Seful organismului antifrauda al Uniunii Europene - OLAF - , Franz Hermann Bruner, a laudat Romania pentru felul in care-si protejeaza banii veniti de la UE. El a vizitat Bucurestii, pentru a participa la reuniunea curenta a institutiei europene, care se ocupa de masurile impotriva fraudelor cu fondurile europene.
Jurnalul National: Domnule Bruner, un inalt oficial al OLAF declara in urma cu doua saptamani, in cadrul unei conferinte, ca se asteapta ca traficul ilegal de bunuri si fraudele comerciale sa creasca de anul viitor, dupa ce Romania si Bulgaria vor intra in Uniunea Europeana. Care este, din punctul de vedere al institutiei pe care o conduceti, impactul aderarii Romaniei la UE?
Franz Hermann Bruner: Haideti sa fim foarte clari in ceea ce priveste acest subiect. Avem doua probleme aici: una referitoare la fraude, ce implica fonduri europene, o problema interna, si cealalta se refera la contrabanda si probleme vamale. Referitor la a doua chestiune, nu putem schimba granitele Romaniei si trebuie spus ca Romania are granite interesante, granite dificile. Deci, problema referitoare la contrabanda se refera in primul rand la unii dintre vecini. Aceasta situatie nu are nimic de-a face cu Romania, ci are de-a face cu extinderea granitelor UE spre tari unde mecanismele de control nu functioneaza bine. Atat Romania, cat si Bulgaria coopereaza cu noi si impreuna facem foarte mult pentru a proteja granitele, insa stim ca aceasta problema, a contrabandei, nu poate fi complet stopata.
Colaborare buna
Iar in ceea ce priveste coruptia interna? Fraudele ce implica bani ai UE?
Aceasta este cea de-a doua problema, referitoare la protectia fondurilor europene. Am stabilit o foarte buna cooperare cu Serviciul de Coordonare Anti-Frauda (AFCOS), o institutie foarte operativa, si, de asemenea, avem relatii foarte bune si cu Parchetul National Anticoruptie. Situatia nu este perfecta, dar lucrurile sunt pe calea cea buna. Desigur, tot mai multi romani vorbesc despre coruptie, dar noi nu dorim ca aceasta problema sa ramana la stadiul de vorbe. Avem nevoie ca oamenii sa-si schimbe atitudinea, sa reactioneze diferit in anumite situatii cand recunosc acte de coruptie si sa participe la lupta impotriva coruptiei care a fost initiata de actualul guvern.
Multi cetateni romani asociaza intrarea in UE cu o crestere semnificativa a preturilor, dar vad ca principala latura pozitiva faptul ca organisme precum OLAF vor fi capabile sa lupte cu marea coruptie. Credeti ca OLAF va fi, intr-adevar, eficient in combaterea marilor fraude financiare?
Procesul de combatere a coruptiei va continua si dupa ce Romania va intra in UE. El nu inceteaza o data cu 1 ianuarie.
Adica veti continua sa monitorizati Romania?
Nu vreau sa folosesc cuvantul "monitorizare", ci mai degraba acest proces este unul de cooperare. AFCOS este o institutie stabila si noi vom continua sa lucram cu dansii.
Institutia dumneavoastra este ingrijorata de invadarea pietelor europene cu bunuri din China sau India, produse exportate in spatiul UE prin falsificarea actelor de provenienta ale marfurilor. Credeti ca Romania si Bulgaria pot fi folosite, dupa intrarea in UE, drept capete de pod pentru companii care doresc sa ocoleasca reglementarile antidumping ale UE?
Cred ca acest risc exista peste tot. Nu este o problema doar a Romaniei sau a Bulgariei. Noi trebuie sa fim la fel de inteligenti si de flexibili ca si cei aflati in spatele acestor tipuri de frauda. Infractorii vor cauta intotdeauna punctele noastre slabe. Acestea pot fi slabiciuni ce tin de legi sau de activitatea autoritatilor. Aceste fraude au in spate structuri ce au la dispozitie imense sume de bani si care pot manipula lucrurile.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Despre "vanatoarea de vrajitoare"
Persoane investigate in Romania pentru acte de mare coruptie sustin, destul de des, ca autoritatile romane nu sunt capabile sa inteleaga mecanisme ce tin de piata de capital si de aceea pornesc "vanatori de vrajitoare", investigatii fara un fundament serios. Pe de alta parte, exista si sentimentul ca rechinii scapa din plasa autoritatilor tocmai fiindca agentiile guvernamentale nu sunt indeajuns pregatite. Are loc un transfer de experienta dinspre OLAF inspre partea romana pentru investigarea marii criminalitati?
Sigur, exista un transfer foarte important de cunostinte dinspre OLAF spre Romania. Cunosc foarte bine aceasta problema. Intr-adevar, unii investigatori nu sunt familiarizati, de exemplu, cu sistemul bancar, care este foarte complicat si nu numai pentru partea romana. Lucram foarte mult cu AFCOS si incercam sa fim foarte practici. Incercam sa fim cat se poate de concreti in acest domeniu si ii antrenam pe investigatori pe probleme specifice. Dar, desigur, nu ne asteptam la raspunsuri spectaculoase intr-o perioada scurta de timp.
UN NEAMT LA CARMA OLAF
|
Franz Hermann Bruner, fost procuror si judecator in Germania, este director al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) inca din 2000. El a fost reconfirmat in aceasta functie la inceputul lui 2006 pentru un alt mandat de cinci ani. Renumirea lui Bruner in aceasta functie a avut loc in ciuda protestelor unor parlamentari francezi si britanici. Publicatia European Report mentioneaza ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca directorul OLAF sa fie german, unul dintre motive fiind si acela ca Germania contribuie cu suma cea mai mare la bugetul UE.
|