x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O româncă gravidă a generat un scandal diplomatic între Suedia şi România

O româncă gravidă a generat un scandal diplomatic între Suedia şi România

de Istvan Deak    |    07 Feb 2014   •   15:19
O româncă gravidă a generat un scandal diplomatic între Suedia şi România

Simona şi Dragoş, doi cetăţeni români stabiliţi la marginea capitalei Suediei, Stockholm, nu s-au putut bucura de naşterea primului lor copil. Însărcinată în luna a cincea, Simona a fost nevoită să întrerupă sarcina. “Am dus-o pe Simona la urgenţă. În momentul în care nu am putut arăta asigurarea de sănătate, cadrele medicale au reacţionat nervos şi indiferent. Ne-au spus că nu pot acţiona fără documentele necesare. I-am implorat: este un caz de urgenţă. Simona pierdea tot mai mult sânge. M-au întrebat cine va plăti intervenţia de 11.000 de coroane (1.300 de euro). Le-am spus că nu ştiu cine va plăti”, povesteşte Dragoş pentru Radio Suedia.

Cine plăteşte?

Conform sursei citate, într-un final, Simona a fost internată pentru o noapte în spital, asta doar după intervenţia unui asistent social. Rămâne încă neclar cine va achita factura de 1.300 de euro. Cazul a căpătat amploare în presa suedeză. “Cine plăteşte factura când imigranţi UE fără posibilităţi pentru a dobândi o asigurare de sănătate ajung la un spital din străinătate? O întrebare esenţială în condiţiile unei creşteri semnificative de imigranţi rromi din România. Guvernul de la Stockholm reacţionează: Responsabilitatea pentru starea precara a celor afectaţi este fără nici un dubiu a României”, notează site-ul Radio Suedia.

Ambasadorul chemat la raport


Mai mult, a fost nevoie de intervenţia ministrului Muncii din Suedia, Goran Hagglund. El a catalogat situaţia ca fiind una inacceptabilă pentru toate părţile implicate. Ambasadorul României la Stockholm a fost chemat să dea explicaţii. “Trebuie să facem lumină în acest caz: România trebuie să preia răspunderea pentru cetăţenii săi. Este inacceptabil ca unii oameni să ajungă în dificultate din cauza relaţiilor confuze”, a declarat Hagglund pentru televiziunea suedeză.

Hagglund dă vina pe România


Ministrul suedez respinge acuzaţiile că vina ar aparţine Uniunii Europene şi a principiilor libertăţii sale. “Când noi suedezii călătorim în străinătate, putem fi trataţi pe baza asigurării noastre de sănătate. Acelaşi lucru trebuie să fie valabil şi pentru oamenii din România. Acordul semnat de statele membre privind situaţia migranţilor UE funcţionează bine, dar când ei nu respectă asta, atunci vina aparţine ţării de provenienţă a acelor persoane”, a completat Hagglund.

Acuzaţii

“Din 1997, România dispune de un sistem de asigurări de sănătate care înglobează toţi cetăţenii de pe teritoriul ei, cel puţin teoretic. Foarte mulţi rromi nu dispun de certificate de naştere şi de alte documente personale pentru a fi luaţi în evidenţa celor de la Casa de Sănătate. Indiferent dacă acesta reuşeşte sau nu să facă rost de documentele necesare, ministrul Hagglund acuză statul român”, aminteşte sursa citată. “În mod evident România nu le asigură cetăţenilor săi o asigurare de sănătate care să ramburseze Suediei costurile generate de aceştia”, a încheiat Hagglund. “Mesajul indubitabil către România este că atunci când vine vorba de bani prietenia europeană a luat sfârşit”, concluzionează jurnaliştii de la Radio Suedia.

Replica Ambasadei

La întâlnirea de joi după-amiază, ambasadorul României în Regatul Suediei, Răduţa Dana Matache, l-a asigurat pe ministrul Hagglund că Simona este asigurată medical şi Casa de Sănătate din România va rambursa contravaloarea costurilor medicale. De altfel, pe pagina de internet a Ambasadei României în Regatul Suediei a apărut încă de miercuri, 5 februarie, un comunicat pe această temă.

“Cu referire la cazul prezentat în presa suedeză la 5 februarie, despre o doamnă cetăţean român, numită «Simona», care a apelat la serviciile suedeze de urgenţă, pentru pierderea sarcinii, Ambasada face următoarele precizări despre sistemul de asigurări de sănătate din România:

În România, sistemul de sănătate este obligatoriu şi contributiv (bazat pe contribuţii ale asiguratului şi asiguratorului).

Beneficiază de asigurare :
1. Cei care îşi plătesc contribuţiile de asigurări sociale, de exemplu: angajaţii, pensionarii, liber-profesioniştii ş.a. ;
2. Cei pentru care sistemul de stat plăteşte contribuţiile: şomerii, persoanele în detenţie, alte categorii;
3. Cetăţenii scutiţi de plata contribuţiilor: studenţii şi minorii.
Persoana care beneficiază de asigurare medicală are dreptul la card european de sănătate. Are obligaţia de a-şi ridica cardul şi de a-l purta asupra ei, inclusiv în călătorii in afara ţării. În sfaturile de călătorie, MAE atenţionează asupra necesităţii de a călători în afara ţării atât cu cardul de sănătate, cât şi cu o asigurare de călătorie.

Persoana care nu îşi plăteşte contribuţiile la sistemul de sănătate, dacă nu intră în una din categoriile scutite sau sprijinite, menţionate mai sus, are unele drepturi de bază:
Medicul de familie din România acordă persoanelor neasigurate servicii medicale pentru situaţii de urgenţă şi pentru depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic.

Persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale de specialitate în ambulatoriu pentru constatarea situaţiei de urgenţă şi pentru depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic.
Pentru urgenţe medico-chirurgicale şi în cazul bolilor cu potenţial endemo-epidemic, persoanele neasigurate beneficiază de servicii spitaliceşti pana la rezolvarea urgenţei. Pentru aceste persoane, costul medicamentelor este acoperit în întregime.

În România, orice femeie însărcinată sau lăuză este cuprinsă în programe de monitorizare periodică şi de control al sănătăţii, chiar dacă nu este asigurată. Pentru aceste persoane, medicamentele sunt gratuite.

De asemenea, Casa de Asigurări de Sănătate asigură gratuitatea medicamentelor pentru copii cu vârste cuprinse între 0 - 18 ani; tineri intre 18 - 26 ani, dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici; persoane prevăzute in legi speciale; persoane diagnosticate cu boli care beneficiază de gratuitate, specificate de Ministerul Sănătăţii.

Ambasada României a efectuat verificări preliminare cu privire la situaţia ”Simonei”, pe baza informaţiilor disponibile. Rezultatele arată că ea este asigurată, în România. Dacă această concluzie se confirmă, ea are dreptul la rambursarea, de către Casa de Asigurări de Sănătate din România, a cheltuielilor legate de asistenţa medicală primită în Suedia”, se arata în comunicatul remis de Ambasada României în Suedia.

×