x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O fată din Baraolt, ţinută în lanţuri 11 ani. Mama și tatăl, arestați pe loc

O fată din Baraolt, ţinută în lanţuri 11 ani. Mama și tatăl, arestați pe loc

de Carmina Pricopie    |    03 Iul 2023   •   07:20
O fată din Baraolt, ţinută în lanţuri 11 ani. Mama și tatăl, arestați pe loc

„În perioada ianuarie 2012 - aprilie 2023, inculpatul a lipsit-o de libertate pe fiica sa, în vârstă de 17 ani în momentul consumării faptei, încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal, prin legarea cu un lanț metalic de picior și de obiecte de mobilier, fiindu-i restrânsă astfel libertatea de mișcare, pentru a nu-i asigura victimei supravegherea și îngrijirea permanentă de care avea nevoie datorită stării de sănătate”.

Aşa începe procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna descrierea faptelor, în rechizitoriul înaintat Judecătoriei Sfântu Gheorghe. Soţii Mihaly şi Lăcrămioara Loreta Antal au fost amândoi trimişi în judecată pentru lipsire de libertate. Un caz care i-a şocat până şi pe anchetatori.

Victima are acum 28 de ani şi aproape jumătate din viaţă şi-a petrecut-o legată cu un lanţ metalic. Părinţii o legau de piciorul patului sau de dulap, pentru „evitarea supravegherii permanente de care avea nevoie bolnava şi posibil eventualele neplăceri generate de situaţia medicală a acesteia, a mai scris procurorul în rechizitoriu. Aşa a şi fost găsită atunci când poliţiştii au descins în locuinţă: legată cu un lanţ din zale metalice prins cu două lacăte. Victima suferă de retard mintal sever, iar părinții, asistenţii personali, „au procedat la imobilizarea victimei pentru a-i asigura supravegherea şi pentru propriul confort cotidian”, spun anchetatorii.

Cei doi părinţi au fost imediat arestaţi pe 5 aprilie şi sunt şi acum în arest preventiv. Tatăl este încarcerat în Penitenciarul Codlea, iar mama, la Târgşor. Victima a ajuns pe secţia de psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf, într-o stare de degradare severă. La procesul civil de instituire a tutelei speciale pentru ea, judecătorii au încercat să o audieze prin videoconferinţă. Instanţa a constatat însă că tânăra nu poate răspunde la întrebările care îi sunt adresate. Asta reiese şi din examinările medicale.

Fata are mintea unui copil de câţiva ani. Execută ordine simple şi prezintă un nivel intelectual redus. Mai mult, are episoade de o agresivitate crescută, este agitată şi îşi rupe hainele de pe ea, le bagă în gură şi le mănâncă.

Apărarea părinților: și la spital o leagă

Părinţii au încercat în instanţa de cameră preliminară să-şi justifice acţiunile, tocmai folosind aceste argumente. Motivând că era prea agresivă atât cu ea, dar şi cu cei din jur, au legat-o. Nu pentru a le fi lor mai uşor. Au încercat chiar să întoarcă dosarul la Parchet, invocând starea actuală a fetei şi constatările medicilor de la secţia de psihiatrie care o au în grijă. Pentru că doctorii de acolo au fost nevoiţi să o lege, procedură folosită de specialişti în cazul pacienţilor agresivi, părinţii au vrut să arate instanţei că aşa au făcut şi ei. Doar că ei, ar fi putut să o interneze într-un centru specializat, cu cadre specializate în gestionarea unor astfel de cazuri pe termen lung.

Protecția Copilului ar putea fi trasă la răspundere

Cum nu a văzut nimeni din Baraolt vreme de 11 ani că un om, o fată, o adolescentă, un copil bolnav, creşte într-un lanţ? Asta s-au întrebat şi procurorii care au disjuns din dosarul părinţilor o altă parte pentru neglijenţă în serviciu, care cel mai probabil îi vizează pe angajaţii de la DGASPC Covasna, care ar fi trebuit să monitorizeze cu adevărat acest caz.

×
Subiecte în articol: lanturi baraolt copil