x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O avalanşă ucide o persoană în Bucegi

O avalanşă ucide o persoană în Bucegi

08 Feb 2010   •   00:00

O persoană a decedat în acest week-end în urma unei avalanşe produse în Munţii Bucegi, iar alte 13 au fost salvate de jandarmi, potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul Judeţean de jandarmi Prahova.



"Din cauza nerespectării regulilor ce trebuie avute în vedere la drumeţiile montane, o familie din Bucureşti formată din părinţi şi un copil în vârstă de 13 ani au încercat să ajungă în ziua de sâmbătă, la Stâna de Mijloc din Munţii Baiului, fiind surprinşi în zona Vârful Cumpătul de o avalanşă", se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Bărbatul şi copilul au reuşit în cădere să se prindă de tufele întâlnite în cale, însă femeia a fost împinsă de zăpadă, lovindu-se în cădere, fiind găsită decedată de cei doi membri ai familiei.

Din cauza condiţiilor meteo, cei doi membri supravieţuitori au decis să abandoneze trupul neînsufleţit şi au plecat către staţiune, întâlnindu-se cu echipele de salvare care i-au condus la Poliţia staţiunii Sinaia. Membrii Serviciului Salvamont şi patru jandarmi montani au început căutările în condiţii de vizibilitate foarte redusă, pe un teren accidentat, în zonă nefiind trasee montane. O parte din echipele de salvare au continuat cercetările, însă lăsarea întunericului, ceaţa deasă şi viscolul au determinat încetarea căutării, care a continuat duminică.

Astfel, echipele au găsit duminică trupul neînsufleţit, acţiunea încheindu-se după aproximativ cinci ore, când persoana decedată a fost transportată la Releul Cumpătu de unde a fost preluată de un autovehicul al Serviciului de Medicină Legală Prahova.

În acest week-end, afluxul de turişti pe pârtiile de schi şi de sanie de pe Valea Prahovei, dar şi din staţiunea Cheia, a fost unul deosebit de mare. Nu toţi turiştii s-au bucurat însă de ieşirea în aer liber şi de zăpadă. Căderile pe pârtiile de schi au provocat unor turişti traumatisme la nivelul membrelor superioare şi inferioare

Astfel, efectivele Jandarmeriei Montane, în cooperare cu echipele salvamont, au desfăşurat mai multe acţiuni, în urma cărora au fost salvate 13 persoane rănite, cu vârste cuprinse între nouă şi 41 de ani, de pe pârtiile din staţiunile Sinaia, Buşteni şi Azuga.

×
Subiecte în articol: observator