x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

28 Sep 2006   •   00:00

17:21 ACCIDENT

IASI. Doua persoane au ajuns la spital, dupa ce un microbuz a lovit o masina pe care a proiectat-o intr-o caruta.
ANCHETA. Procurorii au demarat cercetarile in cazul unui politist constantean care a fost prins la furat in curtea unei firme din Ilfov.

17:26 PROTEST

GALATI. Directorul societatii edilitare Apa Canal, Ion Stefan, a iesit din greva foamei dupa sase zile de protest. Stefan a recurs la acest gest dupa ce primarul a convocat o sedinta a Consiliului de Administratie in care s-au gasit solutii pentru revendicarile de natura financiara ale sindicalistilor.
RECOMPENSA. Primarul municipiului Slatina a anuntat ca va da 5 lei fiecarei persoane care va prinde un caine maidanez si-l va duce la serviciul de ecarisaj. In prezent, de problema cainilor comunitari se ocupa o fundatie care ridica animalele, le vaccineaza si le sterilizeaza, dupa care le elibereaza.

PREGATIRI. La Iasi, studentii au inceput sa se mute in caminele unde vor locui pe durata anului universitar care incepe in cateva zile. In multe campusuri din tara insa lucrarile de renovare nu s-au finalizat, muncitorii facand ultimele retusuri.

NEGOCIERI - Protestul grefierilor, suspendat

Greva personalului auxiliar din Justitie a fost suspendata ieri in Capitala pentru o perioada de trei zile. La ultima intalnire dintre protestatari si Ministerul Justitiei, grefierii au primit promisiunea unor modificari legislative convenabile pentru ambele parti. Astfel, Ministerul Muncii a propus ca legislatia functionarilor publici sa fie distincta, in functie de categoriile profesionale aparte. La randul sau, Ministerul Justitiei a promis sa modifice proiectul de lege privind salarizarea personalului auxiliar din sistemul judiciar, astfel incat veniturile grefierilor sa fie majorate cu 25%-30%. (M.P.)

ACUZA PNL - Legile sigurantei, blocate la MAI

Legile sigurantei nationale nu pot fi aprobate de Guvern, pentru ca Ministerul Administratiei si Internelor intarzie avizarea acestora si a trimis 20 de file cu observatii "scrise cu litere mici", s-au plans aseara agentiei Mediafax surse PNL, care au cerut insa sa ramana anonime. Sursa citata se contrazicea insa, aratand ca premierul Tariceanu poate supune aprobarii Guvernului pachetul de legi si fara viza acestui minister, in final Parlamentul fiind cel care decide forma finala.

JUDECATA PNL - Gheorghiof si Francu, la rand

Coducerea PNL va lua in discutie, sambata, la Cluj, cazul deputatului Titu Gheorghiof, care a primit initial verdictul de politie politica de la CNSAS, retras ulterior. Potrivit unor surse liberale, acesta ar putea sa piarda sprijinul partidului, in timp ce seful Cancelariei premierului, Aleodor Francu, risca excluderea din partid. Pe lista neagra de sambata se afla, din motive diferite insa, si "rebelii" Raluca Turcan si Cristian Boureanu. Finantatorul PSD, Dinu Patriciu, ar putea fi si el luat in discutie.

ARAD - Explozie scapata de sub control

O explozie controlata, prin care se dorea distrugerea soclului macaralei cu care s-a construit noua catedrala ortodoxa a Aradului, a scapat ieri de sub control la o ora de maxima aglomeratie. Deflagratia a aruncat bucati de beton si materiale de constructii pe o raza de 30 de metri. O tanara a fost ranita, iar o alta femeie a lesinat. Directorul firmei de constructii si-a asumat vina. (Andrei Ando)

ORADEA - Razbunare cu fecale de porc

Un ziarist din Oradea a aruncat ieri o galeata plina cu fecale de porc in holul redactiei Gazeta de Oradea, saptamanal la care a lucrat mai multi ani, informeaza Mediafax. Florin Cuc, acum angajat la Informatia de Vest, a spus ca gestul este "dreptul la replica" pe care il da saptamanalului, pentru publicarea unor fotografii care il infatiseaza pe jurnalist facand striptease intr-un local din cladirea Inspectoratului Scolar Bihor. Cuc este acum cercetat de Politie.

ARMATA - Voluntarii, selectati din baze de date

Recrutarea si selectia soldatilor si gradatilor de institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala se vor organiza pe baza de voluntariat, conform unui proiect de hotarare aprobat de Guvern. Fiecare dintre aceste institutii va avea pe timp de pace propriul sistem de promovare a profesiei militare si propria baza de date privind evidenta cetatenilor care vor sa urmeze o cariera militara. Dintre soldatii si gradatii voluntari vor fi selectionati, pana la implinirea varstei de 30 de ani, cei care vor urma cursul de baza pentru formarea deprinderilor de comanda ale subofiterilor. (Florina Zainescu)

PARTENERIAT - Adapost social cu finantare franceza

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, si primarul Parisului, Bertrand Delanoe, au semnat ieri o conventie pentru finantarea unui proiect de construire a unui adapost de noapte pentru persoanele fara locuinta din Bucuresti. Municipalitatea va pune la dispozitie terenul pe care ar urma sa fie construit adapostul, iar Asociatia Internationala a Primariilor Francofone va finanta constructia, suma alocata pentru acest proiect fiind de circa 90.000 de euro.

MASURA - Stop tepelor din bani publici

Firmele care in ultimii doi ani nu si-au indeplinit sau si-au indeplinit defectuos obligatiile asumate prin contracte finantate din bani publici nu vor mai putea participa la atribuirea unor astfel de contracte, a hotarat, ieri, Guvernul. Modul de indeplinire a obligatiilor va fi probat cu o evaluare emisa de institutia contractanta la finalizarea lucrarilor. Aceasta evaluare va fi trimisa si Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Achizitiilor Publice si va putea fi consultata de toti cei interesati. (Florina Zainescu)

VERDICT - Atanasiu ramane suspendat

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat ieri, dupa o saptamana de deliberari, sa respinga cererea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, de suspendare a decretului prezidential prin care a fost inlaturat de la sefia MApN. Hotararea poate fi atacata cu recurs in cinci zile. Atanasiu a fost suspendat din functie de presedintele Traian Basescu, pana cand Parchetul General va finaliza ancheta inceputa impotriva sa pe baza plangerilor formulate de Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. (M.P.)

CONSTANTA - Banca pacalita de doi militari

Doi militari angajati de la o unitate de transmisiuni din Constanta au luat un credit bancar in valoare de aproximativ 100 de milioane, cu documente false. Ei sunt cercetati de Parchetul Militar Constanta pentru fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals privind identitatea. Silviu Eugen T. a obtinut creditul folosind copia color a cartii de identitate a unui alt militar. El a fost ajutat de un coleg de-al sau. (P.Z.)

BRAILA - Nou-nascut mort in zona garii

Un nou-nascut abandonat dupa nastere a fost gasit mort printre gunoaie in zona depoului de locomotive al Garii Braila. Desi medicii au o evidenta a femeilor care au nascut in sistemul sanitar, lista e destul de lunga. Politistii incearca acum sa o gaseasca pe mama micutului, care avea doar trei kilograme. Medicii nu au stabilit deocamdata daca bebelusul s-a nascut mort sau si-a pierdut viata dupa ce a fost abandonat. (Nicoleta Butnaru)

CAZIER FISCAL - Inregistrarea firmelor, simplificata

Firmele si persoanele fizice nu vor mai fi obligate sa prezinte certificatul de cazier fiscal cand solicita inregistrarea in Registrul Comertului, deoarece informatiile inscrise in cazierul fiscal vor fi transmise electronic de Ministerul Finantelor. Finantele vor organiza cazierul fiscal national, in care se tine evidenta contribuabililor din toata tara. Certificatul de cazier fiscal poate fi eliberat in maximum doua zile lucratoare, contra unei taxe de urgenta de 100 lei noi. In regim normal, operatiunea dureaza cinci zile si costa 5 lei. (F.Z.)

×
Subiecte în articol: observator