x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Olli Rehn: Bulgaria şi România nu erau pregătite să adere la Uniunea Europeană

Olli Rehn: Bulgaria şi România nu erau pregătite să adere la Uniunea Europeană

14 Dec 2009   •   00:00
Olli Rehn: Bulgaria şi România nu erau pregătite să adere la Uniunea Europeană

Bulgaria şi România nu erau pregătite să adere la UE, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, adăugând că din această experienţă, Comisia Europeană a învăţat să nu mai stabilească o dată fixă de intregrare înainte de încheierea negocierilor.



Rehn, care a fost desemnat pentru funcţia de comisar pentru Afaceri Economice şi Monetare, a subliniat că, la acea vreme, Comisia Europeană nu avea drept de veto în cadrul negocierilor de preaderare, relatează site-ul Novinite.com, citat de Mediafax. "Din acest motiv, în timpul preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene de atunci, am propus mecanismul de control şi clauza care ar fi amânat aderarea, dacă era nevoie. Dar guvernele bulgar şi român au întreprins reforme serioase", a spus Rehn într-un interviu acordat publicaţiei belgiene La Libre Belgique.

Comisarul pentru Extindere a subliniat că nu ar putea afirma că toate procesele referitoare la aderarea celor două erau în ordine, dar a adăugat că situaţia s-a ameliorat în 2007.

Potrivit lui Rehn, Comisia Europeană a învăţat din experienţa integrării Bulgariei şi României să nu mai stabilească o dată fixă pentru integrarea vreunei ţări, înaintea încheierii negocierilor de preaderare, şi să solicite criterii mai stricte în acest sens, aşa cum este, în prezent, cazul Croaţiei.

"Referitor la Turcia, nu putem deschide vreun capitol în cadrul negocierilor de preaderare, înainte de a ne asigura că legile privind libertatea de exprimare au fost complet reformate. Calitatea este mult mai importantă decât viteza", a declarat comisarul european.

×
Subiecte în articol: observator