x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O şansă pentru răniţi: plămânul artificial

O şansă pentru răniţi: plămânul artificial

de Monica Cosac    |    06 Noi 2015   •   09:11
O şansă pentru răniţi: plămânul artificial
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Doi dintre specialiştii din Timişoara, care stăteau în stand-by pregătiţi să vină în ajutorul răniţilor din Colectiv, au sosit ieri în Capitală pentru a monta un plămân artificial unui pacient aflat în stare critică, de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Doctorii Marius Păpurică şi Claudiu Neamţu, specialiştii cu cea mai mare experienţă în montarea plămânului artificial, au aplicat acest dispozitiv care suplineşte funcţia alveolelor pulmonare unuia dintre tinerii aflaţi în stare extrem de gravă, din cauza necrozelor pulmonare. Noua tehnică, folosită în ţara noastră din 2013, poate fi salvatoare pentru victimele incen¬diului din Clubul Colectiv, oferind timpul necesar vindecării plămâ¬nilor şi reluării unei respiraţii normale. Alţi cinci specialişti în Terapie Intensivă (ATI) vor veni mâine în Capitală. Mai multe echipe de speci¬alişti din Franţa, Israel, Turcia, dar şi britanicul Sarah Pape, supraspecia¬lizat în tratarea pacienţilor cu arsuri, sunt în Bucureşti şi operează alături de medicii români pentru a-i ajuta pe răniţii din Colectiv.

O altă veste bună este că cei doi cetățeni spanioli internați la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” în urma incendiului au fost exter¬nați, iau un al doilea pacient de la Spitalul de Arşi va fi transferat la o clinică din Israel. Potrivit Ministerului Sănătăţii, dintre cei 128 de pacienți rămaşi internaţi, 83 sunt în continuare în stare critică sau gravă.

Un plămân artificial costă circa 2.000 de euro şi este utilizat atunci când nu se mai reuşeşte asigurarea oxigenului şi eliminarea dioxidului de carbon la pacienţii intubaţi
 

×