x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

16 Aug 2006   •   00:00

16:16 ACUZE

VASLUI. Presedintele PNL Vaslui ii acuza pe politisti ca ar fi perche- zitionat ilegal o masina apartinand firmei sale din Husi.

ALBA. Accesul auto spre patru sate, in care locuiesc aproximativ 160 de persoane, a fost blocat din cauza unor alunecari de teren.

16:21 PRIVATIZARE

CINEMATOGRAFE. Ministerul Culturii si Cultelor se va ocupa de privatizarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic, si nu AVAS, asa cum intentiona conducerea ministerului inainte de adoptarea de catre Parlament a Ordonantei nr. 39 privind cinematografia.

HUNEDOARA. Un barbat in varsta de 52 de ani a fost muscat de un sarpe veninos in timp ce lucra in gradina, in satul Gorthatea, si a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean din Deva. Victima a omorat reptila si a adus-o la spital, pentru ca medicii sa stie ce tratament trebuie sa-i administreze.

BRAILA. Cu ocazia sarbatoririi Zilei Marinei, un soldat primeste botezul marinaresc. Pentru braileni e un prilej dublu de petrecere: in preajma zilei de Sfanta Maria se sarbatoresc si Zilele orasului.

PROIECT - Sala Palatului, un mall cultural

Guvernul va discuta astazi un proiect de hotarare privind infiintarea Centrului Cultural "Sala Palatului", act normativ in baza caruia aceasta cladire va fi transferata din domeniul privat al statului si administrarea RA-APPS in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Culturii. Sala va fi transformata in primul "mall cultural" din Romania, proiect evaluat la zece milioane de euro. Va avea o sala principala de spectacole cu o capacitate de 2.600 de locuri, care poate ajunge la maximum 4.000 de locuri.

TULCEA - Rezervatia de pin negru, in flacari

Rezervatia de pin negru apartinand Ocolului Silvic Cerna, din judetul Tulcea, a luat foc ieri seara din cauza unor persoane care au facut gratar in padure. Pana la ora 21:00 arsesera 40-45 de hectare din rezervatie. Au fost trimise trei masini de pompieri si 100 de oameni care sa lichideze incendiul. La inchiderea editiei, focul nu fusese stins, accesul masinilor fiind foarte greu in zona. Cei patru tineri care au provocat incendiul sunt cercetati. (Nicoleta Butnaru)

PARCHET - Adoptii internationale suspecte

Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a reclamat Parchetului instantei supreme 11 dosare de adoptii internationale pe care le suspecteaza de fapt a fi cazuri de trafic de persoane. Potrivit sefului ORA, Theodora Bertzi, cei 11 copii cu varste cuprinse intre 8 si 20 de ani figureaza ca au iesit din tara, dar numai patru au ajuns la familiile care le-au adoptat, restul fiind si acum in Romania. In locul lor este posibil sa fi fost scosi din tara copii rapiti pe care parintii ii cauta. (V.F.)

CAZUL ROMPETROL - Sefii CNVM, din nou la Parchet

Gabriela Anghelache si Paul Gabriel Miclaus, presedintele si respectiv vicepresedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), au fost ieri, pentru a doua oara in aceasta saptamana, la Parchetul instantei supreme in dosarul Rompetrol. Ambii sunt urmariti penal sub acuzatii grave precum aderarea si sprijinirea "grupului de crima organizata" condus de Dinu Patriciu. Fiecare invinuit din acest dosar va fi convocat de procurori pentru prezentarea materialului de urmarire penala. (V.F.)

CODLEA - Fermele de pui vor fi repopulate

Una din fermele apartinand societatii Patiprod Codlea si-a reluat activitatea dupa criza gripei aviare izbucnite acum trei luni. Ferma a fost populata cu pui de o zi. Doctorii DSV Brasov au concluzionat ca aceasta ferma isi reia activitatea in conditii foarte bune din punct de vedere al biosecuritatii. Celelalte societati de pe platforma nu indeplinesc toate conditiile pentru a-si relua activitatea. In urmatoarele doua saptamani, la Patiprod vor fi adusi circa 200.000 de pui, costul repopularii fermei ridicandu-se la 300.000 RON. (R.T.)

VANATOARE - Spaniolii prefera padurile harghitene

Cei mai multi dintre vanatorii care vin in padurile harghitene sunt spanioli, renumiti datorita pasiunii lor pentru acest sport, dar si nemti sau unguri. "Vanatoarea a devenit deliciul strainilor din cauza tarifelor mari practicate", a declarat, pentru Rompres, seful Directiei Silvice Harghita, Catalin Mutica. Pentru un trofeu de mistret de dimensiuni medii se plateste 1.500 de lei, dar pretul poate ajunge pana la 3.000 de lei si nu este diferentiat pentru vanatorii romani si straini.

DOLJ - Satenii din Rast, expropriati

Consiliul Judetean (CJ) Dolj a facut luni primele demersuri in vederea exproprierii a 81 de sateni din Rast. Intrucat mai multi sateni nu vor sa vanda pamanturile pe care urmeaza sa fie construit noul sat, CJ Dolj s-a intrunit pentru a transforma 82 ha teren in domeniu de utilitate publica. Astfel, potrivit Legii 33/1994, cei 81 de detinatori ai pamantului vor putea fi expropriati. Decizia exproprierii va fi luata insa in justitie si ar putea dura ani buni, timp in care sinistratii vor locui in modulele puse la dispozitie de Guvern. (Mihai Gavrila)

GALATI - Pompierii se profesionalizeaza

211 candidati s-au inscris la concursul de ocupare a celor 218 posturi scoase la concurs de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati pentru profesionalizarea pompierilor militari. Candidatii pentru aceste posturi au sustinut proba psihologica in urma careia au picat 20 de concurenti. Ieri a avut loc si prima proba de aptitudini fizice. Cei care vor fi admisi vor fi incadrati cu carte de munca de la 1 septembrie. (Daniel Mihalascu)

PROGNOZA - Caldura mare

17 prefecturi din tara au primit o avertizare meteorologica ce vizeaza temperaturi ridicate in zonele de campie. Incepand de maine si pana la 22 august, vremea va fi calduroasa in toata tara. Valorile maxime in cursul dupa-amiezelor vor fi de 35-36 de grade Celsius, iar noaptea mercurul termometrelor nu va cobori sub 20 de grade Celsius.

SELECTIE - Judecatori romani la instantele UE

Incepe selectia magistratilor romani pentru cele doua posturi de judecatori la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene si la Tribunalul de Prima Instanta, care vor reveni tarii noastre dupa aderarea la UE. Alegerea este facuta de o comisie mixta prezidata de ministrul Justitiei si ministrul Afacerilor Externe. Inscrierile se fac pana la 15 septembrie, iar candidatii trebuie sa aiba o competenta recunoscuta si sa ofere toate garantiile de independenta. (V.F.)
×
Subiecte în articol: observator