x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

16 Noi 2006   •   00:00
13:47 - JAF RATAT

BUCURESTI. Doi barbati mascati si inarmati cu un pistol au incercat sa jefuiasca un magazin de bijuterii situat pe Calea Mosilor.
AMENZI. Comerciantii care vand ilegal brazi de Craciun din import vor fi amendati cu sume intre 500 si 1.000 de lei. Pomii vor fi confiscati.

13:52 - ATACAT DE URS

HUNEDOARA. Ziaristul care a descarcat de pe internet documente secrete din calculatorul unui politist hunedorean a fost audiat de DIICOT Hunedoara. Impotriva ziaristului, politistul a depus o plangere penala, pe motiv ca jurnalistul i-ar fi accesat ilegal calculatorul si ar fi transferat date neautorizat.
HARGHITA. Un copil in varsta de 3 ani a ramas fara un brat, dupa ce a fost atacat de un urs la minigradina zoologica din localitatea Bancu. Copilul locuia in incinta gradinii, parintii sai fiind ingrijitorii animalelor. In urma cu trei ani, tot aici, un alt copil a fost atacat de leu.

SOLICITARE PC - Seful SRI, chemat la explicatii
PC a solicitat ieri conducerii Camerei Deputatilor sa il invite la o sedinta de plen pe directorul SRI George Maior pentru a da informatii cu privire la starea conflictuala din judetele Harghita, Covasna si Mures, creata de declaratiile unor lideri ai UDMR care au cerut autonomie teritoriala pe criterii entice. Pentru ca autoritatile statului sesizate nu au reactionat, PC ii solicita sefului SRI sa vina si sa prezinte actiunile preventive luate pentru stoparea "acestor manifestari neconstitutionale". (C.V.)

GALATI - Jandarmi in loc de rampa la Prefectura
Palatul Administrativ din Galati nu are o rampa de acces pentru persoanele cu handicap locomotor, desi modernizarea cladirii a costat peste 4.000.000 de lei, dar prefectul a propus o alternativa: jandarmii vor sta la intrare in fiecare zi, intre 8:30 si 16:30, pentru a-i ajuta pe cei cu dizabilitati care doresc sa intre in institutie. (D.M.)

BASESCU: "Tarom, o biata companie regionala"
La intoarcerea din Libia, Traian Basescu a vizitat pentru cateva momente aeronava Airbus A318, achizitionata recent de Tarom, prilej cu care presedintele a apreciat compania aeriana romana drept "o biata companie regionala". Adresandu-se directorului Tarom, Gabriel Dumitrescu, presedintele i-a spus: "Ca sa ajungeti o companie serioasa trebuie cel putin sa reluati zborurile catre China si America". Seful statului i-a mai sfatuit sa imbunatateasca media de varsta a personalului. (Oana Stancu)

BUGET 2007 - Tariceanu, plictisit de dezbateri
Proiectul de buget si al asigurarilor de sanatate pe anul 2007, care a intrat ieri in dezbaterea Parlamentului, nu s-a bucurat de atentia alesilor, fiind chiar necesara luarea unei pauze pentru refacerea cvorumului. Dezbaterile generale au parut plictisitoare chiar si pentru premier, care a parasit in repetate randuri sala sau si-a canalizat atentia catre discutii cu colegii de partid. Discutiile pe fond vor incepe azi, dintre toate partidele, PRM si PSD anuntand ca nu vor vota proiectul. (A.N., C.V.)

ANCHETA - Nati Meir, invinuit pentru inselaciune
Parlamentarul independent Nati Meir, membru in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor, este invinuit pentru evaziune fiscala si inselaciune in legatura cu incheierea unor contracte de munca ale unor romani in Israel. Meir a fost audiat ieri la Parchetul Instantei Supreme. Dosarul este instrumentat de procurorii sectiei a II-a, ne-a confirmat purtatorul de cuvant Robert Cazanciuc. (V.F.)

PRIVATIZARE - Compania Daewoo ajunge la stat
Automobile Craiova a cumparat actiunile detinute de compania coreana Daewoo Motor la uzina de automobile Daewoo Craiova pentru 60 milioane de dolari. In urma tranzactiei, compania Automobile Craiova si-a majorat participatia la 100%. Statul este actionarul majoritar al Automobile Craiova, cu 72,4% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 22% din titluri. Firme precum Ford, Renault - Nissan, Cherry si Tata s-au aratat interesate de privatizarea Daewoo Automobile Craiova.

AGRICULTURA - Ajutoare de mii de euro pentru fermieri
Ministerul Agriculturii va sprijini in perioada 2007-2013 un numar de 185.000 de ferme de subzistenta, cu 1.500 de euro pe ferma, timp de trei ani, potrivit Programului de dezvoltare rurala pentru 2007-2013. Conditia impusa fermelor este sa faca trecerea de la nivelul de subzistenta la valorificarea produselor pe piata. Ministerul va pregati profesional 570.000 de fermieri pana in 2013 si va acorda un sprijin de 60.000 de euro pentru fiecare microintreprindere infiintata in mediul rural.

CONSTANTA - Fratele presedintelui nu are concurenta
O firma din Agigea, condusa de Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este singurul producator de carne de pui din judetul Constanta care indeplineste cerintele de igiena impuse de UE si va putea exporta pe piata comunitara, transmite Mediafax. Firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de 9,3 milioane de lei si un profit net de 1,47 milioane de lei. La nivel national exista 36 firme de procesare carne de pasare care vor exporta produse pe piata comunitara si dupa aderarea la UE.

ACHIZITIE MAI - Volkswagen Touareg pentru prefecti
Ministerul Administratiei si Internelor a achizitionat peste 100 de Volkswagen Touareg pentru prefectii si sefii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta. Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), in conformitate cu prevederile HG 302 din 2 martie 2006, institutia a fost autorizata sa incheie contracte de achizitii publice pentru "gestionarea cu maxima eficienta a situatiilor de urgenta si diminuarii la maximum a riscurilor si efectelor acestora. Consumul unui astfel de autoturism este de aproximativ zece litri la 100 de kilometri. (M.R.)

SCRISOARE - Stolojan, certat de seniorii PNL
Cinci seniori liberali i-au adresat ieri o scrisoare deschisa lui Theodor Stolojan (foto) in care fostul consilier prezidential este criticat ca inventeaza conditii si pretexte care blocheaza dialogul cu conducerea PNL. Semnatarii, Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Sanda Negroponte Tatarascu, Neagu Djuvara si Dinu Zamfirescu, sustin ca nu se opun revenirii lui Stolojan in PNL, daca acesta se angajeaza sa respecte "statutul partidului si colegii". In replica, Valeriu Stoica a afirmat ca scrisoarea este "intarziata" si ar fi trebuit adresata lui Tariceanu. (L.D.)

BOTOSANI - Rasplata financiara cu bucluc
Un politist din Botosani a primit prin posta un plic cu 300 de euro fara a sti de unde vin banii. Seful de post din Ripiceni, agentul-sef Dumitru Curiliuc, s-a trezit cu banii veniti pe numele sau si pe adresa postului de politie. El a anuntat imediat superiorii din IPJ si a incercat sa afle de unde vine plicul, pentru a returna banii. Ulterior, a aflat ca banii i-au fost oferiti de o consateanca, ce a vrut astfel sa ii multumeasca pentru un presupus ajutor pe care politistul i l-ar fi oferit familiei sale. Reprezentantii IPJ Botosani au deschis o ancheta in acest caz, insa spun ca nu il pot acuza pe politist de luare de mita. (R.C.)

TARLISUA - Sinistratii se plang de nereguli
Prefectura Bistrita-Nasaud primeste aproape zilnic reclamatii de la satenii din Tarlisua, grav afectata de inundatiile de acum cinci luni, acestia plangandu-se de anumite nereguli in impartirea ajutoarelor, informeaza Rompres. Subprefectul judetului, Gheorghe Tuta, a declarat ca principala vinovata de crearea acestei situatii de nemultumire este conducerea Primariei Tarlisua, care nu a afisat listele cu cei care au primit ajutoare. Din cele aproape 50 de case distruse de viitura din 20 iunie, in Tarlisua doar una a fost finalizata complet si nici aceea din fonduri guvernamentale, ci din sponsorizari.

BUCURESTI - Tentativa de jaf armat pe Mosilor
Doi barbati inarmati cu un pistol au incercat ieri dupa-amiaza sa jefuiasca un magazin de bijuterii situat pe Calea Mosilor din Capitala. Potrivit unor surse din Politie, cei doi barbati, avand cagule pe fata, au intrat in magazin si le-au amenintat pe vanzatoare, cerandu-le banii din casa si bijuteriile. Una dintre ele a apasat pe butonul care declanseaza alarma, moment in care cei doi talhari s-au speriat si au fugit. Anchetatorii vor realiza portrete-robot pe baza descrierilor facute de pesoanele care i-au vazut pe cei doi.

TERENURI MAPN - Gigi Becali nu mai vrea la DNA
Gigi Becali a fost ieri la DNA pentru audieri in dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, legate de "donatia" de 100 de milioane de lei pentru construirea unei statui a eroilor aviatori. Statuia nu a fost construita, dar banii au fost returnati de MApN, abia dupa ce Parchetul instantei supreme a inceput ancheta. Gigi Becali a plecat spunand ca nu a dat nici o declaratie. El a anuntat ca refuza sa mai vina la DNA, cerand trimiterea dosarului la instanta. (Violeta Fotache)

CLUJ - A murit lovita de un lift la BCU
O bibliotecara in varsta de 23 de ani, angajata la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) din Cluj-Napoca, a murit marti dupa-amiaza lovita de un lift special pentru transportul cartilor. In pofida eforturilor medicilor, tanara nu a putut fi salvata. Potrivit colegelor, aceasta obisnuia sa-si bage capul pe gura de lift, uitandu-se sa vada daca acesta urca sau coboara. Inspectia muncii si procurorii au inceput o ancheta in acest caz.

CAZUL LOTERIA - Nedumerire in privinta pagubei
Judecatorii instantei supreme au solicitat ieri Ministerului de Finante sa explice modul in care s-a calculat prejudiciul de peste 3,9 de milioane de lei care ar fi fost creat Loteriei Romane de fostul vicepremier George Copos. Judecatorii s-au aratat nedumeriti de modalitatea in care s-a ajuns la aceasta suma si s-au intrebat daca nu este vorba cumva despre o diferenta de impozite. Procesul a fost amanat ieri, pentru a treia oara, din cauza absentei unor parti. (M.P.)


PROTEST. Aproximativ 3.000 de cadre didactice din judetul Hunedoara au refuzat sa intre ieri la ore pentru ca nu si-au primit salariile aferente lunii octombrie. In urma protestelor, CJ Hunedoara a decis ca astazi sa organizeze o sedinta extraordinara in cadrul careia sa aloce consiliilor locale banii necesari pentru salarii. Daca banii nu vor fi primiti in cel mai scurt timp, profesorii hunedoreni sunt decisi sa isi reia protestele.
×
Subiecte în articol: observator banii