x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 10 iunie 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 10 iunie 2004

10 Iun 2004   •   00:00

"Blue Danube 2004" - Exercitiu de comandament romano-bulgar la Buzau

Peste 80 de militari romani si 65 de militari bulgari participa la Buzau in perioada 9-17 iunie la exercitiul de comandament "Blue Danube 2004", transmite Rompres. Potrivit maiorului Cristian Tohaneanu, purtator de cuvant al Comandamentului 2 Operational Intrunit "Maresal Alexandru Averescu", exercitiul se desfasoara pe baza unui scenariu fictiv, intr-o operatiune de sprijin a pacii, bazata pe articolul 7 din Charta ONU si desfasurata sub comanda NATO. "Acesta este al treilea exercitiu de cooperare romano-bulgara, fiind primul desfasurat la noi in tara intre doua state membre NATO", a mai spus maiorul Tohaneanu.

Victimele holocaustului, comemorate

Comemorarea evreilor deportati din judetul Covasna de autoritatile horthyste va avea loc astazi la Sfantu Gheorghe. In memoria victimelor holocaustului va fi dezvelita o placuta comemorativa pe cladirea Grupului Scolar Agricol din Sfantu Gheorghe, aflata in apropierea locului in care au fost adunati spre a fi deportati peste hotare aproape 700 de evrei din judetul Covasna. Vor participa membri ai comunitatii evreiesti, precum si reprezentanti ai grupului parlamentar de prietenie Romania-Israel, din Camera Deputatilor.

Potop si gheata la Zlatna

O ploaie de vara, insotita de grindina, a dat ieri peste cap circulatia in centrul orasului Zlatna. Situatia cea mai grea s-a inregistrat la intrarea in oras, mai ales ca aici nu exista canalizari, iar acolo unde exista acestea sunt colmatate. Apa iese pe sosea si patrunde in curtile oamenilor, in timp ce aluviunile de pe dealurile despadurite din zona, blocheaza intrarea in localitate. "O batut gheata, o fost alb peste tot, o iesit paraul n-or mai putut tot asa se intampla ca nu-s canalizari ca lumea", a declarat Octavian Popescu, sofer. Oamenii s-au plans la primarie, dar nu s-a rezolvat nimic. (Lucian Dobrater)

Masini de contrabanda descoperite de politie

Alte trei masini furate din strainatate si aduse in Romania au fost descoperite de politistii de la Crima Organizata. In Arges, anchetatorii au descoperit un Fiat Brava fabricat in 1998, furat din Italia in 1999, si un Audi A8, furat tot in 1999 din Germania. Cei doi "proprietari" sustin ca nu stiau ca masinile sunt furate, insa politistii au declansat o ancheta si in ceea ce-i priveste. Si la Bihor, politistii au depistat un individ care circula cu un Audi A6 cu numere de inmatriculare false. Masina era, de fapt, proprietatea unei firme de leasing din Belgia, inmatriculata in Austria si a fost furata din Ungaria in 2000. Soferul a fost arestat. (Ion Alexandru)

Caprioare scotiene la o ferma din Gurghiu

O ferma pentru caprioare scotiene a fost construita intr-un timp record in comuna mureseana Gurghiu, de catre o societate romano-elvetiana, transmite Rompres. Reprezentantul roman al societatii, Sorin Sabau, a declarat ca ferma din Gurghiu a fost populata incepand cu luna mai cu 180 de caprioare scotiene si ca aici deja s-au nascut 15 iezi. In perspectiva, ferma de la Gurghiu va adaposti peste 800 de caprioare rosii scotiene domesticite, care sunt aduse de la centre specializate din Franta. Anual, ele vor da o productie de aproximativ 400 de iezi. Cand ajung la varsta cuprinsa intre 15 si 18 luni, iezii vor fi sacrificati si exportati in Elvetia, Germania si Franta.

Sucevenii invata sa devina parinti buni

Parintii care doresc sa-si imbunatateasca relatia cu copiii pot urma cursul "Cum sa fim parinti mai buni", in cadrul Centrului de Resurse pentru Parinti, inaugurat in incinta Centrului de Plasament "Sfanta Maria" din municipiul Suceava, transmite Rompres. Infiintarea centrului s-a facut cu sprijinul financiar al Organizatiei Holt Romania, care a format si atestat ca educatori parentali zece specialisti din cadrul DJPDC si Directiei de Asistenta Sociala, care vor forma cinci grupe, fiecare urmand a se adresa unor grupuri-tinta de parinti. Cursul este gratuit, urmand ca pentru persoanele care vin din alte localitati sa li se deconteze transportul.

Profesori verificati de computer

Dosarele de inscriere si fisele de optiuni privind examenul de titularizare pentru posturile vacante din invatamantul preuniversitar prahovean au fost validate marti la Inspectoratul Scolar Prahova. Cei peste 1.700 de profesori inscrisi la concursul de titularizare au asistat la validarea dosarelor si introducerea datelor in calculator pentru a se evita orice fel de eroare. Examenul de titularizare va avea loc pe 15 iulie, iar rezultatele finale se vor afisa pe 19 iulie, repartitia pe posturi urmand a se realiza computerizat, in ordinea descrescatoare a notelor, in data de 26 iulie.

EDITIA a II-a

Iliescu va participa la funeralii in SUA

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, va participa maine, la Washington, la funeraliile fostului presedinte al SUA, Ronald Reagan. Seful statului roman va transmite astfel intreaga sa consideratie fata de cel care a fost al 40-lea presedinte al SUA, "o personalitate politica remarcabila care a luptat cu hotarare pentru promovarea valorilor democratiei, libertatii si demnitatii umane in intreaga lume". Pentru a putea fi prezent la Washington, presedintele Iliescu si-a anulat vizitele la Valcea si Iasi. (Aniela Nine)

Consilierii generali, validati peste patru zile

Mandatele membrilor in noul Consiliu General al Municipiului Bucuresti si cel al primarului Capitalei, Traian Basescu, alesi la scrutinul de la 6 iunie, ar putea fi validate luni, in sedinta de constituire, a declarat prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea. El a invocat articolul 31, alineatul 1 din Legea 215/2001 a administratiei publice locale, potrivit careia consiliile judetene si Consiliului General al Municipiului trebuie constituite in 20 de zile de la desfasurarea alegerilor.
×
Subiecte în articol: observator