x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O defecţiune serioasă în sistemul energetic european a dereglat ceasurile electronice din 16 ţări, printre care şi România

O defecţiune serioasă în sistemul energetic european a dereglat ceasurile electronice din 16 ţări, printre care şi România

08 Mar 2018   •   13:18
O defecţiune serioasă în sistemul energetic european a dereglat ceasurile electronice din 16 ţări, printre care şi România

Ceasurile electrice din România şi multe alte ţări europene s-au dat înapoi automat cu aproape șase minute, după o defecţiune majoră în rețeaua electrică europeană.

Sistemul energetic european continental, o zonă foarte bine sincronizată cuprinzând 26 de țări, are în mod normal o frecvență standard de 50 Hz. Prin păstrarea unei frecvențe stabile, se împiedică deteriorarea ceasurilor aparatelor electrice și permite menținerea exactă a timpului.

Problemele au început atunci când Kosovo a folosit mai multă energie electrică decât generează. Serbia, care nu recunoaște secesiunea unilaterală a Kosovo, dar care este obligată din punct de vedere juridic să echilibreze rețeaua teritorială, nu a reușit să intervină așa cum era necesar.

ENTSO-E, care reprezintă operatorii sistemelor de transport ale energiei electrice din întreaga Europă, a precizat că acest lucru a determinat scăderea ușoară a frecvenței electrice a rețelei, de la 50 Hz la 49,996 Hz.

În consecință, ceasurile electrice care numără 50 de oscilații în curent alternativ, pentru a determina că a trecut o secundă, se află acum la câteva minute în urmă. Începând de joi dimineață (8 martie 2018), ceasurile electrice au fost întârziate cu 5 minute și 46 de secunde.

Dispozitivele electronice care pot fi afectate sunt ceasurile deșteptător, ceasuri de cuptor sau ceasuri de electrocasnice, ceasuri care sunt utilizate pentru programarea sistemelor de încălzire.

Totuşi, ceasurile care utilizează un cristal de cuarț sau dispozitive digitale, precum telefoanele inteligente și computerele nu sunt afectate.

Însă, această problemă poate afecta și alte sisteme, mult mai importante. Sirenele de avertizare a populaţiei din Olanda nu au reușit să pornească în timpul unui test lunar, deoarece sistemul necesită ca ceasul intern al sistemului să se potrivească cu timpul sistemului, cu o deviație maximă de numai câteva minute.

"Această abatere de frecvență, care nu sa întâmplat niciodată în sistemul energetic european, trebuie să înceteze", a precizat ENTSO-E, adăugând că a explorat opțiunile tehnice pentru a remedia defecţiunea.

Remedierea defecţiunii poate dura câteva săptămâni.

În acest timp, oamenii pot alege să-și potrivească manual ceasurile electrice cu 6 minute înainte, până când problema este rezolvată, moment în care acele ceasuri vor trebui date înapoi cu 6 minute. 

Potrivit ENTSO-E, ţările afectate sunt: ​​Spania, Portugalia, Franța, Italia, Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Elveția, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, România, Bulgaria și Turcia.http://www.observator.tv

×