Datele de identificare ale românilor din Diaspora vor fi gestionate de o firmă apropiată şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, tocmai în pragul alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale. Numele generalului Marcel Opriş a mai fost vehiculat în scandalul fraudării alegerilor prezidenţiale din 2009, când PDL s-ar fi folosit de aparatura STS pentru a număra voturile în noaptea de 6 spre 7 decembrie şi apoi pentru a trimite rezultatele prin SMS.
Firma Quality Business Solution va implementa un program denumit pompos Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, pentru care statul român va plăti în aproximativ 4 milioane de euro. Acest program are ca scop preluarea şi gestionarea datelor de informaţii confidenţiale ale cetăţenilor români din străinătate. Legăturile dintre societatea Quality Business Solution şi generalul Marcel Opriş, “protejatul” preşedintelui Traian Băsescu, au fost prezentate pe larg de Jurnalul Naţional încă din anul 2011. Potrivit declaraţiei de avere a şefului STS, soţia sa, Camelia, a fost angajată la firma Omnivision Consultanţă SRL, de unde primea un salariul de 20.000 de lei pe an. Patroana acestei firme era Iuliana Nicolau, soţia lui Dumitru Octavian Nicolau, patronul firmei Quality Business Solutions.
Tot firma Quality Business Solutions va pune la dispoziţia Ministerului Administraţiei şi Internelor un program prin care se vor gestiona documentele imigranţilor din România.
Alegeri controversate
La scurt timp după alegerile prezidenţiale din 2009, generalul Marcel Opriş a fost audiat de Comisia de Apărare din Senat în legătură cu implicarea Serviciului de Telecomuncaţii Speciale în fraudarea alegerilor. Înainte să intre la audieri, generalul a bruscat jurnaliştii, ca apoi să spună că Serviciul nu a fost implicat în acţiuni ilegale la alegeri. Acuzaţiile la adresa STS au apărut după ce vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, într-o convorbire telefonică cu Viorel Hrebenciu, afirma că are deja rezultatele finale ale alegerilor. În urmă cu câteva zile, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu afirma că STS are capacitatea să fraudeze alegerile. Declaraţia fostului premier, ministru de Externe şi director al Spionajului românesc îl pune pe generalul Marcel Opriş într-o situaţie delicată, imposibilă de a declara că STS nu a participat la fraudarea alegerilor din 2008, 2009 şi referendumurile de suspendare a preşedintelui din 2007 şi 2012.
Reacţia STS
Jurnalul Naţional a publicat în ediţia de vineri, sub titlul “Banii românilor, irosiţi de STS”, o anchetă despre modul în care juriştii STS au uitat să facă recurs într-un proces, prin care statul e obligat să plătească despăgubiri în valoare de 11,24 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt, colonelul Adrian Fulea, a precizat că: “Instanţa nu a instituit nici o obligaţie în sarcina STS. Prin nepublicarea acestei precizări, cititorii au fost induşi în eroare”. Cititorii nu au fost induşi în eroare, deoarce STS este administratorul terenului, iar proprietarul acestuia este statul român prin Ministerul de Finanţe. Din acest motiv a fost chemat în instanţă şi Ministerul de Finanţe, ai cărui jurişti au făcut recurs în termen, nu tardiv, aşa cum au făcut-o cei de la STS. Mai mult, în cazul revendicărilor, instituţia obligată să acorde despăgubiri în numele statului este Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, şi nu STS.