x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O cercetătoare româncă va fi premiată de Barack Obama

O cercetătoare româncă va fi premiată de Barack Obama

22 Noi 2010   •   12:51
O cercetătoare româncă va fi premiată de Barack Obama
Sursa foto: /wix.com

O cercetătoare româncă din Statele Unite va primi de la Barack Obama cea mai înaltă distincţie acordată de preşedinţia americană pentru debut în cariera ştiinţifică. Emilia Moroşan este astăzi profesor-asistent în fizică, astronomie şi chimie la Universitatea Rice din Houston, Texas, iar în România a absolvit în 1999 Facultatea de Fizică a Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi.

Emilia Moroşan va merge la Casa Albă pe 13 decembrie, pentru ceremonia de acordare a „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” (PECASE). Acest premiu a fost lansat de Bill Clinton în 1996, pentru a-i onora pe cei cu rezultate deosebite în cercetare şi educaţie ştiinţifică.

Câştigătorii sunt nominalizaţi de 10 agenţii şi de­par­tamente federale şi se aşteaptă să aducă importante contribuţii la eco­no­mia SUA. De obicei, distincţiile vin însoţite şi de fonduri de cercetare pentru o perioadă de până la cinci ani.

„Ştiinţa şi tehnologia au fost mult timp centrul puterii economice a Americii (...). Sunt încrezător că aceste persoane, ale căror cariere sunt atât de promiţătoare încă de la debut, vor continua să facă descoperiri care vor propulsa naţiunea noastră în următorii ani”, a declarat preşedintele Barack Obama. „Sunt foarte încântată! Bineîn­ţe­les, recunoaşterea aceasta este un lu­cru extraordinar, dar partea cea mai bună e că voi primi fonduri suplimen­ta­re şi voi putea angaja mai mulţi oa­meni care să facă această muncă minunată”, a declarat Emilia Moroşan.

Românca a fost nominalizată la premiile prezidenţiale de Biroul de cercetare strategică a Forţelor Aeri­e­ne, care i-a finanţat până acum programele de cercetare.

De când e la Universitatea Rice, Emilia Mo­ro­şan a câştigat şi pre­miul pentru carieră al Fundaţiei Naţionale pentru ştiinţă, o agenţie guvernamentală din Statele Unite ale Americii care se ocupă de promo­varea ştiinţei şi ingineriei prin intermediul programelor de cerce­tare şi educaţie.

×