x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu stiu, ma surprindeti"

"Nu stiu, ma surprindeti"

20 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

20 septembrie. Ziua Bucurestilor. Surpriza. Evenimentul a fost insa uitat de unii primari si chiar viceprimari ai Capitalei. Luati la intrebari, edilii s-au incurcat in raspunsuri confuze.
MONICA ANDREI

Lupta politica a tranformat Bucurestiul intr-un ring de box. Problemele edilitare au fost repede trecute pe un loc secund pe lista de prioritati, autori-tatile locale uitand pana si ziua bucurestenilor. Ieri am testat memoria catorva primari si viceprimari. Putini au stiut insa ce reprezinta ziua de 20 septembrie.

Primul pe lista de intervievati a fost Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, care a crezut ca astazi este o zi a unui sfant. "Luni 20 septembrie? (pauza), Ma surprindeti. Nu e vorba de sfinti? E vreo sarbatoare? Nu stiu", a spus Chiliman. In momentul in care a aflat despre ce sarbatoare este vorba a inceput sa-si spuna propria varianta.

"E o zi normala. Personal nu sunt adeptul unor serbari de genul acesta".

Pentru ca primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, era putin plecat intr-o vacanta in Delta, l-am sunat pe viceprimarul Sectorului 4 Radu Silaghi, care n-a prea inteles despre ce este vorba. "Nu stiu. M-ati luat prin surprindere. Imi cer scuze. Nu-mi amintesc". N-a facut exceptie nici Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, care desi a vorbit acum o saptamana pe aceasta tema cu subalternii sai, ieri a uitat. "Nu stiu. Nu stiu. (pauza)".

DEZAMAGIRE. Aceleasi cuvinte au fost folosite si de viceprimarul Sectorului 6, Constantin Patica. Cand a aflat ca pe data de 20 septembrie este ziua Bucurestiului, viceprimarul si-a amintit si de invitatia Prefecturii la un eveniment organizat pe aceasta tema.

Nici cei de la Primaria Capitalei nu se pot mandri cu o memorie buna. Traian Basescu, edilul-sef, si-a adus aminte abia dupa ce a primit cateva explicatii suplimentare. "20 septembrie? Nu stiu. Ba da, stiu. Ziua Bucurestiului. Nu fac nimic special pentru ca se interpreteaza ca fiind campanie electorala. Stiu si cati ani se implinesc de la atestarea Bucurestiului. 585 sau 545. Incurc mereu anii".

Subalternul sau, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, a fost confuz, transformandu-se pentru cateva secunde in Toma necredinciosul. "Ziua Bucurestiului a fost acum o luna". Pana la urma s-a convins ca este la 20 septembrie, anuntand ca in cinstea acestui eveniment va inaugura fantana arteziana din Parcul Herastrau. Cel care a salvat turma a fost colegul sau, viceprimarul Victor Orban care surprinzator, fara ajutor, a raspuns repede si la obiect.

Implinirea a 545 de ani de la atestarea documentara a "Cetatii Bucurestiului" este sarbatorit astazi modest doar de Prefectura Capitalei, la Casa Oamenilor de Stiinta.

BAJBAIALA

"Nu stiu. Ba da stiu. Ziua Bucurestiului. Nu fac nimic special pentru ca se interpreteaza ca fiind campanie electorala. Stiu si cati ani se implinesc de la atestarea Bucurestiului. 585 sau 545. Incurc mereu anii" - Traian Basescu, primarul general al Capitalei

ISTORIC

La 20 septembrie 1459 a fost atestata documentar cetatea Bucuresti. Hrisovul, scris in limba slavona, a fost semnat de Vlad Tepes, domnul Tarii Romanesti (1448; 1456-1462; 1476), si intarea proprietatea lui Andrei si fiilor lui, Iova, Drag, asupra cetatii.

Domnul Tarii Romanesti a emis mai multe documente de cancelarie din Bucuresti, ceea ce atesta statutul de resedinta domneasca al orasului. Conform unui document din 7 iunie 1766, numele orasului vine de la pastorul Bucur.

Potrivit istoricului Constantin C. Giurescu, Bucurestii au existat ca asezare urbana cu mult inainte de domnia lui Vlad Tepes, chiar inainte de intemeierea statului medieval Tara Romaneasca. Lui Vlad Tepes i s-ar datora, potrivit aceluiasi istoric, ridicarea unei cetati in Bucuresti sau refacerea ei si, fireste, atestarea documentara.
×
Subiecte în articol: observator ştiu bucureştiului