x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O urnă în care se presupune ca s-ar afla cenuşă a lui Nyiro Jozsef, găsită la Corund

O urnă în care se presupune ca s-ar afla cenuşă a lui Nyiro Jozsef, găsită la Corund

26 Mai 2012   •   16:19

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca sambata a fost oprita in trafic, la Corund, o masina in care se afla un cetatean ungar, care a refuzat deschiderea portbagajului pentru control.

"Pasagerul L.C. era intr-un taxi si a refuzat deschiderea portbagajului pentru control, motiv pentru care IPJ Harghita a solicitat un procuror care este asteptat la fata locului pentru a lua masurile legale", a declarat Gheorghe Filip.

El a precizat ca taximetrul oprit la Corund este unul dintre mai multe autovehicule controlate in trafic de politistii harghiteni, in tot judetul.

"Scopul nostru a fost acela al identificarii persoanelor urmarite, celor ce detin ilegal arme, droguri sau alte obiecte care ar putea periclita buna desfasurare a ceremoniei Rusaliilor de la Sumuleu Ciuc, dat fiind numarul mare de participanti, circa 100.000 de oameni, de a caror siguranta trebuie sa ne ingrijim", a spus el.

Pe de alta parte, liderul PCM, Szasz Jeno, a confirmat informatia potrivit careia in taximetrul oprit s-ar fi aflat Lukacs Csaba, diplomat imputernicit de Parlamentul Ungariei ca purtator de cuvant in cazul reinhumarii lui Nyiro Jozsef.

"Lukacs Csaba este la Corund, in sediul Politiei, si noi asteptam in cel mai scurt timp vesti de la el", a spus Szasz.

Potrivit unor surse locale, dupa ce procurorul a dispus deschiderea portbagajului, in bagejele oficialulul ungar a fost gasita o urna, despre care se presupune ca ar contine cenusa a lui Nyiro Jozsef si care era insotita de toate autorizatiile necesare transportului.

Sursele citate afirma ca oficialul ungar a refuzat sa permita deschiderea urnei, pe motiv ca nu doreste ca ea sa fie profanata.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punct de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata.

Contestatia a fost depusa la Tribunalul Harghita.

"Contestatia s-a depus in 26 mai, la ora 00.22. In 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetatean al statului ungar, a solicitat Primariei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverinta de inhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. In urma verificarilor facute legat de actele depuse pentru a sustine eliberarea adeverintei de inhumare, am constatat ca in acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legatura cu certificatul de deces al defunctului, inregistrat sub numarul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civila si pastrat la Sectia 3 din Madrid. In acest context, ofiterul de stare civila din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislatiei romane in vigoare, sa inscrie in adeverinta de inhumare umatorul text: «Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, ca in actul 642 din 1953 s-a inregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat in 16 octombrie 1953»", a spus prefectul.

Conform sursei citate, pe parcusul zilei de vineri, reprezentantii Prefecturii si ai Politiei Judetene Harghita au incercat sa ia legatura cu primarul din Odorheiu Secuiesc, precum si cu ofiterii de stare civila delegati "in vederea remedierii situatiei create, care putea fi usor efectuata prin retragerea adeverintei completate gresit si eliberarea alteia corect intocmite".

"Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc nu a putut fi gasit. Institutia Prefectului isi prezuma in continuare dreptul de a crede ca greseala ofiterului de stare civila s-a datorat unei erori umane si nicidecum lipsei de profesionalism a lucratorilor de la Odorheiu Secuiesc", a spus prefectul de Harghita.

Augusta Cristina Urzica a spus ca un alt aspect la care face referire este faptul ca, pana in acest moment, nimeni nu le-a adus la cunostinta daca defunctul Nyiro Jozsef intra sub incidenta legii 119/1996, cu privire la actele de stare civila care se refera la cetatenii romani cu domiciliul in Romania sau in strainatate.

"Un alt aspect - la actele depuse nu am gasit dispozitia de curatela din care sa rezulte ca rudele defunctului - am gasit in certificatul de deces ca ar fi avut trei copii - ar fi fost de acord cu instituirea curatelei in favoarea domnului Frater Oliver Balazs", a spus ea.

De asemenea, Augusta Cristina Urzica a afirmat ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta, "orice actiune de reinhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendata.

"Actul este nul si oficial orice act legat de inhumare se suspenda de drept pana la judecarea in completul de contencios. In cursul zilei de astazi (sambata - n.r.) atat primarul Bunta Levente, cat si apartinatorii si preotul paroh vor fi informati printr-o adresa scrisa asupra faptului ca s-a depus actiune in contencios si se suspenda orice actiune legata de inhumare. In mod legal, maine (duminica - n.r.) inhumarea nu are loc", a spus prefectul.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a sustinut, vineri, o conferinta de presa, in care a anuntat ca municipalitatea a eliberat autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef in localitate.

"Astazi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizatii pentru reinmormantarea lui Nyiro Jozsef. Documentatia a fost studiata la noi, in Primarie, a fost conforma cu legile de la noi si ca atare, intr-o jumatate de ora - o ora, s-a eliberat adeverinta pe baza careia poate fi inmormantat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

El mai spunea ca la Odorheiu Secuiesc va fi inmormantata, "de fapt, cenusa" lui Nyiro, ale carui ramasite pamantesti aduse de la Madrid "au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta", si nu sicriul cu osemintele acestuia, asa cum a sustinut initial purtatorul de cuvant al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seara, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primarie, Maria Precup, ca a constatat ca exista "elemente" care dovedesc ca autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovita de nulitate.

"Este foarte clar ca PCM, al carui presedinte de onoare este presedintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este in campanie electorala. Eu, care sunt din judetul Harghita si am participat la toate campaniile electorale, stiu ca intotdeauna au venit cu cate o «bomba» din aceasta, care sa lamureasca electoratul maghiar si mai ales cetatenii un pic mai infierbantati in ale autonomiei sau reinvierii Tratatului de la Trianon, sa ii mobilizeze pentru a veni la vot. (...) Am fost la Odorheiu Secuiesc sa vad conditiile in care primarul a eliberat acea autorizatie de reinhumare. Am constatat ca sunt niste elemente care dovedesc faptul ca acea autorizatie este lovita de nulitate si Institutia Prefectului din judetul Harghita va solicita constatarea nulitatii acelei autorizatii", a declarat Dusa.

Guvernul s-a opus reinmormantarii poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autoritatilor romane este ca acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul sa fie onorata, potrivit premierului Victor Ponta.

Reinmormantarea poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programata sa aiba loc duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, organizatorii modificand programul si renuntand la mai multe evenimente in urma dezacordului exprimat de MAE roman, preciza Ambasada Ungariei la Bucuresti.

MAE si-a exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele lui Nyiro, spre a fi reinhumate in cadrul unui ceremonial desfasurat pe parcursul mai multor zile in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.

Ramasitele poetului maghiar decedat la Madrid in 1953 au fost aduse in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

(MEDIAFAX)
×