x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oamenii de afaceri vs decizia CE

Oamenii de afaceri vs decizia CE

de Ionut Teodorescu    |    04 Dec 2007   •   00:00
Oamenii de afaceri vs decizia CE
Sursa foto: FREDERIC J. BROWN/

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romănia apreciază ca "discreţionară" decizia Comisiei Europene de a reduce Romăniei cota de emisii poluante cu 20%, măsură ce va produce termocentralelor pierderi de două miliarde de euro, iar lipsa de reacţie a Guvernului este inacceptabilă.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romănia apreciază ca "discreţionară" decizia Comisiei Europene de a reduce Romăniei cota de emisii poluante cu 20%, măsură ce va produce termocentralelor pierderi de două miliarde de euro, iar lipsa de reacţie a Guvernului este inacceptabilă.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romănia cere din nou Guvernului, personal ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, să-şi expună poziţia publică faţă de măsura discreţionară adoptată de Comisia Europeană de a reduce cu 20% cota de emisii poluante alocate Romăniei, se arată intr-un comunicat al Asociaţiei. CE a redus in octombrie cotele anuale de emisii de dioxid de carbon din industria romănească pentru perioada 2008-2012 cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone căt ceruse statul romăn pentru toate activităţile economice la 75,9 milioane de tone. Totodată, Comisia a redus cu 10% plafonul emisiilor Romăniei pentru anul 2007 faţă de planul naţional de alocare stabilit de autorităţile romăne. Diminuarea nivelului emisiilor de CO2 are scopul, in opinia responsabililor europeni, de a asigura respectarea de către UE a angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto. Potrivit acestuia, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 8% in 2012, faţă de anul 1990.

PIERDERI ESTIMATE. "AOAR este surprinsă de comportamentul CE, greu de acceptat de societatea romănească, prin care, pe de o parte, se doreşte imbunătăţirea condiţiilor de mediu, motiv pentru care se procedează la reducerea arbitrară şi discriminatorie cu 20% a emisiilor poluante in cazul Romăniei", se spune in comunicat.

Oamenii de afaceri consideră că decizia Comisiei Europene va avea consecinţe economice grave, iar sectorul de producere a energiei in termocentrale, care sunt printre cei mai mari poluatori din industria energetică, va inregistra pierderi estimate la aproape două miliarde de euro. AOAR aminteşte că alte ţări, ca Ungaria, Polonia, Cehia, Lituania sau Malta, cărora Comisia le-a aplicat, de asemenea, reduceri ale cotelor de emisii poluante, au acţionat in instanţă Comisia. "Guvernul nu poate accepta tacit această decizie a Comisiei Europene (...). Poziţia de tăcere şi lipsa de reacţie a autorităţilor publice sunt de neacceptat şi trebuie să fie corectate căt mai rapid", se arată in comunicat. AOAR apreciază că decizia CE poate să genereze pierderi economice greu de evaluat, fiind posibilă pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, inflaţie şi pierderea completă a competitivităţii economiei romăneşti", şi cere Guvernului să iniţieze o dezbatere publică cu privire la problemele de mediu.

×
Subiecte în articol: verde!