x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

29 Iul 2006   •   00:00

16:42 - ACCIDENT

CLUJ. Un muncitor care lucra la izolarea unui bloc din Cluj-Napoca a murit dupa ce a cazut de la etajul al doilea al cladirii.
DECIZIE. Membrii grupului "Clamparu" raman in arest preventiv, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a respins recursurile acestora.

16:47 - SARBATOARE

SIGHISOARA. Cea de-a XIV-a editie a Festivalului "Sighisoara Medievala 2006", care se desfasoara intre 28 si 30 iulie, s-a deschis oficial cu un alai format din domnite si cavaleri. Intre acestia, s-au remarcat stegarii de la Marostica (Italia) si grupul de dansuri istorice din Tabor (Cehia).
TIMISOARA. Un incendiu a izbucnit intr-un magazin aflat la parterul unui bloc din zona centrala a municipiului. Flacarile au creat panica printre locatari, care, speriati din cauza fumului, si-au parasit apartamentele si au iesit in strada. Pompierii au reusit sa stinga incendiul intr-o jumatate de ora.


TEMERARA. O americanca de 50 de ani, activista in domeniul protectiei mediului, a ajuns ieri si la Galati, dupa ce a inotat timp de trei luni pe cursul Dunarii, peste 2.600 de kilometri, de la izvoarele sale si pana spre Delta. "Mesajul actiunii mele este ca cele 10 tari prin care curge Dunarea sa coopereze si sa existe un succes din punct de vedere social si al protectiei mediului si sa demonstram ca putem fi un model in lume". (Daniel Mihalascu)

VASLUI - Politisti fara BAC dati afara
21 de politisti de frontiera din judetul Vaslui care nu au reusit sa ia Bacalaureatul vor fi dati afara pana cel tarziu la sfarsitul lunii august, atunci cand le inceteaza contractele de munca. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, Mihai Amuraritei, a declarat ca aceasta masura face parte din programul de reorganizare a institutiei. (A.I.)

ANTICORUPTIE - Edilii valceni, trimisi in judecata
Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a primarului din Ramnciu-Valcea, Mircia Gutau, si a viceprimarului Nicolae Dicu. In rechizitoriu se arata ca edilul a pretins 50.000 de euro unui om de afaceri pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Prin intermediul viceprimarului, acesta a obtinut jumatate din suma. (Alexandra Chivu)

CONCURS AMANAT - Nici un candidat la sefia SAPARD
Concursul pentru ocuparea postului de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta SAPARD, va fi reluat, deoarece pana ieri, la expirarea termenului-limita de depunere a candidaturilor, nu s-a inscris nimeni. (F.Z.)

SIBIU 2007 - Finantare pentru Capitala Culturala
Ministerul Culturii si Cultelor si reprezentantii Primariei Sibiu au semnat, ieri, un protocol de colaborare prin care ministerul se angajeaza sa sprijine proiectul "Sibiu Capitala Culturala europeana 2007" cu 17,5 milioane de lei. Protocolul a fost semnat de comisarul guvernamental al proiectului, Sergiu Nistor, si primarul Sibiului, Klaus Iohannis. (Dan Tomozei)

TRAFIC DE DROGURI - Fiul chestorului Zavaleanu, arestat
Fiul chestorului Constantin Zavaleanu, director in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a fost arestat ieri pentru 29 de zile sub acuzatia de trafic de droguri. Andrei Zavaleanu a fost prins in flagrant joi seara, cand incerca sa vanda patru doze de heroina. El a fost retinut de procurori si ieri a fost prezentat unui judecator de la Tribunalul Bucuresti. (M.P.)

DOLIU - A murit Alexandru Safran
Doctorul Alexandru Safran, sef rabin al Elvetiei, membru de onoare, din 1997, al Academiei Romane, s-a stins ieri din viata la Geneva. In 1940, Alexandru Safran devine sef rabin al Cultului Mozaic din Romania, cel mai tanar sef rabin din lume, si senator in Parlamentul Romaniei ca reprezentant al populatiei evreiesti. In 1947, Al. Safran a fost expulzat din Romania.

SENTINTA - Magistrati acuzati de coruptie, achitati
Fostul presedinte al Tribunalului Bihor Traian Munteanu si fostul judecator oradean Adrian Popa, judecati pentru luare de mita si favorizarea infractorului, au fost achitati ieri de Curtea de Apel Cluj. Judecatorii clujeni au apreciat ca nu exista probe impotriva celor doi magistrati.

CAZUL RAFO - Ponta n-a putut sa-l apere pe Tender
Deputatul PSD Victor Ponta si-a facut ieri, pentru prima data, aparitia la instanta, in calitate de avocat al lui Ovidiu Tender. El n-a putut sa pledeze insa, deoarece calitatea de parlamentar este incompatibila cu cea de avocat pledant intr-un astfel de caz. Asa ca doar aparatorii mai vechi au sustinut necesitatea eliberarii lui Tender. Magistratii urmeaza sa dea astazi o solutie. (M.P.)

TITULARIZARE - 5.000 de profesori repartizati
Aproape 5.000 de candidati care au obtinut note peste 7 la concursul pentru ocuparea posturilor vacante din invatamantul preuniversitar au fost repartizati computerizat ieri. La aceasta etapa au participat 8.977 de candidati - 67,83% din cei care au luat note peste 7 - si au fost repartizati 4.829. Restul poate depune optiuni pentru cea de-a doua repartizare, pentru posturile de suplinitori, care se va face la 4 august.

MANGALIA - Lansare la apa in premiera
Cea mai mare nava portcontainer construita vreodata in Romania si in zona Marii Negre a primit botezul marii, ieri, in santierul naval din Mangalia. Potrivit constructorilor, vasul poate transporta cinci mii de containere de cate 6,5 metri lungime. Lucrarile pentru constructia portcontainerului au inceput in urma cu doi ani, iar valoarea totala a investitiei se ridica la 68 de milioane de dolari. "Aceasta nava este prima din cele 12 contractate de partenerul NSB din Germania si o serie de alte sase portcontainere cu alt partener german, din Hamburg", sustine vicepresedintele Daewoo Heavy Industries Mangalia, Eugen Pricopie. (Mediafax)
×
Subiecte în articol: observator