x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

05 Dec 2006   •   00:00
15:02 - CAMPANIE
BUZAU. Trei organizatii neguvernamentale au demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru mentinerea icoanelor in scoli.
URICANI. Peste 120 de brazi au fost furati din padurile Vaii Jiului, fapta fiind descoperita de politisti in urma unei sesizari telefonice.
15:07 - CONTRACT REZILIAT
EFICIENTA. Managerii spitalelor publice trebuie sa urmareasca realizarea planului de management la care s-au angajat prin contract, intrucat la evaluarea anuala, daca nu obtin rezultate performante, ar putea fi schimbati din functii, a declarat ieri Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
TIMIS. Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi a reziliat contractul cu firma elena Efklidis, care trebuia sa reabiliteze DN 6, pe tronsonul Timisoara-Buzias, din cauza intarzierilor. Lungimea tronsonului este de 52,6 kilometri, dar grecii au executat abia 30% din volumul lucrarilor.

MUZEUL SATULUI - Postmodernism si traditie
Ieri, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a fost inaugurata expozitia de arta "Dar de Craciun". Sala de expozitii a muzeului alatura, in acelasi spatiu, icoanele pe sticla, lucrate manual, si instalatiile postmoderne, tesaturile si sculpturile intr-o imbinare a contemporaneitatii cu traditia. Expozitia cu vanzare se va putea vizita timp de o luna, pana la 4 ianuarie 2007. (Anca Scarlat)

CEDO - Statul roman, condamnat
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul roman sa plateasca daune morale de 9.000 de euro si 860 de euro cu titlu de cheltuieli de judecata in cazul unui barbat denuntat de securisti ca detine un cont in strainatate, care a reclamat ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil. Curtea a retinut ca, potrivit legislatiei si practicii interne de la data faptelor, dosarul penal al reclamantului Grecu nu a fost examinat in mod echitabil de catre Tribunalul Bucuresti.

AVIARA - Patiprod Codlea cere 5,7 milioane de lei
Fosta ferma Patiprod Codlea a inaintat presedintelui Basescu si premierului Tariceanu o scrisoare deschisa prin care le cere sa intervina pentru "o analiza lucida a efectelor influentei aviare de pe Platforma Avicola Codlea si despagubirea materiala a societatilor care au avut de suferit". Potrivit hotararii Tribunalului Brasov, fostele societati de pe platforma Codlea ar trebui sa primeasca de la stat circa 5,7 milioane de lei. (L.M.)

ACHIZITIE - TAROM a primit un nou Airbus
TAROM a receptionat ieri, de la Compania Airbus, a doua aeronava Airbus A318-111, din totalul de patru comandate. Aeronava a costat circa 40 de milioane de euro, este identica cu cea receptionata de TAROM in luna noiembrie a acestui an. Avionul are o autonomie totala de zbor, fara escala, de aproximativ trei ore, facand parte din categoria de avioane mediu - curier, zboara cu o viteza de croaziera de 850 de kilometri pe ora si poate sa transporte 120 de pasageri. (M.C.)

PNL - Platformistii, invitati la congres
Comitetul Executiv al PNl a decis sa-i invite la Congresul extraordinar, care va avea loc la jumatatea lunii inuarie, si pe cei care au aderat la Platforma Liberala. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca "aceste persoane vor avea posibilitatea sa candideze pentru orice fel de functie" si a adaugat ca deja unii platformisti "au incercat sa-si negocieze locuri la congres". De partea cealalta, platformistii au negat informatia conform careia ar fi purtat vreo negociere si au cerut "conditii corecte pentru o competitie corecta". (Monica Iordache Apostol)

ALBA-IULIA - Tanar omorat intr-un bar
Un tanar din Alba-Iulia a murit in noaptea de duminica spre luni, dupa ce a fost injunghiat in timpul unui conflict izbucnit intre mai multi tineri, intr-un restaurant din oras. Gheorghe Victor B. (26 ani), impreuna cu mai multi prieteni, se afla intr-un restaurant din Alba-Iulia cand intre grupul sau si un altul a izbucnit un conflict. Tinerii s-au luat la bataie, iar Gheorghe Victor B. a fost injunghiat. In urma cercetarilor a fost identificat si presupusul autor al agresiunii - Mircea Nicolae B., de 20 ani. (Lucian Dobrater)

VALEA JIULUI - Minerii au sarbatorit Sfanta Varvara
Minerii au sarbatorit ieri Sfanta Mare Mucenica Varvara, ocrotitoarea celor care lucreaza sub pamant, ei avand zi libera pentru a petrece in familie, transmite Mediafax. Compania Nationala a Huilei le-a acordat minerilor din Valea Jiului mai devreme prima de Craciun in valoare de 350 ron. In Valea Jiului, ortacii isi cinstesc ocrotitoarea din anul 1990, iar anual administratia CNH si sindicatele miniere organizeaza manifestari dedicate acestei zile. (M.H.)

PSD - Corlatean il infrunta pe Mitrea
Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean, va candida impotriva lui Miron Mitrea pentru postul de secretar general la Congresul din 10 decembrie. El si-a anuntat candidatura in timpul sedintei de ieri a Biroului Permanent National. Potrivit unor surse din PSD, Corlatean ar fi sprijinit in aceasta cursa de Grupul de la Cluj, care nu agreeaza ideea ca Mitrea sa detina inca un mandat. Decizia lui Corlatean vine la cateva luni dupa ce a pledat public pentru retragerea lui Mitrea si Hrebenciuc. (Lavinia Dimancea)

BIHOR - Barbat impuscat mortal la vanatoare
Un barbat in varsta de 39 de ani, din comuna bihoreana Grosi, care participa duminica la o vanatoare de mistreti organizata in localitatea Borod, a fost impuscat mortal de un alt vanator. Partida de vanatoare a fost organizata de clubul Alesd al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bihor. Victima si barbatul care a tras cu arma erau gonaci pe un teren acoperit de vegetatie. Politia si Parchetul de pe langa Judecatoria Alesd continua cercetarile pentru infractiunea de omor din culpa. (Teodora Ivan)

LUXURY SHOW - Targ pentru oamenii cu bani
Statisticile arata ca in Capitala exista 3.000 de persoane cu venituri de peste 8.000 de euro lunar, 13.000 de persoane care castiga 2.500 de euro lunar, cateva zeci de mii care depasesc 1.000 de euro si cateva sute de milionari in valuta, potrivit unor studii citate de Romexpo. Pentru acesti oameni, Romexpo va organiza un targ special, Luxury Show, in perioada 7-10 decembrie. Printre produsele expuse: masini Rolls-Royce, Lexus, Infiniti, Morgan, Jaguar si Hummer, ambarcatiuni de lux, elicoptere de un milion de euro, o casa de cinci stele complet echipata si decorata cu mobilier Morozzo, rochii cu cristale si diamante folosite de Victoria""s Secret. (Daniela Ivan)

ACCIDENT MITTAL - Patru persoane trimise in judecata
Patru angajati ai Mittal Steel vor fi trimisi in judecata pentru accidentul colectiv de munca produs in combinatul siderurgic la sfarsitul lunii iunie ce s-a soldat cu moartea unei persoane si ranirea grava a altor doua. Cei patru sunt acuzati de neglijenta in serviciu, respectiv nerespectarea prevederilor legale privind protectie muncii. (D.M.)

CRACIUN - Cozonaci mai scumpi
Pretul cozonacilor si al altor produse traditionale de panificatie va fi in perioada sarbatorilor de iarna mai mare cu 10%-15% fata de nivelul practicat in apropierea sarbatorilor de Paste, a declarat presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu. (Elena Stan)

CANDIDATURA IN PD - Udrea se vrea secretar executiv
Fostul consilier prezidential Elena Udrea va candida pentru o functie de secretar executiv al PD la Consiliul National din 9 decembrie. Liderii democrati au difinitivat lista candidatilor pentru aceasta functie, pe aceasta regasindu-se, alaturi de Udrea, si ministrul Radu Berceanu, si fostul vicepremier Gheorghe Pogea. De asemenea, la Consiliul National se va decide lista candidatilor PD la alegerile pentru Parlamentul European, fiind posibil, potrivit Mediafax, ca ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, sa deschida aceasta lista.

DEZINTERES - Buzoiencele nu mai vor "la capsuni"
Ieri, la Buzau, in prima zi de primire a documentelor pentru un loc de munca in agricultura in UE, autoritatile s-au mobilizat aproape fara rost, intrucat numarul solicitantelor era extrem de mic. La orele pranzului, numarul femeilor care isi depusesera actele era mai mic decat cel al jandarmilor mobilizati pentru asigurarea ordinii evenimentului. OMFM programase in zilele de 4 si 5 decembrie o selectie de dosare pentru femei intre 18 si 45 de ani, pentru locuri de munca in agricultura, in UE. (M.B.)


CONSTANTA. Marinarii romani saluta revenirea acasa a fregatei "Regina Maria". Vasul, avand la bord un echipaj de 203 marinari, s-a intors ieri in Portul Constanta dupa ce a participat timp de trei luni la operatiunea NATO "Active Endeavour", care s-a desfasurat in Marea Mediterana.
×
Subiecte în articol: observator