x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ocnele Mari sunt iadul pe pamant

Ocnele Mari sunt iadul pe pamant

20 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Nu mai putin de 32 de familii din Ocnele Mari asteapta cu sufletul la gura inceperea lucrarilor de "demolare" a cavernei ce contine milioane de metri cubi de saramura. De duminica au reinceput sa se prabuseasca bucati din malurile cavernei, starnind groaza locuitorilor. Intreaga zona arata ca un peisaj selenar. Emotia cetatenilor din Ocnele Mari este cu atat mai mare cu cat de maine incepe prabusirea controlata a cavernei SOCON, situata in campul II de sonde. Prefectul de Valcea, Aurel Vladoiu, recunoaste ca operatiunea este una deosebit de riscanta. Daca presiunea din caverna va scadea, este posibil ca tavanul acesteia sa se prabuseasca - aceasta este cea mai pesimista probabilitate avuta in vedere de specialisti.

STRAMUTARE. Autoritatile valcene spun ca sunt pregatite sa evacueze cele 32 de familii expuse dezastrului. De-abia acum au loc insa discutiile legate de stramutare. Pe de alta parte, nici pana in acest moment nu au sosit banii de la Guvern pentru cei care au avut de suferit in septembrie 2001. Concomitent, doua firme de constructii lucreaza la reabilitarea digului de retentie, insa intregul proces se desfasoara extrem de lent.

Cel mai mare pericol nu il reprezinta saramura, ci motorina care se afla in caverna. Nu mai putin de 500 de tone de motorina ar putea fi deversate in raul Olt daca operatiunea de prabusire nu va fi tinuta sub control. Daca sutele de tone de combustibil ar ajunge in Olt si apoi in Dunare, Romania s-ar putea confrunta cu cel mai amplu dezastru ecologic din ultimii ani. Procesul de prabusire controlata va dura nu mai putin de 18 luni. (Octavian Herta)

LAC SARAT

Dupa ce se va termina aceasta operatiune, va rezulta cel mai mare lac sarat din Europa, cu o suprafata de 15 hectare. Intreaga ecologizare va costa circa 500 miliarde lei, cu aceasta ocazie intocmindu-se si noul program de urbanism general al zonei. In acest moment nu se cunoaste numarul exact al caselor care sunt in pericol, deoarece nu este cunoscuta zona de pericol.
×
Subiecte în articol: observator