x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O mina din Romania polueaza apele Tisei

O mina din Romania polueaza apele Tisei

06 Sep 2004   •   00:00

Autoritatile ungare au intensificat supravegherea apelor raului Tisa dupa ce acestea au fost poluate cu metale grele deversate de o mina de aur din Romania, a informat un oficial care se ocupa de monitorizarea apelor, citat de MTI.

"Nu exista o situatie de urgenta in acest moment, pentru ca nivelul poluarii inregistrat in sectorul ucrainean al Tisei este sub cota de pericol", a declarat Gaspar Bodnar, directorul Corpului de Control al apelor Tisei, care a precizat ca personalul institutiei preleveaza si analizeaza mostre de apa la fiecare doua ore. Scurgerea de metale grele in apele raului Viseu, un afluent al Tisei, s-a produs vineri seara, dupa ce s-a spart o conducta subterana a unei mine din apropiere de Borsa, a informat agentia ITAR-Tass. Autoritatile din regiunea subcarpatica ucraineana, care a fost afectata de apele poluate, au avertizat locuitorii zonei sa nu consume apa din Tisa.

Ministerul Mediului de la Bucuresti a negat, sambata, existenta acestui incident, precizand ca apele Tisei nu au fost expuse nici unei scurgeri de metale grele ca urmare a incidentului tehnic "nesemnificativ" de la mina de aur din apropiere de Borsa. Un responsabil al Departamentului pentru administrarea apelor in regiunea Somes - Tisa a confirmat spargerea unei galerii subterane, vineri, la ora 11:00. Circa 80 de metri cubi de ape reziduale s-au scurs in paraul Cisla in decurs de o ora, ajungand apoi in apele raului Viseu, afluent al Tisei. Masuratorile efectuate au aratat, potrivit autoritatilor, ca metalele grele deversate se incadreaza in limitele admise.

×
Subiecte în articol: observator tisei