x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numele lui Dragnea şi Ponta, în dosarul de şantaj al lui Mircea Govor (referat DNA)

Numele lui Dragnea şi Ponta, în dosarul de şantaj al lui Mircea Govor (referat DNA)

23 Dec 2015   •   15:55
Numele lui Dragnea şi Ponta, în dosarul de şantaj al lui Mircea Govor (referat DNA)
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Numele lui Liviu Dragnea şi cel al lui Victor Ponta sunt menţionate în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, în dosarul în care acesta este acuzat de mai multe fapt de şantaj, dar şi de folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit documentului, în perioada august-octombrie 2013, Govor i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea, la acel moment preşedinte executiv al PSD, dar şi lui Andrei Dolineaschi, secretar general al partidului, pentru a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, în sensul impunerii persoanelor agreate în funcţiile de interes din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare.

"Astfel, în perioada august-octombrie 2013, Govor Mircea Vasile a cerut sprijin numiţilor Dragnea Liviu şi Dolineaschi Andrei (...) în sensul de a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, pentru impunerea persoanelor agreate în funcţiile de interes din cadrul AJFP Satu Mare. În acelaşi timp, Govor Mircea Vasile a acţionat în acelaşi scop şi în mod direct sau prin intermediul numitului Dolineaschi Andrei pe lângă Diaconu Gelu şi Tunaru Florin, preşedintele, respectiv vicepreşedintele ANAF, dar şi pe lângă directorul general al DGFP Cluj, Costin Mihai, aceştia având atribuţii de serviciu pe linia nominalizării/delegării/împuternicirii persoanelor cu funcţii de conducere în cadrul structurilor teritoriale subordonate", notează DNA.

Conform procurorilor, după ce preşedintele ANAF a emis mai multe ordine de numiri provizorii în funcţii de conducere în sensul dorit de Mircea Govor şi apropiaţii săi, liberalii Ovidiu Silaghi şi Adrian Ştef, preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, s-au arătat nemulţumiţi de modul de distribuire a funcţiilor.

"Acest lucru a produs nemulţumirea lui Adrian Ştef şi a numitului Silaghi Ovidiu, preşedintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu deţinea niciunul dintre posturile de conducere pe inspecţie fiscală, în ciuda faptului că Mircea Govor a recunoscut că "de aia controlul s-a împărţit în două, ca unul să meargă la ei, unul la noi", adică cele două posturi să fie împărţite între PSD şi PNL", se arată în document.

La data de 7 august 2013, Mircea Govor are o discuţie în contradictoriu cu Adrian Ştef, din care se desprinde concluzia că posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmează a fi ocupate doar în urma unor negocieri purtate între liderii politici ai PSD şi PNL, neavând importanţă criteriul profesional:
"Domn (Ştef Adrian) : - Da !
GOVOR MIRCEA VASILE : - Măi Adi !
Domn : - Da.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Io am circul de pe lume aici măi !
Domn : - Na, ce s-o întâmplat ?
GOVOR MIRCEA VASILE : - Păi da' astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negreşti îi de la PDL şi măi, îţi spun io...
Domn : - Măi !
GOVOR MIRCEA VASILE : - Na bun, acuma Adi, îţi spun ceva, toţi îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo...
Domn : - Mircea, ascultă-mă te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Da.
Domn : - Te rog frumos ascultă-mă.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Da.
Domn : - Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem....
GOVOR MIRCEA VASILE : - Adi, nu-i aşa, că astea locuri cheie, dă-le dracului (...) că acum oamenii ăştia ştiu...
Domn : - Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de faţă cu oamenii ! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucureşti şi opresc numirile.
Domn : - Na opreşte, opreşte cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuţi cu oamenii mei pe care io îi fac şi io îi pun, tu îi opreşti, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Na bine Adi, îi vorba, ştii ce spun ăştia, de ce luaţi de la PDL măi, ne-o (...) într-una şi acum îi luaţi voi şi îi faceţi PNL...
Domn : - Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi şedinţă... te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Da' unde eşti acum ?
Domn : - Îs la birou, da' n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Da Adi, Adi, stai un pic, că şi asta îi o chestie, da' io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da' asta, îmi spun oamenii ăştia acesta domnule, o venit de la PDL acum şi într-una o fost în circ şi în scandal cu el şi acum l-a şi luat voi ca să continuăm circul şi scandalul, dă-le dracului măi !
Domn : - Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să şi (...) io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează !... Nu mă mai interesează !'

De asemenea, la data de 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanţe ("Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre' să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic... şi despre asta o fost vorba... am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră'), însă Dragnea i-a răspuns că Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice la acea dată, nu i-a comunicat nimic în acest sens.

În continuarea discuţiei, Mircea Govor şi-a exprimat deznădejdea privind numirile despre care spunea că "îs atâta de încurcate de... Dar fără dumneavoastră...", la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chiţoiu despre această problemă.

A doua zi, Mircea Govor i-a reamintit lui Andrei Dolineaschi să nu uite de Antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să îşi numească persoane obediente şi în această structură nou înfiinţată (Direcţia Generală Antifraudă).

"La data de 12.09.2013, Govor Mircea, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuţie extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanţe, aceştia garantându-i "că se rezolvă". De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromiţătoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă "ca să deblocheze situaţia de acolo", referindu-se la faptul ca Govor să ajungă la o înţelegere cu decidenţii din cadrul PNL Satu Mare (Ştef Adrian şi Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pentru numiri în funcţiile vacante", spune DNA.

Ulterior, la data de 17 septembrie 2013, Govor şi Dolineaschi s-au deplasat la sediul ANAF pentru a purta o discuţie în acest sens cu Gelu Diaconu (întrevedere de care este informat şi Liviu Dragnea de către Govor), respectiv cu vicepreşedintele ANAF, Florin Tunaru, pe parcursul întâlnirii făcându-şi apariţia şi Adrian Ştef. Întrevederea respectivă a avut efectul scontat de Govor, arată anchetatorii.

În acelaşi context al reorganizării structurilor ANAF, şi Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi vicepreşedinte al PNL Satu Mare la acel moment, a acţionat, în cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe funcţii de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, respectiv al Serviciilor Fiscale municipale şi orăşeneşti de la nivel judeţean.

Conform referatului, el a acţionat astfel în urma unor negocieri pe care le-a purtat anterior cu Mircea Govor, respectiv Ioan Mircea Ardelean, aceştia stabilind concret care persoane să ocupe funcţii de conducere la instituţia mai sus menţionată, pe baza unor criterii exclusiv politice, în contextul în care la acea vreme, coaliţia aflată la putere în acel moment (Uniunea Social Liberală) era formată din partidele PSD şi PNL.

"În continuare, Ştef Adrian îşi exprimă nemulţumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcţii de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ştef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanţe este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecţioneze către ministrul finanţelor publice, respectiv conducerea ANAF", precizează DNA.

În acelaşi document este menţionat şi numele fostului premier Victor Ponta, în legătură cu un caz al primarului PSD al comunei Odoreu, pe care Govor a încercat să îl constrângă pentru a interveni pe lângă membrii unei comisii de licitaţie cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene.

Procurorii reţin că primarul PSD în cauză, Dumitru Pop, nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Mircea Govor, dar şi că organizaţia PSD Odoreu a fost dizolvată de conducerea PSD Satu Mare, din cadrul căreia făceau parte Mircea Govor şi Valer Marian.

"Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat în comuna Odoreu pentru a-l desemna şi instala pe noul preşedinte al organizaţiei PSD Odoreu - Ardelean Ioan Mircea. Deoarece era nemulţumit de această decizie luată de liderul local al partidului din care făcea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat în faţa preşedintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, căruia i-a expus situaţia în care se afla şi i-a prezentat inclusiv documentele şi articolele defăimătoare la adresa sa, la care acesta i-a promis că va avea discuţii lămuritoare cu Valer Marian, încurajându-l că situaţia urmează a fi detensionată în cadrul organizaţiei judeţene Satu Mare. De altfel, Valer Marian a declarat că, ulterior publicării articolelor defăimătoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discuţie de către preşedintele PSD Victor Ponta, care s-a arătat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea şi primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta că scandalul a pornit de la o licitaţie publică, în care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian să pună capăt acelei situaţii tensionate", se precizează în referatul procurorilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) judecă miercuri contestaţia DNA şi a lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, faţă de decizia prin care a fost plasat în arest la domiciliu.

În 17 decembrie, Instanţa Supremă a respins propunerea de arestare preventivă formulată de DNA în cazul lui Govor şi au decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu.

Mircea Govor este acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În dosar, este urmărit penal şi deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea govor Victor Ponta liviu dragnea