x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O ţeapă imensă, prelungită în anul electoral

O ţeapă imensă, prelungită în anul electoral

de Toma Roman Jr    |    26 Apr 2012   •   20:32
O ţeapă imensă, prelungită în anul electoral

Anul trecut, Jurnalul National a scris despre o escrocherie imensa cu bani europeni. De fapt, era vorba despre o serie interminabila de delapidari facute de mai multe administratii locale, insumand aproximativ 1,5 miliarde de euro anual.

Uniunea Europeana da pentru crescatorii de animale o subventie de 300 de euro pe hectar de pasune, pentru a-si hrani natural caii, vacile, oile sau caprele. Cum locurile de pasunat se afla in general in proprietatea primariilor cu complicitate de la guvern, inca de prin 2007, administratiile au umflat ele subventia. Asta, cu toate ca europenii se adresau clar doar proprietarilor de animale, fie ei fermieri individuali sau asociatii agricole. Bineinteles, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, locurile de pasunat au ramas necuratate dar banii s-au topit si pe bataturile multor primari au crescut vile sau gipane.

In urma demersurilor facute de Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, condusa de crescatorul de cai Garbis Kehaiyan, si a campaniei de presa in care ne-am implicat, DNA a inceput cercetarea penala impotriva mai multor primari, dar s-au si sezizat forurile europene, inclusiv OLAF. Usor speriati, cei de la putere au modificat 'legea pasunilor' si au specificat clar ca administratiile locale nu pot umfla subventia europeana, ca trebuie organizate licitatii cinstite, la care vor lua parte doar fermieri sau asociatii agricole. Chestia asta s-a intamplat acum sase luni si nu s-a organizat nimic.

Mai mult decat atat, din ratiuni pe care le deducem drept electorale guvernul Mihai Razvan Ungureanu a ouat de curand un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se spune ca, pentru a nu haotiza bugetele locale, noua lege a pasunire va fi aplicabila doar de la 1 ianuarie 2013.

Cateva sute de mii de euro, cat poate sterpeli un primar smecher de comuna din subventii, inseamna de buna-seama realegerea, daca sunt convertite in pungi cu alimente, sticle cu tarie sau mai stiu ce galeti.

Data fiind sitatia de fata, asociatia lui Garbis Kehaiyan si mai multi fermieri independenti privati de subventie s-au gandit sa faca un protest public duminica, la Comarnic, langa DN1. Nu vor veni singuri, ci insotiti de vaci, cai, capre si oi, sarmanele animale care ar fi trebuit sa beneficieze de banii europeni.

×