x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obsesia presei britanice: Apocalipsa imigraţionistă

Obsesia presei britanice: Apocalipsa imigraţionistă

de Istvan Deak    |    03 Feb 2013   •   17:29
Obsesia presei britanice: Apocalipsa imigraţionistă
Sursa foto: mark yuill/Getty Images/iStockphoto
Vin românii şi bulgarii în valuri este subiectul alarmist preferat de jurnaliştii britanici, speriaţi de pe acum de valul de imigranţi est-europeni anunţat pentru 2014.

Aproape zillnic presa britanică publică articole despre hoardele de şomeri din cele două ţări care vin să profite de prosperitatea Marii Britanii. Cel mai recent exemplu este articolul ilustrat îndoielnic şi publicat de tabloidul The Sun în ediţia electronică de duminică, despre “armata de şomeri din Bulgaria şi România care se pregăteşte să invadeze Marea Britanie”. “O armată de şomeri bulgari şi români se pregăteşte să invadeze Marea Britannie, vă dezvăluie The Sun în articolul de faţă”, titrează tabloidul, care a găsit de cuviinţă să-şi fotografieze personajele poveştii ca la Poliţie, infractorii purtând, în loc de elementele de identificare, paginile ziarului The Sun în braţe şi zâmbind amar la cameră.
Jurnaliştii de la The Sun s-au deplasat pe străzile capitalei bulgare Sofia, unde majoritatea celor pe care i-au intervievat au declarat că ar prefera să trăiască în Marea Britanie, unde indemnizaţia de şomaj le-ar asigura un trai mai bun decât dacă ar munci la ei acasă. Şi, pentru a da sens ideii articolului, jurnaliştii trântesc şi nişte tabele în care publică cifrele statisticilor: salariul mediu pentru un muncitor din Bulgaria, comparat cu salariile echivalente din statele Europei, de unde reiese că dacă în Marea Britanie un muncitor câştigă anual 17.149 de lire sterline, în Bulgaria colegul său câştigă echivalentul a 1.654 de lire sterline anual, iar în România, 2.234 de lire sterline. De asemenea, este comparat şi ajutorul de şomaj care la sud de Dunăre ar fi de 992 de lire sterline, de 10 ori mai mic decât cel din Regatul Unit al Marii Britanii, potrivit cifrelor publicate de The Sun.

“Invazia” devine jenă politică

De la finele lui 2013, conform normelor Uniunii Europene, românii şi bulgarii ar trebui să aibă ca şi cetăţenii din celelalte 25 de state ale UE aceleaşi drepturi de circulaţie şi muncă. The Sun notează în acest sens: “De anul viitor, cetăţeni din cele două ţări vor obţine dreptul de a trăi şi a munci în Marea Britanie fără restricţii”.

Chestiunea “invaziei” româno-bulgare este spinoasă şi din punct de vedere politic. Se discută chiar despre impunerea de restricţii asupra ajutoarelor sociale pentru români şi bulgari începând cu anul viitor, iar liberal-democraţii britanici îi avertizează pe partenerii de coaliţie conservatori că acesta reprezintă un comportament discriminator.

La rândul lor, europarlamentarii din România şi Bulgaria s-au plâns în repetate rânduri că persoanele cu cetăţenie în statele lor sunt tratate ca “europeni de mâna a doua”. Europarlamentarii români şi bulgari i-au adresat o scrisoare lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea.

Liderii europarlamentarilor socialişi, reuniţi la Trieste, au criticat falsele argumente pe care se bazează apelurile la încălcarea legislaţiei europene, în condiţiile în care Comisia Europeană a constatat, în repetate rânduri, impactul pozitiv al liberei circulaţii a forţei de muncă din România şi Bulgaria. Europarlamentarii socialişti au solicitat Comisiei Europene să ia toate măsurile posibile pentru a evita încălcarea de autorităţile de la Londra a tratatelor europene, care prevăd dreptul la liberă angajare în toate statele UE pentru români şi bulgari, cel târziu de la 1 ianuarie 2014. “Sunt revoltătoare şi îngrijorătoare atât campania de denigrare şi instigările la încălcarea normelor europene, cât mai ales poziţiile tot mai tranşante ale unor membri ai Guvernului britanic pe această temă. Vom continua toate demersurile posibile pentru a garanta ridicarea, în acest an, a restricţiilor la angajare pentru cetăţenii români în toate cele 27 de ţări ale Uniunii”, a subliniat europarlamentarul român Corina Creţu. Până şi studenţii sunt discriminaţi. Ministerul român de Externe a făcut demersuri pe lângă autorităţile britanice şi pe lângă Comisia Europeană pentru a semnala situaţia studenţilor români din Marea Britanie, care reclamă durata mare pentru eliberarea permiselor de muncă.

Se mişcă ceva la Comisia Europeană

Comisia Europeană a trimis o scrisoare miniştrilor Muncii şi Internelor din România, în care anunţă că a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii, ca urmare a faptului că nu acordă acelaşi drept de rezidenţă românilor şi bulgarilor precum altor cetăţeni europeni, potrivit Epochtimes.
“Problema românilor şi a bulgarilor nu ar trebui să existe. Avem legislaţia europeană. Orice facem ar trebui să se aplice tuturor statelor membre UE. Suntem de acord să ne asigurăm că regulile sunt corecte. Dar ele nu ar trebui să se aplice doar românilor şi bulgarilor. Trebuie să ne uităm la regulile pentru toţi migranţii UE”, a declarat un reprezentant al liberal-democraţilor britanici, citat de cotidianul The Guardian.

Dar în ciuda agitaţiei de pe scena politică, presa îşi continuă campania panicardă, chiar dacă, oficial, nici nu există estimări privind numărul de români şi de bulgari care ar urma să-şi caute un loc de muncă în Marea Britanie. Tot ce se presupune este că acesta “va fi mare”. Pe de altă parte, românii aflaţi în Marea Britanie, în special studenţii, se plâng de faptul că trebuie să aştepte mai mult decât alţi europeni pentru eliberarea permiselor de muncă. Totuşi, şeful diplomţiei Române, Titus Corlăţean, afirmă că are încredere în Guvernul britanic şi că William Hague a confirmat că acesta îşi va repecta angajamentele din Tratatul UE şi tratatul României de aderare la UE, respectiv ridicarea restricţiilor pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2014.

×
Subiecte în articol: obsesie britanici imigratie romani bulgari