x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

17 Aug 2006   •   00:00

17:29 ACCIDENT

DAMBOVITA. Doua persoane au fost grav ranite dupa ce masina in care se aflau a fost lovita de o locomotiva.

BARLAD. Un barbat a murit marti in curtea Spitalului de Adulti din oras, unde a ajuns cu un taxi, dupa ce fusese refuzat de Salvare.

17:34 FRONTIERA

FONDURI. UE a alocat pentru Romania 34 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru cooperarea transfrontaliera. Banii vor fi folositi pentru sprijinirea dezvoltarii economice a zonelor de granita ale Romaniei cu Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina si Moldova.

CLUJ. Un incendiu a izbucnit, miercuri dupa-amiaza, la etajele cinci si sase ale Spitalului de Recuperare, pacientii din saloanele celor doua etaje fiind evacuati de urgenta, fara ca vreo persoana sa fie ranita.

GALATI. Georgienii de la Ansamblul folcloric Perkhuli i-au lasat pe galateni cu gura cascata in prima zi a Festivalului International de Folclor, organizat de Centrul Cultural "Dunarea de Jos" Galati. Membrii ansamblului i-au impresionat pe spectatori mai ales prin dansurile traditionale care evoca razboinicii si luptele pentru libertate. (Daniel Mihalascu)

SANSA - Copilul din Corabia a fost gasit

Ciprian, copilul de 6 ani, disparut la 9 august din Corabia, a fost gasit in Bucuresti. Sambata, baiatul a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala. Pentru ca, initial, nu i s-a putut stabili identitatea, baietelul fiind surdo-mut, Ciprian a fost dus la Centrul "Pinocchio". Instiintati de Politie, parintii au venit ieri-dimineata (n.r. - miercuri) pentru a-l duce pe copil acasa. (Ionela Gavriliu)

SINAIA - Biserica distrusa de incendiu

Biserica de lemn care poarta hramul "Sfintii Mihail si Gavriil" din Sinaia a ars in intregime marti noapte, pompierii neexcluzand varianta ca incendiul sa se fi produs din cauza unei lumanari, uitata aprinsa dupa slujba de "Sfanta Maria". Localnicii nu exclud ca focul sa fi fost pus de o mana criminala. (Nina Marcu)

ACUZATII - Vicele de la ARIS ar fi primit spaga

Vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Gabriela Vasile, a recunoscut in scris ca a primit foloase necuvenite de la un investitor strain, a declarat Ana Maria Cristina, presedintele ARIS. Acuzatiile survin la putin timp dupa ce Vasile a intocmit un raport in care sustinea ca Ana Maria Cristina e suspecta de inalta coruptie si de conflicte de interse avand relatii cu magazinele Miniprix si ajutand diversi oameni de afaceri straini sa obtina vize pe perioade lungi. Vasile este vicepresedinte al PD Sector 5 si vicepresedinte al ARIS din iunie 2006.

GUVERN - Creste valoarea punctului de pensie

Valoarea punctului de pensie va creste cu 5%, respectiv de la 323,1 lei noi la 339,3 lei noi, incepand de la 1 septembrie. Guvernul a aprobat ieri suplimentarea sumelor destinate platii pensiilor cu 250 de milioane de lei. 4,264 milioane de persoane vor beneficia de majorarea cu 5% a punctului de pensie, iar alte 263.000, carora nu le-au crescut pensiile in urma procesului de recalculare, vor beneficia de o crestere medie de 2,5%. Raportat la o pensie medie de 305 lei noi, majorarea va fi de 15-16 lei noi. (Florina Zainescu)

PADURI - Proprietarii, ajutati financiar

Asociatiile proprietarilor de fond forestier vor beneficia de un sprijin financiar din partea statului, cuprins intre 500 si 3.500 de lei, pentru achizitionarea de logistica necesara administrarii padurilor. Potrivit unei decizii adoptate miercuri de Guvern, fondurile vor fi alocate in functie de suprafata padurilor. Folosirea acestor sume in alte scopuri decat cele prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 5.000 de lei. Sprijinul se va acorda o singura data dupa inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. (Florina Zainescu)

DESTINATAR CNSAS - MApN trimite alt lot de dosare

Ministerul Apararii a anuntat ieri ca va preda CNSAS un nou lot de 1.675 de dosare declasificate ale fostei Directii a IV-a de Contrainformatii Militare, acestea urmand sa fie transmise imediat ce Colegiul CNSAS va spune ca are capacitate de depozitare a documentelor. Pana acum, precizeaza un comunicat al ministerului, a fost predat Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii, conform hotararii CSAT din 17 aprilie, un numar de 1.523 de dosare create de fosta Directie a V-a Securitate si Garda, documentatie pe care a declasificat-o.

FLORA-MAMAIA / Scandalagiii nu au voie sa iasa din tara

Sase dintre persoanele implicate in scandalul care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Hotelul Flora din Mamaia au fost date in urmarire locala si au primit interdictia de parasire a tarii, din cauza ca au lipsit de la reaudierile solicitate de procurori. Marian Cristian Gheorghiu, Elvis Nasurla, Victor Serban, Petrica Popescu, Ferat Cherim si Vasile Butacu sunt acuzati de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

ORDINE PUBLICA - Politistii vor legi mai dure

Politistii de la Ordine Publica doresc o lege care sa reglementeze activitatile specifice cu dispozitii mai clare si mai dure, in acest sens fiind deja elaborat un proiect de politici publice. Potrivit sefului Politiei de Ordine Publica, comisarul Cornel Ciocoiu, trebuie clarificate prevederile referitoare la "patrunderea politistilor in anumite locuri", deoarece au existat cazuri in care au intervenit si apoi au fost acuzati ca au incalcat proprietatea. (Radu Crivat)

DEZASTRU - Seceta face ravagii in Vaslui

Vasluienii din zonele rurale sunt indemnati sa foloseasca rational resursele de apa, in conditiile in care 157 de fantani au secat, iar aproape 1.500 functioneaza cu debite mult reduse. Cazul este in atentia Comisiei de lupta impotriva dezastrelor. Oamenii au ajuns sa-si vanda la preturi de nimic animalele, speriati ca nu vor avea cu ce sa le intretina.

VRANCEA - Stanele, pazite de garduri electrice

Ciobanii din Barsesti se declara incantati de gardurile montate de Agentia de Protectie a Mediului la stanele de oi din zona, transmite Rompres. In acest moment, in cadrul proiectului "Conservarea in situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea" au fost montate sase garduri de protectie in zona stanelor din comuna Barsesti, iar in 2007 urmeaza ca si lanurile de porumb si livezile din zona sa fie, de asemenea, protejate cu astfel de garduri.
×
Subiecte în articol: observator