x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O viaţă în numele creaţiei şi valorii

O viaţă în numele creaţiei şi valorii

de Anca Alexe    |    Roxana Vintila    |    13 Iul 2008   •   00:00
O viaţă în numele creaţiei şi valorii

PARTIZANUL ● Omagiu savantului Constantin Brăiloiu
Compozitor, muzicolog, etnomuzicolog român, membru corespondent al Academiei Române…



PARTIZANUL ● Omagiu savantului Constantin Brăiloiu
Compozitor, muzicolog, etnomuzicolog român, membru corespondent al Academiei Române…

Anca Alexe
Roxana Vintilă

Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, în colaborare cu Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" au organizat vineri, în incinta Academiei Române, o sesiune internaţională în memoria marelui savant Constantin Brăiloiu. Cuvîntul de deschidere i-a aparţinut Directorului Institutului de Etnografie şi Folclor, profesor doctor Sabina Ispas, care a ţinut să amintească prin discursul său că: "Mentorul vieţii muzicale şi tradiţionale, cel care a păstrat autenticitatea etnomuzicologiei româneşti a fost Constantin Brăiloiu. Prin operele sale de valoare internaţională, marele savant a reuşit să poarte peste hotare specificul ţării noastre".

REPER.
La rîndul său, profesor doctor Octavian Lazăr Cosma, Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, i-a atribuit celui care a fost Constantin Brăiloiu cununi de lauri: "Dacă privim retrospectiv renumita sa activitate, cercetătorul se dovedeşte a fi una dintre cele mai de seamă personalităţi de cultură. Interesul său pentru valoarea etnomuzicologiei nu a pierit niciodată".  

Magna cum laude. Sesiunea omagială a continuat cu aprecierile oamenilor de cultură prezenţi în aula Academiei Române: academicianul Marius Sala, Vicepreşedinte al Academiei Române, Laurent Aubert, Directorului Arhivelor Internaţionale de Muzică Populară din Geneva, Pal Richter, Director al Institutului de Muzicologie al Academiei Ungare de Ştiinţe, doctor Vasile Chiseliţă, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, profesor doctor Francisc Laszlo, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi Marian Lupaşcu etnomuzicolog la Institutul de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu".

×