×