x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oameni obișnuiți care luptă pentru alții

Oameni obișnuiți care luptă pentru alții

02 Dec 2015   •   21:29
Oameni obișnuiți care luptă pentru alții
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Pe 24 mai, într-o duminică dimineață, un adolescent a salvat viața unui om căzut pe stradă, fără cunoștință. Nu era prima dată când sărea în ajutorul semenilor săi, dar era, de departe, cazul cel mai grav. Mihai-Daniel Moldoveanu are 16 ani, merge la liceu, iar în timpul liber e voluntar la Ser-viciul de Ambulanță București.

Mihai nu e singurul voluntar de la Ambulanță și nici măcar cel mai tânăr. În prezent, 2.284 de persoane sunt înscrise în program și au făcut cursurile de prim ajutor. Artiști, manageri, directori, polițiști, avocați, elevi. Oameni. Dintre ei, peste 1.300 sunt activi. Au instalate pe telefoanele mobile o aplicație care îi anunță când este nevoie de ei. „Acest voluntar are o viață normală, el răspunde doar atunci când primește alerte și dacă împrejurările îi permit. Ideea este ca acest program să nu impacteze major viața voluntarului. Primește apeluri atunci când se află pe o arie de maximum 1.000 de metri față de victimă și cazul e semnalizat într-un loc public”, spune dr. Cristian Grasu, președintele Societății de Salvare București și coordonatorul programului.

Așa s-a întâmplat și în dimineața aceea în care Mihai Moldoveanu a salvat viața unui om. „Am iesit din bloc, spre biserică, pe la 07:55. Când am coborât scările, peste drum de blocul meu, am văzut lume adunată în jurul unui om căzut. Am tra-versat. Între timp primisem și alerta pe telefon, ceea ce însemna că cineva sunase la 112. Mi-am pus mănușile, am îndepărtat curioșii. Bărbatul era căzut în stradă, inconștient. Nu am simțit nicio respirație, ceea ce însemna că a intrat în stop cardio-respirator”. Nu s-a speriat niciun moment. L-a resuscitat timp de trei minute, până când au venit paramedicii, iar bărbatul a supraviețuit. „Am conștientizat cât a fost de grav abia după ce mi-a ieșit din șoc”, spune Mihai. Din august 2014, când s-a înscris în progra-mul de voluntariat al Ambu-lanței, a răspuns la peste 300 de apeluri. Și-a promis că va face ceva pentru semenii lui, când și-a pierdut mama, la 14 ani. „Mi-am zis că trebuie să fac ceva în legătura cu asta... Măcar să fie mân-dră”, spune liceanul care visează de când se știe să fie pompier.

În cazul unui accident, unui infarct, unui stop cardio-respirator sau oricărei urgențe de gradul 0, acțiunea în primele 7 minute face diferența între viață și moarte. Voluntarii de la Ambulanță sunt cei care fac această diferență. Iar pentru asta, ei sunt eroi.
 

×