x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OBSERVATOR/Stirile zilei - 2 iulie 2004

OBSERVATOR/Stirile zilei - 2 iulie 2004

02 Iul 2004   •   00:00

Italia - Traficanti de copii romani, arestati

Politia din Verona a anihilat o retea de traficanti (o basarabeanca si doi romani) care aducea in Italia din Romania copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Odata ajunsi in Italia, pustii erau fortati sa cerseasca si sa fure, scrie Mediafax. Fiecare copil avea o "norma" de 1.000 de euro pe zi, pe care trebuia sa o "colecteze" intre orele 7:00 si 21:00. Altfel erau aspru pedepsiti si pusi sa execute tot felul de sarcini umilitoare. Minorii locuiau, la gramada, in doua apartamente. Uneori se inghesuiau si 20 intr-o camera. (Lavinia Tudoran)

Targu Secuiesc - Muncitorii au fost penalizati pentru greva

Muncitorii de la SC MTS din Targu Secuiesc, fosta Fabrica de suruburi, au fost penalizati cu 10 la suta din salariu pe o luna pentru mitingul de protest pe care l-au organizat in cursul zilei de miercuri, informeaza Rompres. Masura luata de patronul societatii, Erdely Ede, i-a nemultumit pe muncitori, dar acestia nu au mai avut curajul sa iasa in strada pentru a protesta, deoarece au fost amenintati cu desfacerea contractelor de munca. Cei peste 150 de muncitori de la MTS Targu Secuiesc au declansat miercuri o greva spontana, in semn de protest fata de neprimirea la timp a salariilor.

Satu-Mare - Camere video in zonele aglomerate

Politia satmareana intentioneaza sa monteze camere de supraveghere in zonele aglomerate ale orasului, in special in centru si in piete. In acest sens, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Satu-Mare, comisarul Ioan Tibil, a solicitat fonduri forurilor de conducere din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Acest sistem functioneaza cu eficienta in combaterea criminalitatii in mai multe orase din Uniunea Europeana, in special in Marea Britanie. Comisarul Ioan Tibil si-a exprimat speranta ca sistemul de supraveghere video va fi functional deja in cursul acestui an si asteapta sprijin financiar si din partea autoritatilor locale pentru intretinerea lui. (Crina Dunca)

Premii ANSIT - Student la arte, castigator la design

Un student la Universitatea de Arte din Bucuresti este marele castigator al concursului de design industrial ce a avut ca tema "Remodelarea caroseriei Fiat Panda". Bogdan Petcu (foto dreapta) a fost rasplatit cu o bursa de un an la Institutul European de Design de la Torino. De asemenea, el are asigurat un loc in cadrul Universitatilor de vara, organizate de MEC prin ANSIT, ce vor avea loc la Neptun si Poiana Brasov. Castigatorii premiilor II si III la sectiunea design industrial, precum si castigatorii celorlalte doua sectiuni din concurs, pictura si fotografie, au fost premiati, de asemenea, cu locuri la Universitatea de Vara, fie la Neptun, fie la Poiana Brasov. Premiile au fost inmanate de Cristian Rizea, director general ANSIT.

Abuz in serviciu - Fost primar,la judecata

Fostul preot primar al comunei gorjene Farcasesti, Antonica Belgiu, a fost trimis in judecata ieri de Parchetul Tribunalului Gorj, pentru abuz in serviciu si fals, transmite Mediafax. Belgiu, care a fost primar al PDSR in perioada 1996-2000, este acuzat ca a prejudiciat bugetul comunei cu aproape 600 de milioane de lei. Pentru infractiuni similare este cercetat si Gheorghe Barna, patronul unei firme din Targu-Jiu care, la cererea lui Belgiu, ar fi executat diferite lucrari de constructii in comuna Farcasesti, pentru care a emis facturi cu o valoare mai mare. Belgiu a platit toate sumele respective, ancheta evidentiind ca banii primariei au fost folositi la plata ilegala a unor materiale de constructii.

Coruptie - General cercetat de PNA

Seful Statului Major al Corpului I Armata din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Septimiu Caceu Neftalin, este cercetat de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta. Impotriva lui a fost luata masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile. Generalul a fost pus sub invinuire pentru ca, potrivit procurorilor, i-ar fi cerut, in vara anului 2003, administratorului unei societati comerciale sa-i modernizeze apartamentul. Materialele cumparate si manopera l-ar fi costat pe administratorul firmei aproximativ 200 de milioane de lei, au evaluat anchetatorii. El ar fi platit din propriul buzunar gresia, faianta, parchetul si caloriferele pentru casa generalului. (Miruna Pasa)

Control - Tiribombele din "Oraselul Copiilor", un pericol public

Nici un echipament din parcul de distractii "Oraselul Copiilor" din Capitala nu este autorizat, toate utilajele trebuie evitate. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns inspectorii din cadrul Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor (ANPC) dupa ce au efectuat un control in zona. Scaunele si lanturile erau ruginite, nu aveau frane functionale, iar cauciucurile se aflau intr-o stare de uzura avansata. "Consumatorii trebuie avertizati ca in situatia in care se urca in astfel de utilaje riscul este extrem", a spus Rovana Plumb, presedintele ANPC. (Monica Andrei)

EDITIA a II-a

Loto - Doi norocosi au luat 328 de milioane de lei

Premiul de la categoria a I-a a tragerii loto "5 din 40" de ieri a ajuns la doi norocosi care au luat 327.983.000 de lei. Varianta castigatoare a fost: 33, 36, 27, 14, 2 si 26, iar fondul de castiguri a insumat 1.311.932.000 lei. La urmatoarea categorie 3 persoane au castigat 109.327.666 lei, iar la a III-a categorie 446 de jucatori s-au ales cu 735.387 lei. In cadrul jocului "Joker", premiul de la primele doua categorii s-a reportat pentru joia viitoare, iar la urmatoarea categorie 3 norocosi au luat 105.653.800 lei. Numerele extrase au fost 27, 18, 26, 29, 36 + 6. (Dana Purgaru)

Guvern - Taxe noi pentru automobilisti

De la 1 ianuarie 2005, toti utilizatorii de autovehicule vor trebui sa achite un tarif de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, a stabilit ieri Guvernul. Astfel, pentru autovehiculele din clasa non-Euro tariful va fi de 24 euro/an, pentru cele din clasa Euro 1 tariful va fi de 21 euro/an, iar pentru autovehiculele euro 2 si 3 tariful va fi de 17 euro. Taxa de utilizare a infrastructurii se va aplica nediferentiat atat pentru cetatenii romani, cat si pentru cetatenii straini care tranziteaza teritoriul Romaniei. Amenzile pentru incalcarea acestei ordonante de Guvern merg de la 3 milioane pana la 70 de milioane de lei. (Silviu Sergiu)
×
Subiecte în articol: observator