x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 16 iulie 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 16 iulie 2004

16 Iul 2004   •   00:00

Raport ONU - Romania, tot in urma Bulgariei

Un raport al Programului ONU pentru dezvoltare claseaza Romania pe locul 69 din 177 de tari studiate in privinta dezvoltarii umane. Au fost luati in calcul urmatorii factori: speranta de viata, scolarizarea, analfabetismul si venitul pe cap de locuitor. Bulgaria, o "tara cu dezvoltare umana medie", a fost clasata pe locul 56, cu o pozitie mai sus fata de anul trecut, precizeaza cotidianul Novinite. Cele zece state nou-integrate in UE au intrat in categoria statelor bine dezvoltate din punct de vedere uman. (Anca Aldea)

Ravagiile vremii - Potop la Sebes, grindina la Rahau

Ploaia abundenta care a cazut peste municipiul Sebes, miercuri dupa-amiaza, a inundat subsolurile catorva zeci de locuinte si soseaua principala. Stefan Carpinisanu, viceprimarul municipiului, spune ca astfel de situatii se intampla de cel putin doua ori pe an atunci cand sunt ploi abundente. Carpinisanu a adaugat ca va adapta canalizarea orasului pentru debitele mari de apa aduse de ploi. Tot miercuri, la Rahau a batut o grindina care a afectat 211,35 hectare de culturi de cereale, soia si floarea-soarelui. (Lucian Dobrater)

Ancheta - Mischie, confruntat cu denuntatorul

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, invinuit pentru mai multe fapte de coruptie, a fost confruntat ieri cu unul din denuntatorii lui, omul de afaceri Clement Mocanu. Potrivit unor surse judiciare, cei doi au stat fata in fata timp de cinci ore si fiecare si-a pastrat punctul de vedere. Clement Mocanu a acuzat prin denuntul depus la Parchetul Anticoruptie mai multe oficialitati ale judetului Gorj de luare de mita. Afaceristul sustine ca a efectuat gratuit lucrari la casele lui Mischie, in valoare de 400.000 de dolari, dupa ce acesta ii promisese contracte importante in zona. (Miruna Pasa)

Covasna - Sugarii, privati de lapte praf

Sugarii din judetul Covasna care nu sunt alaptati natural vor primi gratuit lapte praf doar pana la varsta de 6 luni, din cauza fondurilor insuficiente, desi legea prevede ca au dreptul sa primeasca 2,8 kilograme de lapte praf pe luna pana la un an, informeaza Rompres. Conducerea Directiei Sanitare Covasna sustine ca, la nivel de judet, s-au alocat in acest an mai putin de 5 miliarde de lei, in conditiile in care suma necesara este dubla.

Magistratura - Reputatia luata in discutie

Consiliul Superior al Magistraturii va lua in discutie, la sedinta urmatoare, situatia a 11 magistrati suspectati de fapte si conduita necorespunzatoare profesiei. Ministerul Justitiei a supus Consiliului aceste cazuri, printre care se afla si cel al judecatoarei bucurestene Maria Navala, implicata in scandalul Fanel Pavalache. Situatia judecatoarei priveste insa un dosar de fals pe care l-a avut in 1996, pe cand era notar. (Miruna Pasa)

Acuzatii - Seful Finantelor muresene s-a pus la dispozitia PNA

Patronul unei firme de constructii din Mures, care se judeca cu Primaria Targu-Mures de mai bine de 4 ani, l-a acuzat pe seful Finantelor Mures, Lucian Savu (foto), ca i-ar fi solicitat mita de 5 miliarde de lei. Teodor Moga sustine ca Savu i-a cerut acesti bani pentru a recupera cele 50 de miliarde de lei pe care firma lui Moga le cere Primariei Targu-Mures. Lucian Savu a declarat ca s-a pus deja la dispozitia PNA. "Am facut o instiintare la PNA prin care cer clarificarea acestor acuze", a declarat Lucian Savu.

Spre Litoral - Recomandari pentru soferi

Soferii care merg spre Litoral sau care se intorc de la mare sunt sfatuiti sa utilizeze traseul Bucuresti-Slobozia-Harsova-Constanta si retur, pentru a evita ambuteiajele de pe ruta Bucuresti-Lehliu-Constanta, informeaza Mediafax. Totodata, conducatorii auto se pot deplasa spre noul tronson de autostrada Bucuresti-Lehliu si dinspre Splaiul Independentei-linia de centura a Capitalei nu numai dinspre Theodor Pallady.

Reprofilare - Profesorii doljeni, agricultori in UE

Salariile din invatamant determina cadrele didactice din judetul Dolj sa se reprofileze in agricultori, dar in tarile Uniunii Europene - sustin sindicalistii din Banie. Tot mai multi profesori, in special cei tineri, abandoneaza munca la catedra pentru a lucra in agricultura in Spania sau Italia. Situatia este intalnita mai ales daca dascalii sunt repartizati sa predea in scolile din mediul rural. (Cristian Vasilcoiu)
EDITIA a II-a

Privatizare - Patru companii se lupta pentru Distrigaz

Companiile Enel-Italia, Gaz de France-Franta si Ruhrgas-Germania au depus oferte finale pentru preluarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, iar compania rusa Gazprom este interesata doar de preluarea Distrigaz Sud, a anuntat ieri ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Procesul de evaluare si selectare a ofertelor va fi definitivat pana la sfarsitul lunii septembrie. Privatizarea unitatilor de distributie a gazelor naturale va fi incheiata pana la sfarsitul lunii octombrie, a spus Popescu.

"5 din 40" si Joker - Cate trei multimilionari la Loterie

Premiul de la categoria a III-a a tragerii "Joker" de ieri a ajuns la trei participanti. Acestia s-au pricopsit cu 107.551.200 lei. Varianta castigatoare a fost: 12, 5, 25, 13, 40 + 16, iar fondul de castiguri a insumat 23.542.973.000 lei. La primele doua categorii a fost report. In cadrul tragerii "5 din 40", tot trei norocosi au castigat 104.771.000 lei, la a II-a categorie, iar la a III-a, 424 de participanti au luat 741.304 lei. Numerele extrase au fost 32, 3, 33, 29, 11 si 16, iar fondul de castiguri a totalizat 1.257.252.000 lei. La categoria I a fost report. (Dana Purgaru)

De colectie - Dacia 1300, inlocuita de Logan

Ultimele autoturisme Dacia Berlina si Break din gama 1300 vor parasi miercuri, 21 iulie, liniile de montaj de la uzina din Mioveni. Productia va fi sistata deoarece din luna septembrie va incepe vanzarea modelului Logan. Inlocuirea acestor modele, care s-au identificat multi ani cu marca Dacia, este necesara deoarece si-au atins deja propriile limite tehnologice, declinul fiind evident si ca urmare a scaderii accentuate a vanzarilor. Anul trecut, la uzina de la Pitesti au fost construite 14.155 de automobile Berlina si Break. (Florescu Alina)
×
Subiecte în articol: observator