x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

26 Sep 2006   •   00:00

14:13 PROPUNERE

JUSTITIE. Monica Macovei a propus-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror general al Parchetului Instantei Supreme.
CLUJ-NAPOCA. Primarul Boc a semnat prima dispozitie de aplicare a unei amenzi de un miliard ROL pentru o constructie fara autorizatie.

14:18 SPRIJIN

SPITALE REGIONALE. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cere prefectilor sa-l sprijine in identificarea spatiilor pentru construirea celor opt spitale regionale, intrucat doar trei primarii din opt au gasit locatii pentru amplasarea respectivelor unitati sanitare.
OTOPENI. 10 vamesi giurgiuveni au fost detasati la Vama Otopeni, ca urmare a faptului ca 18 vamesi de aici sunt anchetati sub nvinuirea de luare de mita si trafic. Detasarea va dura trei luni. Seful Biroului Vamal Giurgiu a declarat ca miscarea de personal nu va afecta activitatea Vamii Giurgiu.

GREVA. Personalul auxiliar din Justitie a inceput ieri protestul general impotriva nivelului scazut de salarizare. Grefierii bucuresteni nu au mai intrat in salile de sedinta decat pentru a asigura activitatea in cazurile urgente si desfasurarea proceselor penale. Unii judecatori au protestat si ei, timp de jumatate de ora, pentru propriile nemultumiri legate de raspunderea disciplinara mai dura, instituita prin modificarile legislative recente.

DE LA 1 OCTOMBRIE - Antidiabeticele in toate farmaciile

De la 1 octombrie 2006, antidiabeticele orale vor fi distribuite prin farmaciile cu circuit deschis pentru a fi evitate cozile la cele cateva farmacii de la centrele de diabet. Retetele pentru antidiabeticele orale vor fi eliberate de medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transmise de diabetolog prin intermediul pacientului. Tratamentul va fi prescris pentru 90 de zile, nu pentru 60, ca in prezent. Doar medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor vor fi eliberate prin farmaciile cu circuit inchis. (Georgeta Licsandru)

GALATI - Director grevist, internat in spital

Directorul general al societatii edilitare Apa Canal din Galati, Ion Stefan, a fost internat in spital dupa ce joia trecuta a intrat in greva foamei, protestand astfel fata de modul discriminator in care sunt tratati angajatii sai. Ieri, in timpul conferintei de presa sustinuta de directorul Apa Canal, Ion Stefan, liderul sindicatului majoritar din cadrul societatii, Costica Stancu, si-a anuntat solidaritatea fata de seful institutiei, intrand si el in greva foamei. Directorul va continua greva foamei de pe patul de spital. (Daniel Mihalascu)

SOLUTIE FINALA - Mitrea nu scapa de cercetare

Magistratii instantei supreme au hotarat ieri, printr-o solutie definitiva, ca procurorii sa reinceapa cercetarea fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, in dosarul "Aviatia Utilitara". Cercetat pentru prejudicierea societatii amintite cu un teren de 80.000 de metri patrati, Mitrea a primit initial solutia de "neinceperea a urmarii penale" pentru abuz in serviciu. Judecatorii au considerat ca insa ca ancheta a fost superficiala. (M.P.)

FUGA LUI OMAR - Nava Iman-T, un nou sechestru?

Compania Mittal Steel Galati a cerut in instanta daune de la armatorul navei Iman T, sechestrata de procurorii DIICOT pentru implicare in fuga lui Omar Hayssam. Pentru recuperarea pagubelor rezultate din imobilizarea marfurilor aflate pe vas, evaluate la 600.000 de dolari, Mital Steel cere sechestrarea vasului.

CORUPTIE LA SALAJ - Consilier judetean trimis in judecata

Un consilier judetean din Salaj a fost trimis in judecata ieri, pentru coruptie, transmite Mediafax. Gheorghe Stanciu, consilier la CJ Salaj, din partea PD, facea afaceri incompatibile cu functia de consilier judetean. In calitatea sa de consilier judetean, Gheorghe Stanciu afla ce sume aloca aceasta institutie spitalului, in calitate de membru al consiliului de administratie al spitalului participa la organizarea de licitatii si in calitate de patron de firma castiga licitatia. Stanciu risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 5 ani.

CAZUL NEMESCU - Asasinul conducea cu 113 km/ora

Anchetatorii accidentului rutier in urma caruia si-au pierdut viata regizorul Cristian Nemescu, inginerul de sunet Andrei Toncu si taximetristul Dumitru Arustei au primit ieri expertiza tehnica necesara pentru stabilirea circumstantelor producerii tragediei. Potrivit documentului, cetateanul britanic de origine araba Ali Imran circula cu o viteza de 113 km/ora, iar taximetrul rula cu 40 km/ora in momentul impactului, ne-au declarat surse judiciare. Imran se afla in continuare in arest si este cercetat pentru ucidere din culpa. (M.P)

PARLAMENT - Cartel Alfa a oprit pichetele

Sindicalistii "Cartel Alfa" au suspendat ieri pichetarile din fata sediului Palatului Parlamentului, anuntate si pentru urmatoarele doua zile, deoarece reprezentantii Guvernului au decis rediscutarea problemelor legate de Legea unica de salarizare si modificarile Codului Muncii. Cateva zeci de sindicalisti ai "Cartelului Alfa" au inceput pichetul in fata sediului Palatului Parlamentului, cerand un salariu minim de 450 de lei, o lege a salarizarii unica pentru toti bugetarii, preturi mai mici la utilitati si pensii mai mari.

ALBUM FOTO - Andries se lanseaza la Carturesti

Alexandru Andries se prezinta cu "Nimic nu iese-asa cum vrei", la Carturesti, la 4 octombrie. A&A Records si Fundatia "Aurel Mitran" sunt responsabili de lansarea albumului si, bineinteles, de conferinta de presa (ora 14:00) de la libraria de langa Cinematograful Patria. Materialul discografic contine 15 piese noi care exploreaza perioada anilor ’60-’70, dar care au o legatura puternica cu prezentul. Din punct de vedere tehnic discul este excelent realizat, iar despre calitatea muzicii ce sa mai vorbim. Va puteti convinge, cumparandu-l pe Alexandru Andires in format "Nimic nu iese-asa cum vrei". (D.A.)

COVASNA - Porti secuiesti la granitele judetului

Doi parlamentari UDMR vor ca teritoriul judetului Covasna sa fie delimitat prin porti secuiesti. Portile ar trebui sa fie amplasate la Chichis, Ilieni si Oituz, la granita cu judetele Brasov si Bacau, pentru a se demarca, astfel, intrarea si iesirea din aceasta zona, locuita preponderent de maghiari. Conform deputatului Antal Arpad si cainii ar trebui sa poarte la gat o zgarda, o esarfa sau un medalion cu un simbol specific zonei.

TURISTI - Nava de lux la Constanta

Una dintre cele mai mari nave de croaziera din lume cu peste o mie de turisti la bord a acostat, ieri pentru prima data, in dana de pasageri din Portul Constanta. "Costa Classica" sub pavilion Italia are 220 de metri lungime, 30 de metri inaltime si 13 punti. Nava a plecat aseara spre Pireus. (E.Sava)

×
Subiecte în articol: observator