x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Omar Hayssam, în puşcărie pentru atentat la adresa statului sirian

Omar Hayssam, în puşcărie pentru atentat la adresa statului sirian

11 Mai 2011   •   15:50
Omar Hayssam, în puşcărie pentru atentat la adresa statului sirian
164849-omar-hayssam.jpgProcesul fugii lui Omar Hayssam a fost amânat la Curtea de Apel Oradea. Avocatul sirianului a prezentat un document care atestă că acesta este într-o închisoare militară din Siria, fiind condamnat pentru "atentat la siguranţa statului sirian". Judecătorul a cerut demersuri privind audierea acestuia.

Documentul este o decizie executorie a Înaltei Curţi de Securitate siriene, din 9 august 2010, potrivit căreia Omar Hayssam a fost arestat în 9 ianuarie 2008 şi condamnat la patru ani de muncă silnică pentru săvârşirea unor infracţiuni la o lege specială a statului sirian.

"Decizia a fost transmisă familiei lui Omar Hayssam. Din conţinutul acesteia reiese că acesta a fost condamnat pentru atentat la siguranţa statului sirian, prin colaborare cu statul israelian. Totodată, conţine adresa unde poate fi citat şi unde autorităţile române pot face demersuri pentru a-l găsi şi audia", a explicat avocatul Ion Cazacu, potrivit mediafax.ro.

Totodată, avocatul a criticat adresa lapidară transmisă la Oradea de Ministerul de Externe, care se rezumă la o notă verbală primită din Siria, potrivit căreia Omar Hayssam nu a fost găsit la domiciliul părinţilor săi.

"Se arată în document că s-au făcut demersuri pentru a-l găsi la locuinţa tatălui său, iar acesta ar fi spus că nu şi-a văzut fiul de trei ani. Este cel puţin curios că ar fi spus acest lucru, din moment ce l-a vizitat la închisoare, i-a dus mâncare şi medicamente", a afirmat Cazacu.

El a solicitat reluarea demersurilor pentru găsirea lui Omar Hayssam.

"Acum există informaţii certe unde poate fi găsit. Este în stare de detenţie, care poate dura până în ianuarie 2012, potrivit sentinţei", a declarat Cazacu.

Deşi procurorul de şedinţă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bihor a cerut judecătorilor respingerea solicitării făcute de avocat, pe considerentul că procesul trenează de mai mulţi ani, timp în care autorităţile statului au făcut suficiente încercări pentru a-l găsi pe sirian, judecătorul de caz, Traian Munteanu, a decis să amâne procesul cu şase luni.

"Nu se poate trece la judecarea unei cauze dacă există dovezi că inculpatul este arestat într-o altă cauză, chiar dacă într-un alt stat, şi poate fi înştiinţat despre procesul său. Este imperios necesar să se procedeze la citarea inculpatului, pe cale diplomatică, din Penitenciarul Militar nr. 1 Siria, aşa cum se specifică în document. De asemenea, vom solicita Ministerului de Justiţie să depună eforturi pentru ca, în baza tratatului bilateral între România şi Siria, să se realizeze audierea inculpatului prin videoconferinţă", a arătat judecătorul.

De asemenea, magistratul a anunţat că documentele clasificate din dosarul sirianului au fost trimise la Oradea, iar avocaţii care au certificate ORNISS le pot studia, într-o sală special amenajată în incinta Curţii de Apel Oradea pentru păstrarea documentelor clasificate.

"Atât eu, cât şi procurorul am studiat aceste dosare. În cazul în care domnii avocaţi doresc să le studieze, acest lucru este posibil acum", a declarat Munteanu.

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

×