x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei 12 iunie 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei 12 iunie 2004

12 Iun 2004   •   00:00

Masonii romani si-au ales conducerea

Marea Loja Nationala a Romaniei, membra a Masoneriei Universale, si-a ales conducerea in cadrul Conventului Ordinar care s-a desfasurat pe 29 mai in localitatea Hobita, judetul Gorj. Reprezentantii tuturor lojilor masonice romanesti au decis, prin majoritate de voturi, sa il realeaga pe Viorel Danacu pentru demnitatea de Mare Maestru. In cadrul aceleiasi intalniri au fost alesi si membrii noului Mare Consiliu al Marii Loji Nationale a Romaniei. De asemenea, cei prezenti au votat participarea la Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei, in care Marea Loja Nationala a Romaniei va fi membru fondator, cu drepturi depline. A mai fost adoptata si Marea Carta Masonica Europeana. Participantii la lucrarile Conventului Ordinar au asistat si la dezvelirea si sfintirea Monumentului din satul Hobita, dedicat eroilor din cele doua razboaie mondiale. Tot in acele zile Hobita, satul natal al lui Constantin Brancusi, a gazduit un simpozion si o expozitie dedicate marelui sculptor roman.

Alegerile europene, la Delta RFI

Alegatorii din 25 de tari europene isi voteaza intre 10 si 13 iunie reprezentantii in Parlamentul European pentru un mandat de 5 ani. Este pentru prima data cand cetatenii celor 10 tari nou intrate in UE participa la acest scrutin. Luni, intr-o emisiune speciala, intre 8:00 si 10:00 dimineata, Radio Delta RFI va explica ascultatorilor miza scrutinului, rolul Parlamentului European si cum se voteaza de la tara la tara. La emisiune vor participa analisti politici si vor fi difuzate reportaje din tarile in care se voteaza. Bernard Pivot si Umberto Eco vor vorbi despre "Europa din visele mele".

Seful Politiei Rutiere, demis

In urma unui control efectuat de reprezentanti ai Directiei Generale a Politiei Rutiere, comisarul Vasile Ochiana, seful Politiei Rutiere Vaslui, a fost demis din functie. "Masura a fost luata in urma verificarilor efectuate in acest departament, care au scos in evidenta carentele manifestate in organizarea, coordonarea, planificarea si verificarea activitatii de politie rutiera si a managementului defectuos", a declarat subinspector Mihaela Straub, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Vasile Ochiana a fost transferat in cadrul Serviciului Politiei de Ordine Publica.

Andreea Marin pleaca in Thailanda

Dupa ce i-a oferit "in fiecare zi cate-o lectie de viata", Ion Tiriac a finalizat si o colaborare cu Andreea Marin. Ieri, la sediul Tiriac Travel a avut loc o conferinta de presa prilejuita de lansarea unei noi expeditii - "Thailanda 2004: Academia de turism". Am aflat din comunicatul de presa ca Andreea "va avea curajul sa urce pe elefanti si sa cutreiere jungla, sa infrunte ape repezi cu barca, sa urce poteci abrupte printre liane sau sa coboare cu bicicleta pe munte". Si toate acestea prin intermediul proiectului "Vacante pentru simturile tale", lansat de agentia Tiriac Travel. Prezentatoarea "Surprizelor" va pleca, maine, la Bangkok, in expeditia care va dura aproape doua saptamani. Si nu va fi singura, ci impreuna cu directorul de imagine, Calin Vrabie, cel care a fost alaturi de ea si pe Kilimanjaro. Ideea de a face un documentar in aceasta tara s-a nascut dupa ce oficialitati de la Ambasada Thailandei au colaborat la un caz prezentat la "Surprize, surprize". Programul este deja stabilit, va cuprinde vizitarea unor temple si muzee, dar si a unor zone turistice. "Sunt suficient de nebuna sa ma duc in jungla", ne-a spus teverista, zambind. Si ne-a mai marturisit ca nu-si terminase inca de facut bagajele. Din valizele ei nu vor lipsi "fotografia mamei si o amintire de la omul pe care-l iubesc", ne-a mai dezvaluit Andreea. (Catalina Iancu)

Centru de prevenire a avorturilor

Primul Centru de prevenire a avorturilor si de consiliere a viitoarelor mame a fost deschis ieri la Hunedoara. Voluntarii Centrului isi propun sa explice viitoarelor mame "riscurile fizice si psihice ale unui avort", precum si reducerea numarului de astfel de cazuri. Potrivit unor statistici neoficiale, in Romania au fost avortati, dupa 1990, aproape 15 milioane de copii. Consultanta acordata viitoarelor mame este gratuita, confidentialitatea totala fiind asigurata. Femeile care trec pragul Centrului beneficiaza si de un test de sarcina, iar daca aleg sa pastreze copilul, vor primi la nastere un pachet cu hainute.

Ray Charles a incetat din viata

Legendarul muzician Ray Charles a incetat din viata la Los Angeles, din cauza unei boli grave a ficatului. Desi si-a pierdut vederea la numai sase ani, Charles a avut o cariera de 58 de ani, in timpul careia a sustinut peste 10.000 de concerte si a castigat nu mai putin de 12 premii Emmy. In ultima vreme, el s-a retras din show-bizz, insa a continuat sa colaboreze cu alti muzicieni. Ray Charles este considerat un pionier al muzicii soul, printre hiturile sale numarandu-se "Georgia on My Mind" sau "I Can’t Stop Loving You". Ultima sa aparitie publica a avut loc la Los Angeles, la 30 aprilie, alaturi de Clint Eastwood. (Adriana Paduraru)
×
Subiecte în articol: observator