Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" a purtat veşmânt regal. Vizita Reginei Paola a Belgiei a transformat aleile minunatului sat din inima Capitalei într-un tărâm de poveste.
Uliţele încărcate de tradiţie i-au urat în ziua de 7 iulie, bun venit Majestăţii Sale. Florile şi-au deschis petalele colorate, iar castanii s-au înclinat în faţa „Crăiesei" lor. Parfumul din Regatul Belgiei s-a răspândit iute în incinta Muzeului şi a dat viaţă întregii naturi.
Însoţită de doamna Maria Băsescu şi doamna Paula Popoiu, Director General al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti", Regina a fost întâmpinată de două fetiţe îmbrăcate în costume naţionale. Cu mâinile calde şi cu căldură în suflet, fetiţele au dăruit bucheţele de trandafiri - unul alb şi unul galben.
Şi pentru că unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale satului românesc este acela de a-ţi primi oaspeţii cu pâine şi sare, reprezentanţii Muzeului Satului au păstrat datina şi de această dată.
ZÂMBETUL REGINEI
În timpul acesta, atelierele de creaţie „Vara pe uliţă" aşteptau cu nerăbdare vizita celor două doamne. Sârguincioşi şi emotivi, micuţii meşteri şi-au etalat rodul muncii. Figurile din lut, reprezentând în mare parte animăluţe şi obiecte populare, au fost admirate de Regina Belgiei. Nici personajele teatrului de păpuşi nu s-au lăsat mai prejos.
Leo, clovnul acrobat, a mers pe sârmă, a cântat, s-a dat peste cap şi a dansat pentru cele două oficialităţi. „Să-i furăm zâmbetul Reginei, să-i furăm zâmbetul! Pentru Majestatea Sa, o acrobaţie specială!", spuneau păpuşile.
INTERES PENTRU TRADIŢIE
După festivitatea de primire, Regina Paola şi doamna Maria Băsescu au păşit pragul căsuţei din atelierul de creaţie. Mândre de vizită, odăile locuinţei ţărăneşti i-au şoptit Reginei basmele satului românesc. Uneltele au făcut o paradă a meşteşugurilor şi a gospodăriei, apoi au încheiat printr-o demonstraţie de artă populară.
Spectacolul oferit de Gelu Voicu şi ansamblul „Lăutarii" din Teleorman a fost urmat de cel de-al doilea popas: atelierul de pictură. Expoziţia de icoane pe sticlă şi ouă încondeiate a stârnit şi mai mult admiraţia Reginei Belgiei. Aşezată pe scaun, în preajma copiilor, Regina a insistat cu deosebit interes asupra procedurii de încondeiere a ouălor, specifică plaiurilor bucovinene. Micuţii i-au dăruit Majestăţii Sale şi un suvenir - cel mai frumos ou pictat, cu motive religioase.
„Sunt foarte fericită! Ştiam că va veni Regina Belgiei şi abia am aşteptat să o văd. Nu am văzut niciodată o Regină. Şi ne bucurăm că i-au plăcut obiectele din expoziţia noastră. Dacă ar fi avut timp să le vadă pe toate cred că ar fi ales mai multe. Eu pictez pe sticlă şi îmi place să fac îngeraşi», spune zâmbind Alexandra. Deşi a stat aproape de Regină, fetiţa de zece anişori nu a îndrăznit să-şi ridice ochii din lucrul ei. „Mi-a fost ruşine. Cu siguranţă am avut cele mai mari emoţii de până acum! Nu am stat numai pe scaun. Am văzut-o din depărtare şi m-am întors la pictat", ne spune Alexandra.
Până la sfârşitul vizitei, cele două doamne au privit dansul tradiţional al caprei, jocul şotronului, au semnat în cartea de oaspeţi a muzeului şi au primit în dar... o „păpuşă" pentru brânză. Meşterii populari i-au oferit Reginei mai multe detalii cu privire la cadou. „Să-i spuneţi Reginei că este un tipar pentru brânză. Cu păpuşa - fiindcă aşa îi zice - se face brânza. E un instrument specific zonei Vrancei", explică bătrânii.
La îndemnul copiilor, şi nu numai, Majestatea Sa şi soţia preşedintelui României au gustat din cozonacul aburind. Şi-au luat la revedere de la micuţi, de la păpuşi, de la chipurile de lut şi de la aleile, acum fermecate, ale Muzeului...
Citește pe Antena3.ro