x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

15 Noi 2006   •   00:00

17:02 - GHINION

BUCURESTI. Un barbat a fost jefuit de aproape un miliard de lei vechi, dar hotul a fost prins dupa ce i s-a stricat masina.
ACCIDENT. Un jandarm angajat a murit la Spitalul Judetean Constanta dupa ce i s-a facut rau in timpul unui concurs sportiv.

17:07 - PROIECT

ROVINIETA. Romanii posesori de autoturisme ar putea plati la alegere taxa de utilizare a drumurilor (rovinieta): pentru o zi, o saptamana, o luna, sase luni sau un an, conform unei initiative legislative a senatorului UDMR Gyorgy Frunda. Actul normativ a fost adoptat in Senat. (Aniela Nine)
CONSTANTA. Politistii au intervenit pentru a aplana un conflict izbucnit in curtea Colegiului National "Constantin Bratescu", dupa ce unul dintre elevii implicati a sunat la 112. Tanarul de 17 ani a sustinut ca a fost amenintat cu un cutit de un coleg. Arma a fost gasita in ghiozdanul elevului.

ALBA-IULIA - Macara rasturnata in centrul orasului
O macara de peste 80 de tone care incerca sa ridice un copac s-a rasturat ieri in centrul municipiului Alba-Iulia. Utilajul era folosit la defrisarea unei zone, pentru a face loc unei parcari, in apropierea unui hotel. In cadere, copacul a avariat si o parte din acoperisul bisericii reformate din zona si a blocat partial circulatia. Seful Serviciului Administrarea Domeniului Public din Primaria Alba-Iulia, Elena Prisboi, a precizat ca nu au fost victime. (Lucian Dobrater)

VIZITA IN LIBIA - Basescu merge la Gaddafi
Presedintele Traian Basescu pleaca azi in Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista pentru a restabili dialogul la nivel inalt cu seful statului libian, colonelul Muammar Al Gaddafi, pe vremuri un apropiat al lui Nicolae Ceausescu. Dupa 1989 nici un sef de stat roman nu a mai vizitat Libia, primul pas diplomatic fiind facut la sfarsitul anului trecut de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. (O.S.)

BRASOV - Doua victime in accidente de munca
Un barbat de 39 de ani, angajat la uzina Hidromecanica II Brasov, a murit ieri-dimineata dupa ce o poarta metalica s-a prabusit peste el. "Unii martori spun ca barbatul incerca sa deblocheze mecanismul, iar altii povestesc ca muncitorul a incercat sa intre pe sub poarta. Se fac in prezent cercetari", a spus purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, Alina Popescu. Tot ieri, la o alta intreprindere din Brasov, o femeie a suferit un traumatism cranian dupa ce un utilaj a cazut peste ea. (Ramona Tintea)

BODU - Evaziune fiscala la fotbalisti
La nivelul intermedierilor de fotbalisti se face evaziune fiscala, a declarat ieri Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). "In cazul cluburilor, este mai putina evaziune. In fotbal este vorba despre rau-platnici. Despre un fenomen evazionist putem discuta la nivelul intermedierilor de fotbalisti", a spus Bodu. El a precizat ca, daca apar diferente intre suma primita de la club de un fotbalist si salariul de pe contract, se vor aplica masuri fiscale si chiar penale.

TRAFIC - Sudul Capitalei, izolat pana in 2008
Incepand de joi, sudul Capitalei va fi izolat de restul orasului timp de un an si jumatate, perioada in care municipalitatea deruleaza un proiect de modernizare a zonei Eroii Revolutiei. Astfel, timp de 18 luni, traficul rutier in zona Piata Eroii Revolutiei (cimitirul Bellu) se va desfasura, potrivit Primariei Capitalei, numai pe doua benzi de circulatie. De asemenea, locuitorii cartierelor Progresului, Giurgiului, precum si cei din zona Soseaua Viilor vor trebui sa caute rutele ocolitoare pentru a ajunge spre centrul orasului sau zona de vest (cartierul 13 Septembrie, Drumul Taberei sau Militari).

PROPUNERE - Festivitati de Ziua Nationala la Covasna
Forumul civic al romanilor din Harghita si Covasna a solicitat ieri Presedintiei, Parlamentului, Guvernului, clasei politice si reprezentantilor societatii civile ca in acest an festivitatile dedicate zilei de 1 Decembrie sa fie organizate la Sfantu Gheorghe, resedinta judetului Covasna. "Daca Bucurestiul reprezinta pentru noi toti capitala constitutionala de fiecare zi a Romaniei, iar Alba-Iulia este si va ramane capitala de constiinta a Marii Uniri, credem ca este normal si moral ca in fiecare an resedintele de judet sa devina pe rand, pentru o zi, la 1 Decembrie, capitala simbolica a tarii", afirma reprezentantii Forumului. (G.A.)

BUGET 2006 - 2,1 milioane de euro in plus pentru SPP
Serviciului de Protectie si Paza (SPP) a primit de la Guvern, saptamana trecuta, o suplimentare de buget de 2,1 milioane de euro, bani publici, din care 1,8 milioane de euro vor fi folosite pentru "asigurarea fondurilor necesare platii integrale a drepturilor salariale cuvenite personalului". Din restul banilor - vreo 314.000 de euro - se vor plati ajutoare angajatilor trecuti in rezerva cu ocazia reorganizarii SPP, conform unei hotarari publicate in Monitorul Oficial. (Florina Zainescu)

DISCRETIE - Divortul lui Bodo, cu usile inchise
Divortul dintre Ioana Marin Basescu, fiica cea mare a presedintelui tarii, si solistul trupei Proconsul, Bogdan Marin (Bodo), a inceput ieri, cu usile inchise, la Judecatoria Sectorului 1. Ioana Basescu, cea care a intentat actiunea, s-a prezentat in fata judecatorului, dar a refuzat ca faca vreo declaratie publica referitoare la motivele de divort. Bodo a fost doar reprezentat de un avocat in fata instantei. Cei doi se despart dupa trei ani de casnicie. (M.P.)

GALATI - Primar anchetat in dosarul "Motorock"
Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a fost instiintat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Galati ca impotriva sa a inceput urmarirea penala in cazul accidentului mortal petrecut in timpul Festivalului "Motorock", ce a avut loc la 9 septembrie pe Faleza Superioara a Dunarii. Edilul este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanei. In acelasi dosar mai sunt cercetate alte trei persoane, printre care si motociclistul care a provocat tragicul accident, Paul Bulai, in urma caruia Claudia Stoica, in varsta de 13 ani, a decedat. Edilul municipiului Galati a declarat ca nu se considera vinovat si ca intregul dosar este unul politic. (Daniel Mihalascu)

PHOENIX - Albumul Cantafabule, la expertiza
Tribunalul Bucuresti a dispus efectuarea unei expertize in procesul prin care liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, vrea sa obtina drepturile banesti cuvenite de pe urma comercializarii albumului "Cantafabule". Judecatorul mai trebuie doar sa formuleze obiectivele expertizei, care va stabili cati bani mai trebuie sa primeasca Nicu Covaci. (M.P.)

CONCERT - Dr. Alban vine in Romania
Dr. Alban, cel mai in voga artist rap al anilor ’90, va veni in Romania sa sustina un concert la 17 noiembrie, in Club 30 din Timisoara, de la ora 22:00. Dr. Alban (Alban Nwapa) a cerut sa stea intr-un hotel de cinci stele si sa aiba o limuzina la dispozitie. Insa in orasul de pe malul Begai nu exista hotel de cinci stele, artistul acceptand pana la urma si un spatiu mai putin luxos. Cei care vor sa reasculte "Hello Africa", piesa care l-a facut celebru, vor scoate din buzunar 100 RON. (Raluca Grintescu)

ANCHETA - Capitan de port retinut pentru santaj
Un capitan de port, specialist in cadrul Capitaniei Portului Galati, a fost retinut pe baza de ordonanta pentru comiterea infractiunii de santaj. Potrivit anchetatorilor, Georgel Neculai a pretins sefului unui grup de scafandri 2.000 de lei pentru a nu mai plati taxa pentru desfasurarea activitatii in apele din zona Capitaniei Galati. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, Liliana Istrate, sustine ca Vasile Cosma, seful grupului de scafandri, a depus o plangere la parchet, in urma careia procurorii au realizat flagrantul. (Daniel Mihalascu)

AJUTOARE - 250 de lei noi pentru lemne
Peste 230 de familii defavorizate din Sectorul 2 al Capitalei care locuiesc la case au primit ieri cate 2.500.000 de lei vechi pentru a-si cumpara lemne. "Nu spun ca o sa le ajunga banii acestia pentru toata iarna, dar vin in completarea cheltuielilor. Daca-si cumpara votca cu banii astia, pana la urma e viata lor", a spus Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2. Pana acum au fost depuse peste 32.000 de cereri de ajutor social. (Monica Andrei Capatos)

DECIZIE - Eliberare in cazul omorului de la Cluj
Tanarul arestat vineri in cazul studentului mort la Cluj dupa o bataie iscata in apropierea unei discoteci, Calin Bondor, a fost eliberat in urma unei hotarari a Curtii de Apel Cluj. El fusese arestat preventiv sub acuzatia de lovituri cauzatoare de moarte. Avocatul lui Calin Bondor a declarat ieri, dupa sustinerea recursului, ca nu sunt probe suficiente ca tanarul sa fie incriminat. El a mai spus ca clientul sau era singur contra patru persoane si a lovit fiind in legitima aparare. (Larisa Neagoe)

CAZUL ATANASIU - Proces cu final asteptat
Fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu a depus ieri la Curtea de Apel Bucuresti un document autentificat potrivit caruia isi retrage actiunea prin care solicitase anularea decretului prezidential de suspendare a sa din functie. Motivul renuntarii este acela ca, intre timp, Atanasiu si-a dat demisia de la sefia Ministerului Apararii. Potrivit avocatului Cristian Iordanescu, documentul a fost depus dupa termenul de ieri, din simplul motiv ca pana la ora 10:00 nu au gasit un birou notarial deschis in Bucuresti. (M.P.)


VINUL NOU ROMANESC REDEVINE O TRADITIE. "Sarbatoarea vinului nou romanesc" este o relansare a unei vechi traditii romanesti. Anul acesta, evenimentul s-a desfasurat la Casa Vinului - Dr. Pusca, o data cu lansarea vinului "Floare de toamna", din regiunea Vanju Mare, de producatorul Sergio Faleschini (foto dreapta). Oenologul Ion Pusca a spus ca vinul nou va fi sarbatorit in fiecare an la 14 noiembrie, adica la exact doua luni de cand incepe culesul viilor la romani. (F. Catana)
×
Subiecte în articol: observator galaţi