x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu te supăra, frate",... c-ai luat amendă de la CNA!

"Nu te supăra, frate",... c-ai luat amendă de la CNA!

10 Mar 2010   •   00:00

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, miercuri, cu 10.000 de lei postul OTV, pentru emisiunile "Nu te supăra frate" din 10 ianuarie şi "Lumea de azi, lumea de mâine" din 29 ianuarie, în care s-a folosit un limbaj vulgar ­ încălcându-se legislaţia privind protecţia minorilor ­ şi, respectiv, s-a făcut publicitate mascată, informează Mediafax.

CNA a analizat, în şedinţa de miercuri, emisiunea "Nu te supăra frate" difuzată de OTV în 10 ianuarie, în intervalul orar 13:01-14:01. Potrivit CNA, emisiunea de divertisment amintită a fost prezentată de Gabriel Fătu, cu marcajul AP (acordul părinţilor). Titlul afişat pe ecran a fost "Acesta este motivul pentru care nu mai fac farse!".

În emisiune, Gabriel Fătu a spus că nu mai face farse din cauză că oamenii nu au simţul umorului şi pentru a demonstra acest lucru s-au redifuzat câteva farse în care "limbajul violent, jignitor şi vulgar este necenzurat". În timpul farselor nu a apărut menţiunea "Reluare".

Conform reprezentanţilor CNA, farsele reluate în emisiune au fost preluate din emisiuni difuzate pe OTV în anul 2008 şi 2009. Totodată, în farse se folosea un limbaj vulgar.
Respectiva emisiune a fost redifuzată în 24 ianuarie, în intervalul 13:09-14:06, fără să se facă menţiunea "Reluare".

Pe de altă parte, CNA a analizat, în şedinţa de miercuri, emisiunea "Lumea de azi, lumea de mâine", difuzată de OTV, de la ora 16:11, în 29 ianuarie. Emisiunea a fost moderată de Alexandru Paul Moraru. În partea a doua a emisiunii a fost invitată în studio Simona Sanda, doctor şi farmacist, titlul afişat pe ecran fiind "Plantele şi frumuseţea trupului".

Potrivit CNA, pe parcursul emisiunii s-a făcut publicitate mascată la "un remediu pe bază de plante, sută la sută", pentru slăbit, fiind precizat numele acestuia şi al societăţii producătoare. Totodată s-a mai spus că respectivul remediu nu are interdicţie de vârstă, putând fi folosit şi de copii.

În acest caz, postul OTV a încălcat art. 29 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "3) Comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise" şi art. 154 din Cod ­ "Publicitatea şi teleshoppingul pentru orice fel de produs sau tratament pentru slăbit ori pentru menţinerea greutăţii corporale vor respecta următoarele condiţii: a) nu se vor adresa persoanelor sub 18 ani şi vor avertiza publicul asupra acestui aspect printr-un insert scris şi/sau sonor".

Pentru încălcările legislaţiei audiovizuale din ambele emisiuni difuzate de OTV, CNA a decis să sancţioneze postul OTV cu o amendă în cuantum de 10.000 de lei.

×
Subiecte în articol: mass-media