x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oficial european: Bucureştiul trebuie să pedepsească mai sever fraudele cu fonduri UE

Oficial european: Bucureştiul trebuie să pedepsească mai sever fraudele cu fonduri UE

14 Ian 2011   •   10:12
Oficial european: Bucureştiul trebuie să pedepsească mai sever fraudele cu fonduri UE
146503-.jpgRomânia trebuie să pedepsească mai sever fraudele cu fonduri europene, a declarat joi, pentru AFP, comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta, în finalul unei vizite la Bucureşti.

"Am impresia că s-a produs o stagnare a eforturilor de combatere a fraudelor în ultimele 18 luni. Sistemele de control trebuie întărite şi autorităţile trebuie să-i pedepsească mai sever pe fraudatori, când sunt descoperiţi", a declarat Semeta pentru AFP.

"Se pare că există o lipsă de angajament în mediul justiţiei de a duce la bun sfârşit cazurile legate de abuzuri şi utilizare inadecvată a fondurilor europene. Nivelul condamnărilor în urma unor astfel de anchete este prea scăzut", a adăugat el.

Potrivit comisarului european, "în 73% dintre cazurile transmise de Oficiul european de combatere a fraudei (OLAF) între 2008 şi 2010, autorităţile române nu au luat nicio măsură".

"Este responsabilitatea statelor membre să asigure urmărirea cazurilor de fraudă şi că sancţiunile aplicate sunt suficiente pentru a descuraja astfel de acte. Nivelul de recuperare a fondurilor utilizate în mod ilegal este scăzut", a mai spus Semeta, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Comisarul european a precizat că autorităţile române i-au dat asigurări că "vor să coopereze cu Comisia".

El a apreciat drept 'pozitiv' faptul că a fost trimisă în parlament o lege privind baza legală a funcţionării agenţiei române de combatere a fraudei (Departamentul pentru lupta antifraudă, DLAF) şi şi-a exprimat speranţa într-o 'adoptare şi punere în aplicare rapidă' a acesteia.

Algirdas Semeta a mai estimat totodată că Bucureştiul a depus în ultimii ani eforturi pentru a spori controlul asupra utilizării fondurilor europene şi pentru a informa Comisia în legătură cu nereguli apărute.

Potrivit oficialului european, România a declarat 196 de cazuri de utilizare nereglementară a fondurilor europene de preaderare în 2009, dintre care 18 sunt bănuite că sunt fraude.

Aceste nereguli în utilizarea fondurilor de preaderare la UE se ridică la suma de 23 milioane de euro, pe 2010, a menţionat el, potrivit AFP.

×