x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numai de Olimpiada şcolară nu ne bătusem încă joc! Ministerul Educaţiei limitează drastic numărul participanţilor la Olimpiadele Naţionale

Numai de Olimpiada şcolară nu ne bătusem încă joc! Ministerul Educaţiei limitează drastic numărul participanţilor la Olimpiadele Naţionale

12 Mar 2012   •   12:58
Numai de Olimpiada şcolară nu ne bătusem încă joc! Ministerul Educaţiei limitează drastic numărul participanţilor la Olimpiadele Naţionale

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Ma numesc Ouatu Andu, sunt profesor de fizica la Colegiul National Iasi si revin cu o noua scrisoare adresata dvs. La prima scrisoare (adresata la inceputul lunii februarie) am primit un raspuns de la directorul secretariatului general al guvernului la data de 20.02.2012 ca sesizarea a fost trimisa la Ministerul Educatiei. De la Ministerul Educatiei – nimic pana acum! Intre timp Guvernul a avut sedinta la Iasi si Ministrul Educatiei a fost interpelat legat de distrugerea invatamantului de performanta din Romania. A raspuns (si raspunsul a fost filmat si publicat in ziarele locale !) ca observatia referitoare la reducerea numarului de locuri si de premii la Olimpiadele Nationale este justificata si va remedia problema! Urmarea… la trei zile de la acest raspuns la Inspectoratul Scolar Iasi a venit numarul de locuri pentru Olimpiada de matematica – REDUS SI ACESTA ! Se pare ca ESTE CINEVA MULT MAI PUTERNIC DECAT MINISTRUL IN MINISTER sau MINISTRUL MINTE !

Pe 10 ianuarie, odata cu emiterea metodologiei –cadru de organizare a concursurilor scolare, se micsoreaza semnificativ numarul de locuri alocat la Olimpiadele nationale la toate disciplinele. Mai exact – un loc pe judet , pe nivel de clasa (cu exceptia matematicii, fizicii, chimiei, biologiei si informaticii unde numarul poate fi marit dupa cum se spune " prin regulamente specifice "). Nu stiu cum mai poate Ministerul sa justifice faptul ca se incurajeaza competenta si performanta in aceste conditii !. Mai concret, judetul Iasi care de 7 ani in urma a obtinut rezultate deosebite la Olimpiada (inclusiv la cea internationala ) a avut in ultimii ani aproximativ 20 de locuri iar anul acesta reducerea este semnificativa (marindu-se si numarul de clase participante cu clasa a 6a T- mai exact avem 7 locuri cu marire la 14. Iar la nivelul intregii tari este un dezastru !. Nu stiu ce semnale aveti din alte judete dar vestea a fost un soc pentru elevii Colegiului National, Racovita si Negruzzi pentru ca la fiecare nivel de clasa sunt cel putin 4 oameni de valori egale, cu faze nationale si zeci de concursuri la care au participat si care … vor trebui in urma acestei decizii sa stea acasa ! Cum sa ii http://www.jurnalul.ro/motivezipe acesti elevi cand la cel mai important concurs li se blocheaza accesul prin regulament ? Pentru elevi olimpiada este cel mai important concurs si unii mi-au spus ca ei considera pregatirea pentru olimpiada cel mai important lucru din toata scoala . De fapt stiti aceste lucruri deoarece am aflat ca ati facut liceul la "Negruzzi'. Socul a fost si pentru toti profesorii din comisia judeteana .Noi incercam sa pregatim elevii foarte bine , nu facem un scop din olimpiade dar…sa spui elevilor ca ai un loc calificant la faza urmatoare ( sau maxim doua ) este destul de delicat in conditiile in care incurajam studiul , competenta si performanta. Iar la intrebarea lor (justificata ) "de ce ni s-a micsorat numarul de locuri ?" sa ridici din umeri si sa spui "Nu stiu' pentru ca argumentul vesnic al Ministerului ca nu sunt bani este jenant pentru asemenea copii care , fiecare in parte , este o valoare a Romaniei Nu stiu cine a gandit acest ordin si acesta metodologie dar… parca e facuta special impotriva celor care se dedica studiului unei anumite discipline – si , va rog sa ma credeti ca om implicat de 20 de ani in pregatirea lor la fizica , nu sunt putini. Pot sa va spun ca elevii ar fi in stare ca, daca ies pe 2 sau pe 3 si nu se califica la nationala, sa isi plateasca ei toate cheltuielile – numai pentru a participa la concurs. Poate incercam sa nu le frangem elanul !

In urma celor semnalate elevii si parintii din Colegiul National Iasi au considerat o sfidare adusa invatamantului si au initiat o petitie on-line la adresa http://petitie-olimpici.xpreflect.net/ pentru sprijinirea schimbarii regulamentului ce a aparut peste noapte pentru Olimpiadele nationale. In patru zile s-au strans aproximativ 700 de semnaturi ale unor oameni din toate domeniile – ilustri academicieni, deputati, profesori, fosti olimpici ce au adus cinste tarii si actuali elevi din toate colturile tarii (semnaturile va stau la dispozitie cand doriti cu serie si numar buletin si CNP) – in conditiile in care acestei petitii nu i s-a facut reclama in mass-media. Si semnaturile se strang in continuare pentru a va demonstra ca merita sa nu persistati in greseala si sa luati atitudine. Uimitor este ca mai toata lumea a inteles ceea ce oamenii din Minister nu vor sa spuna - ce se urmareste cu acest nou regulament! - distrugerea unuia din putinele lucruri care mai functioneaza bine in Romania si cu care ne mandrim ! Nu pot sa cred ca va lasa indiferent acesta problema- se spune ca surzi sunt cei care nu vor sa auda - (mai degraba as crede ca scrisoarea mea nu a ajuns la dvs. , la fel cum a fost "ingropata" si la Ministerul Educatiei – "un profesor nu conteaza" a gandit cineva, dar este lupta unei generatii si a Romaniei viitoare).

V-as ruga sa cititi petitia si comentariile de pe petitie – sunt IMPRESIONANTE ! V-as ruga sa va ganditi cum veti fi perceputi in cazul in care acest ordin persista – cei care au distrus performanta !

Deoarece mai sunt trei saptamani pana la desfasurarea olimpiadelor nationale (toate se desfasoara in acelasi timp - o alta decizie aberanta!) va rog sa urgentati analiza acestei situatii. De asemenea va aduc la cunostinta ca elevii vor informa si mass-media si presa nationala despre aceasta problema si modul gasit de Guvern pentru rezolvarea ei. Oricum pana acum se pare ca nimeni de la nivel decizional nu a reusit nici macar sa discute despre aceasta problema – ne intrebam ce treburi importante exista in Minister incat VIITORUL INTELECTUAL AL ROMANIEI SA NU CONTEZE?

Cu stima,

prof. Andu Ouatu

×