Căutat de justiţia română pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, sirianul Omar Hayssam a dat prima declaraţie după fuga sa din România, în 31 mai 2007, în exclusivitate la Antena 3. Atunci, sirianul a intervenit în direct la "Sinteza Zilei" şi a declarat că el nu a fost implicat în răpirea jurnaliştilor şi că deţine documente referitoare la adevăraţii răpitori.
Redăm parţial transcripul emisiunii "Sinteza zilei" din 31 mai:
Mihai Gâdea: Îl avem la telefon pe Omar Hayssam. Înainte de toate aş vrea să vă întreb dacă ne puteţi spune unde vă aflaţi?
Omar Hayssam: Eu sunt în Beirut în acest moment.
Mihai Gâdea: Ne puteţi urmări?
Omar Hayssam: Da, vă văd.
Mihai Gâdea: Aş vrea să vă întreb, dumneavoastră aţi declarat că vreţi să vă întoarceţi în România, în condiţiile în care aţi plecat din România, aflându-vă în libertate. Care ar putea să fie motivul pentru care dumneavoastră v-aţi întoarce acum în România?
Omar Hayssam: În primul rând, trebuie să vă spun de ce am plecat din România, pentru că foarte multă lume se întreabă.
Mihai Gâdea: Aţi plecat cu berbecuţi, aşa cum s-a scris în presa din România?
Omar Hayssam: Nicio variantă care a fost vehiculată în presă...
Mihai Gâdea: Nicio variantă nu e corectă?
Omar Hayssam: Nu. Am plecat în primul rând ca să nu fiu arestat din nou şi datorită unor presiuni care se exercitau. Nu sunt acum chiar hotărât să le spun, dar probabil la un timp potrivit le voi spune. Dar principalul motiv e să nu fiu rearestat, pentru că s-au făcut anumite demersuri care m-au convins că în maximum 60 de zile de la data de când am plecat puteam să fiu rearestat. Spunea mai devreme domnul Cristoiu despre aşa-zisa răpire sau înscenare, sau incriminare care mi-a fost adusă. În primul rând eu sunt acuzat că aş fi făcut acest lucru pentru două motive: unul din ele ca să pot pleca din România că aveam interdicţie de a părăsi România. Acest lucru e o minciună. Eu acum cer prin intermediul dumneavoastră oricărei instituţii a României să se intereseze dacă a existat în luna martie, februarie 2005, vreo interdicţie.
Ion Cristoiu: Vă confirm eu că nu aveaţi interdicţie de plecare din România. Garantez.
Omar Hayssam: Un motiv pentru care aş fi făcut această infracţiune era să plec din România. Puteam să plec liniştit cum am plecat de nenumărate ori. Al doilea motiv este a scoate 4 milioane dolari din România din banii mei. Şi în acest moment se pot scoate foarte multe milioane de dolari din România fără să audă şi fără să ştie nimeni.
Mihai Gâdea: Şi în felul acesta dumneavoastră vreţi să demonstraţi că motivele invocate nu pot fi reale într-o astfel de situaţie? Dar vreau să vă întreb, cu toate informaţiile pe care le aveţi, sunteţi teroristul numărul 1 al României, conform autorităţilor române, acestea sunt acuzaţiile care vi se aduc. Puteţi să prezentaţi dovezi că nu stau lucrurile aşa? A fost o răpire sau n-a fost? Au fost alţii care i-au răpit pe cei trei jurnalişti?
Omar Hayssam: Până în prezent nimeni nu a făcut nici măcar vorbire în România despre adevăraţii răpitori, care sunt şi cum se numesc ei. Eu sunt sigur că la autorităţile române se află numele acelor persoane şi declaraţiile lor date după arestarea lor de forţele americane, când îşi recunosc vinovăţia şi spun fiecare de unde aparţine: unul din armata Jihad, nu ştiu cum. Aceste date le deţin.
Mihai Gâdea: Nu există nicio legătură între dumneavoastră şi aceşti oameni la care faceţi referire?
Omar Hayssam: Nici nu îi cunosc, nici nu am auzit în viaţa mea de ei până nu am intrat în posesia unor acte şi am aflat cum se numesc. Şi ei chiar sunt întrebaţi de judecătorul irakian dacă-l cunoaşte pe Munaf, pe X. N-au niciun fel de legătură nici cu Munaf, nici cu Omar Hayssam.
Mihai Gâdea: În cazul acesta, dacă dumneavoastră spuneţi că sunteţi complet nevinovat, nu aveţi nicio legătură cu toată această poveste, înseamnă că cineva v-a înscenat toată această chestiune şi cineva vrea să vă înfunde? Cine e acea persoană?
Omar Hayssam: Acelor persoane, când o să am posibilitate să mă exprim liber în faţa unei autorităţi judiciare sau în faţa unui consul al României, le voi spune cu detalii şi cu probe. Orice cuvânt pe care-l scot acum din gură e sprijinit de documente clare, fiecare persoană ce rol a avut, de unde până unde şi care a fost intenţia ei şi de ce.
Mihai Gâdea: Nu ne puteţi prezenta absolut niciun indiciu cu privire la aceste persoane, la aceste intenţii?
Omar Hayssam: Aşa cum a spus şi domnul avocat Cazacu, nu am avut nicio intenţie să mă apăr prin intermediul televiziunilor sau în presă. Toată intenţia mea a fost să mă apăr în faţa justiţiei. Aceste documente pe care le deţin, chiar i-am rugat pe domnii avocaţi să nu le prezinte nici măcar azi în justiţie. Cu toate provocările, nu am vrut să le prezint niciodată în mass-media, n-am vrut să fac nicio intervenţie pentru a nu mă amesteca în viaţa politică din România.
Mihai Gâdea: Dacă dumneavoastră daţi informaţii, înseamnă că informaţiile au legătură cu viaţa politică din România?
Omar Hayssam: Vrem, nu vrem, anumite persoane s-au folosit, fie că e adevărat ceea ce s-a spus, fie că s-au folosit de numele unor persoane din mediul politic din România pentru a duce la bun sfârşit ceea ce şi-au propus.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră, în afară de această declaraţie de inculpat pe care o am eu, şedinţa din camera de consiliu din 27 mai 2005, unde descrieţi tot ce s-a întâmplat în zilele acelea. Mai aveţi o altă declaraţie care o contrazice pe asta sau pot s-o iau în continuare ca bază?
Omar Hayssam: Eu n-am nicio altă declaraţie în afară de ceea ce aveţi dumneavoastră din camera de consiliu în care atunci, arestat proaspăt, nici nu ştiam pe ce lume mă aflam. Am povestit cu lux de amănunte cu fiecare minut ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat. Am făcut o poveste. Iar întâlnim perioada în care am fost arestat... În primul rând vreau să vă spun: eu am fost arestat în ziua de 5 aprilie, anunţat că sunt deja arestat. 2 luni ţinut fără contact nici cu avocaţii, nici cu familia şi după 2 luni acuzat de terorism. Cu toate astea, s-au întâmplat destule lucruri în acea perioadă de unde am început eu să-mi formez o idee cât de cât. Întrebarea care se pune clar: de ce n-am vorbit în instanţă? Imaginaţi-vă, când eram ameninţat cu o condamnare de peste 20 de ani şi în condiţiile în care eram tratat cum eram tratat, chiar avocaţii mă sfătuiau „Nu vorbi că-ţi agravezi situaţia, pentru că s-ar putea răzbuna pe tine şi chiar poţi fi omorât. Mai bine taci şi vedem care e situaţia”. Altă întrebare care spune: când ai fost eliberat, de ce nu ai vorbit? Imaginaţi-vă să vorbesc eu şi să dezvălui anumite lucruri despre X şi Y, şi ce-au făcut şi ce-au vrut, fiind în mâna lor? Care om ar fi făcut asta? Nu am vrut s-o fac nici după aceea. Am plecat după ce-am intrat în posesia unor acte oficiale, legale, care dovedesc clar că lucrurile nu stau aşa, ci cu totul altfel. Nu am vrut să fac nicio intervenţie în toată această perioadă de tensiune în viaţa politică din România tocmai pentru a nu zice cineva că fac jocul lui X, lui Y. Nu fac jocul nimănui, nu vreau decât să arăt că nu stau lucrurile aşa cum s-au spus, nu sunt terorist, n-am răpit pe nimeni, n-am făcut rău nimănui. Orice infracţiune pe care o face orice om, că e mic, mare, cult, incult, are un scop. În infracţiunea asta ce scop aş avea eu? Un lucru vreau să-l amintesc: în 2004, 28 februarie, când am fost în Yemen de bunăvoie, am văzut că sunt 5 marinari arestaţi când m-am deplasat şi i-am salvat de la moarte, nu m-a făcut nimeni erou. Nimeni din oficialii României nu mi-a zis nici măcar mulţumesc.
Ion Cristoiu: O singură întrebare: de ce în seara zilei de 29 martie, a doua zi după răpire, după ce dimineaţa la 9:30 aţi primit telefonul, de ce aţi apelat la domnul Yassin şi să mergeţi la domnul Traian Băsescu? Ce v-a apucat?
Omar Hayssam: Eu n-am apelat la domnul Yassin şi nu am solicitat să merg la domnul Băsescu. Domnul Yassin ştia din seara zilei de 28 martie, când am primit telefonul de la prietenul lui Marie-Jeanne, am sunat printre alţii şi pe Yassin şi am spus „uite ce telefoane am primit”. Şi de ce l-am sunat, o să spun la timpul potrivit. E legat de alte evenimente. Şi mi-a spus că vin la tine, şi în 10 minute era la mine la birou împreună cu soţia lui, în seara de 28 martie.
Ion Cristoiu: De ce v-aţi dus la preşedinte?
Omar Hayssam: Sunt martori care erau în biroul meu când a venit cu soţia lui.
Ion Cristoiu: Şi dânsul v-a propus să mergeţi la preşedinte a doua zi? Aţi fost la preşedinte?
Omar Hayssam: La cererea lui, bineînţeles. Astea o să facă parte din declaraţia pe care vreau s-o dau eu când am posibilitatea.
Ion Cristoiu: După tot ce s-a întâmplat, l-aţi condus pe domnul Yassin pe 29 ca să plece în Irak. Mai aveţi încredere în doctorul Yassin acum?
Omar Hayssam: O las pentru mine.
Mihai Gâdea: Mohammad Munaf a depus mărturie împotriva dumneavoastră, că de fapt aţi organizat această răpire. Sunteţi la curent cu această declaraţie?
Omar Hayssam: Absolut.
Mihai Gâdea: Cum vă explicaţi că a făcut această declaraţie împotriva dumneavoastră în condiţiile în care spuneţi că sunteţi nevinovat?
Omar Hayssam: Acest lucru tocmai cer prin intermediul dumneavoastră să se facă în comisia rogatorie să fie audiat Munaf să spună el cum a dat această declaraţie şi în declaraţia pe care o voi da eu, atunci voi da şi eu mai multe detalii cum a fost dată, prin intermediul cui, la cererea cui.
Mihai Gâdea: Ştiţi că în momentul în care dumneavoastră aţi plecat din România, şefii serviciilor secrete şi-au dat demisia? S-a produs un cutremur în România pentru faptul că aţi reuşit să plecaţi din România. Aţi fost ajutat de serviciile secrete româneşti sau de altă natură să plecaţi din România?
Omar Hayssam: Nu vreau să răspund deocamdată.
Ion Cristoiu: Am mai primit acum un mesaj de la un jurnalist care se interesează de caz: aţi fost la Cotroceni cu doctorul Yassin?
Omar Hayssam: Face parte din declaraţia pe care vreau s-o dau.
Ion Cristoiu: Aşa spuneţi pe 27 mai, că aţi fost.
Omar Hayssam: Nu vreau să fie interpretat niciun cuvânt pe care-l scot. Eu vreau să dovedesc că nu sunt vinovat. Vinovaţi sunt alţii.
Mihai Gâdea: Şi nu vreţi să daţi niciun indiciu despre cei care sunt vinovaţi?
Omar Hayssam: Imaginaţi-vă să vă spun acum prin televizor că e X, că e Y. În fiecare apărare trebuie să ai nişte arme pe care nu trebuie să le ştie adversarii tăi.
Mihai Gâdea: Dar vinovaţii sunt doar în Irak sau sunt şi în România pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak?
Omar Hayssam: Şi acolo, şi acolo. Un lucru vreau să-l accentuez, lucru care nu mă surprinde: de ce nu se vrea aflarea acestui adevăr? Eu mă adresez acum doamnei judecător Sofica Dumitraşcu: de ce nu admite probe atât cerute de mine, cât şi de avocaţii mei? Când spunem că e o justiţie independentă, trebuie să judece un caz în baza unor adevăruri. Se poate judeca un dosar de terorism fără să fie audiaţi inculpaţii, martorii? Doamna judecătoare a audiat anumite persoane din România care n-au nicio implicare în acest caz. Să-l audiem pe domnul Ion Vasile, pe una Cristina Neamţ. Ce legătură au aceşti oameni cu acest dosar? În dosarele ăsta figurează numele meu, numele lui Munaf, numele fratelui lui, cumnatului lui, alţii din Irak. E posibil să nu poată justiţia din România să audieze pe oamenii ăştia? Ministrul adjunct al Irakului spune „Noi v-am dat aprobare telefonică să vă întâlniţi cu inculpatul din Irak, dar fără a efectua o anchetă”, iar procurorii din România au fost în Irak de 5 ori şi au efectuat anchete, au întocmit acte premergătoare, au acuzat, au arestat, au trimis în judecată în baza unor acte obţinute ilegal. Nu există un stat în lume să permită unei alte autorităţi străine să efectueze cercetări şi să întocmească acte pe teritoriul lui. Asta spune legea irakiană. Se întâlnesc procurorii cu Munaf în mai, iunie, septembrie 2005 şi noiembrie 2006 şi stau ore întregi. El a declarat foarte multe lucruri chiar importante. N-au fost consemnate în acel proces-verbal. Doamna judecătoare nu vrea să ia în calcul, spunând că acel proces-verbal e întocmit într-un alt dosar cu trafic de armament internaţional. Păi dacă un inculpat e audiat într-o cauză şi spune lucruri importante pentru o altă cauză, nu luăm în considerare? Eu o rog pe doamna judecătoare să facă demersurile pentru aflarea adevărului. O rog să mă audieze pe mine într-un mod liber, să pot să mă apar, să pot să scot capul. Eu acum stau într-un cartier din care ies foarte greu, nu sunt liber să circul. Cum pot să mă prezint în faţa unei autorităţi oficiale, să dau o declaraţie în acest sens, având un mandat de arestare internaţional care mă păzeşte la fiecare colţ? O rog pe doamna judecătoare să-l audieze pe Munaf.
Ion Cristoiu: În afară de această declaraţie, în cursul anchetei, aproape 2 ani, aţi făcut o declaraţie asemănătoare cu ce vreţi să faceţi acum?
Omar Hayssam: Nu. N-am făcut niciun fel de declaraţie.
Ion Cristoiu: În afară de cea din sala de consiliu, 27 mai.
Omar Hayssam: Absolut. Am făcut o discuţie cu procurorul, a consemnat-o dumnealui într-un proces-verbal.
Mihai Gâdea: Care este starea dumneavoastră de sănătate? Pentru că în momentul în care aţi plecat din România şi motivul pentru care aţi fost eliberat, a fost un întreg scandal cu medicul care a dat, şi practic Ciprian Nastasiu cere eliberarea dumneavoastră pe motive de sănătate, pentru faptul că aţi fost operat de cancer la colon şi că eraţi într-o stare foarte critică. Care e starea dumneavoastră acum de sănătate?
Omar Hayssam: Destul de dificilă.
Mihai Gâdea: E una stabilă, e una critică?
Omar Hayssam: Am probleme la plămâni şi la ficat. Încerc să mă tratez în continuare. Trebuia să fie făcută încă o intervenţie chirurgicală şi încercăm s-o amânăm.
Mihai Gâdea: Ce aţi vrea să le spuneţi lui Marie-Jeanne, lui Mişcoci, lui Ovidiu Ohanesian care poate vă urmăresc?
Omar Hayssam: Nu pot să le spun decât că să creadă în Dumnezeu. Nu-i cunosc. Bineînţeles, ei ştiu foarte bine că nu-i cunosc, n-am vorbit cu ei niciodată, n-aş fi avut niciun motiv să le fac rău, mai ales lui Marie-Jeanne pentru că o cunoşteam dinainte, îl cunosc pe tatăl ei şi domnul Ion Vasile e ultima persoană din România la care m-aş fi gândit să-i fac rău. E chiar persoana care a fost îngrijorată de mine înainte să fiu arestat cu 2 zile. Probabil dumnealui prin experienţa lui în societate şi politică presimţea ceva.
Ion Cristoiu: Am primit un nou mesaj: E adevărat că averea dumneavoastră e dată doctorului Yassin?
Omar Hayssam: Nu vreau să comentez că pe urmă sunt interpretări şi se nasc multe chestiuni. Le voi spune când am posibilitatea să mă exprim liber.
Ion Cristoiu: Dacă aţi fi rămas în România, la proces aţi fi spus adevărul sau aveaţi nevoie să vă duceţi în străinătate să găsiţi documentele?
Omar Hayssam: Atât cât ştiam eu în România până în 2006, tot nu puteam să le spun fiind acolo şi în al doilea rând m-am hotărât să nu vorbesc până nu am documente. În acest moment vă spun că deţin destul de multe documente autentice.
Ion Cristoiu: S-au întrebat foarte mult de legături oameni, jurnalişti şi s-au făcut tot felul de speculaţii în România în momentul în care aţi fost arestat de legăturile dumneavoastră cu oameni politici. S-au prezentat imagini când aţi fost cu preşedintele Iliescu într-o delegaţie, o imagine că aţi fi fost chiar în relaţii cu Emil Constantinescu, pe care el le-a negat, cu Dinu Patriciu şi aşa mai departe. Cu oamenii aceştia aveaţi relaţii de afaceri, de prietenie? Ce tip de relaţii aveaţi?
Omar Hayssam: E firesc ca un om de afaceri de anvergură să aibă relaţii în domeniul politicului pentru că politicul e legat de economic şi economicul de politic. Mai ales într-o ţară ca România, fiecare om vrea să-şi apere interesele şi ceea ce a făcut. Că am călătorit cu domnul preşedinte Iliescu ca un om de afaceri, sunt cetăţean român, cu toate că toată ziua „sirianul”. Nu e o ruşine, e ţara mea natală şi sunt mândru că mi se spune sirianul, sau „românul” dacă mi se spune sunt mândru. Întrebarea care se pune: pleacă Omar Hayssam în delegaţie, preşedintele României şi alţi demnitari este verificat de toate serviciile secrete, i se dă aprobare pe toate serviciile să meargă în delegaţie oficială şi deodată constatăm că e spion, ofiţer sirian, face spionaj, trafic de armament, Saddam Hussein şi aşa mai departe. Cum e posibil ca de 26 de ani serviciile secrete n-au aflat că ăsta a fost trimis să facă spionaj? Şi în favoarea cui şi în ce domeniu? Cine e interesat de spionaj în România? Stă Omar Hayssam 26 de ani? Pe urmă constatăm că e ofiţer sirian? E chiar de râsul lumii.
Mihai Gâdea: N-aţi avut niciun fel de afaceri cu regimul Saddam Hussein, cu arme sau fără arme?
Omar Hayssam: Nu am făcut niciun fel de afaceri nici măcar cu Irakul, nici cu civil, nici cu militar, nici înainte, nici acum, nici după. Chestiunea cu trafic de armament e chiar o fabulaţie.
Ion Cristoiu: Ştiţi vreun dosar penal în legătură cu alt dosar al dumneavoastră cu traficul de arme?
Omar Hayssam: Presupus dosar. Probabil că nu s-a scos la lumină nici acum pentru că nu există aşa ceva, nu există acest trafic de care se vorbeşte. Se găseşte în calculator secretari, o hârtie, fără semnătură, fără adresă, rachete, MIG-uri. E chiar de râsul lumii, incredibil.
Mihai Gâdea: Am înţeles că Yassin v-a spus să mergeţi împreună la preşedintele Băsescu.
Omar Hayssam: Da.
Mihai Gâdea: Doctorul Yassin se cunoştea dinainte cu preşedintele?
Omar Hayssam: Da. Nu e un secret. Se cunoşteau de foarte mult timp.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră aţi fost arestat pe 5. Când v-aţi dat seama că era ceva în neregulă, că sunteţi suspect, că vă suspectează autorităţile române de terorism?
Omar Hayssam: După 2 luni.
Ion Cristoiu: Dar la întâlnirea de la Cotroceni nu vi s-a părut ceva suspect?
Omar Hayssam: Nu pot să discut acum.
(...)
Omar Hayssam: Eu doresc şi solicit să fiu lăsat să mă exprim liber. Acest mandat de arestare internaţional îmi îngrădeşte libertatea de a mişca şi a vorbi. În cazul în care eu voi fi găsit vinovat după aflarea adevărului, foarte frumos poate fi emis un nou mandat pentru executarea pedepsei care e mult mai greu decât acest mandat de arestare preventivă în acest moment. Eu să fiu lăsat liber două săptămâni.
Ion Cristoiu: Şi să veniţi în România? O să spună autorităţile române că vreţi să scăpaţi de mandat.
Omar Hayssam: Nu, două săptămâni să fiu lăsat liber să mă exprim.
Ion Cristoiu: Veniţi în România la proces?
Omar Hayssam: Sunt dispus să vin şi în România la proces să prezint tot ceea ce am de spus. Sunt dispus să merg la un consulat al României de oriunde. Sunt dispus să mă prezint în faţa unei comisii rogatorie cu orice ţară se doreşte, sunt dispus să primesc orice fel de autoritate, cu aprobarea autorităţilor unde mă aflu ca să pot să mă exprim liber, să spun ce am de spus, pentru că ceea ce am eu de spus arată că lucrurile nu stau aşa.
Ion Cristoiu: Am înţeles. Mi-a trimis un tânăr jurnalist mesaj şi întreabă „De ce acum după un an şi ceva cereţi să vorbiţi?” Că de un an aţi plecat.
Omar Hayssam: În perioada cât am fost plecat… Eu vă spun de ce cer să vorbesc acum. V-am spus – în perioada cât am fost arestat nu puteam vorbi şi chiar eram sfătuit de avocaţi şi de alţi… Nu e cazul să vorbesc pentru că agravez situaţia şi pot să fiu chiar executat într-un mod sau altul. 2 – după ce am fost eliberat şi urmărit pas cu pas zi şi noapte şi, mai mult decât atât, toate semnalmentele spuneau că voi fi arestat din nou, dacă vorbeam chiar eram arestat în secunda 2 probabil. Iar după ce am plecat nu am vrut să intervin eu în niciun fel pentru a nu fi interpretat: „Stai că face acum jocuri”. Nu fac jocuri. Am avut răbdare în speranţa că justiţia şi autorităţile fac toate demersurile pentru aflarea adevărului. Am considerat că în momentul în care acest adevăr este aflat de autorităţile româneşti, de justiţia din România, este mult-mult mai credibil decât aş fi vorbit eu. De aceea nu am vorbit. Dar în momentul în care văd că se forţează nota şi se vrea judecarea acestui caz fără aflarea adevărului, fără audierea mea, fără audierea lui Mohamed Munaf, fără audierea a altor inculpaţi şi martori…
Mihai Gâdea: Deci dumneavoastră aţi fi de acord ca să fiţi audiat la Beirut, unde vă aflaţi în momentul acesta, şi cereţi de fapt şi credeţi că ar fi normal ca şi Mohamed Munaf să fie audiat printr-o comisie rogatorie la Bagdad?
Omar Hayssam: Normal.
(...)
Mihai Gâdea: Domnul Omar Hayssam, respingeţi cu vehemenţă că i-aţi răpit sau sunteţi autorul acestei răpiri în Irak, da?
Omar Hayssam: Cuvântul „resping” e uşurel. Resping categoric.
Mihai Gâdea: Atunci nu aţi avea nimic împotrivă să stăm de vorbă acum cu Ovidiu Ohanesian şi să vorbească cel care a fost răpit. Domnul Ovidiu Ohanesian, bună seara. Înţeleg că aveţi două întrebări pentru Omar Hayssam.
Ovidiu Ohanesian: Am şi mai multe întrebări. Din păcate domnul Omar Hayssam nu dă semne că ar vrea să spună prea multe. Poate totuşi îşi va da drumul puţin la gură şi ne va spune şi nouă câteva lucruri care ne-ar interesa în cazul acesta. Domnul Omar Hayssam, cine credeţi dumneavoastră că l-a predat pe Mohamed Munaf, partenerul dumneavoastră, americanilor din Ambasada României, la ordinul cui şi cu ce motive?
Omar Hayssam: Deci domnul Ovidiu Ohanesian, noi nu am avut ocazia să vorbim niciodată şi o să vorbim cu această ocazie. Eu nu că nu aş vrea să spun multe. Aş avea multe de spus, dar o apărare a unui invinuit, a unui inculpat, nu se face prin intermediul televiziunii. Eu totuşi încă am încredere că justiţia vrea să afle adevărul şi vrea să aplice legea, să fie corectă. Dumneavoastră sunteţi foarte dornic să aflaţi cât mai multe. Am urmărit intervenţiile dumneavoastră în presă. Dumneavoastră ceva-ceva aveţi o idee aşa, dar nu ştiţi de unde s-o apucaţi. Acuzaţi pe unii, pe alţii. O idee aveţi dumneavoastră că ceva nu este în regulă, dar nu ştiţi exact de unde s-o apucaţi. Probabil că nici asta nu ar fi trebuit să spun acum. Deci Mohamed Munaf a fost liber două zile după ce aţi ieşit de unde aţi fost ţinuţi. El a fost acasă, după care s-a întâmplat ceva.
Ion Cristoiu: Asta e o noutate.
Ovidiu Ohanesian: E bine că am făcut un pas înainte.
Omar Hayssam: Deci domnul Ovidiu Ohanesian, dumneavoastră când aţi ieşit aţi fost predat Ambasadei. Dumneavoastră aţi stat jos în Ambasadă, Mohamed Munaf a fost ţinut într-o cameră sus la etaj.
Ovidiu Ohanesian: Nu, am fost la etaj toţi.
Omar Hayssam: El a fost ţinut undeva singurel.
Ovidiu Ohanesian: În seara aceea, ambasadorul Stuparu i-a dat dispoziţie clară şefului protecţiei şi pazei din Ambasadă: „Mâine dimineaţă îl iei pe Mohamed Munaf de mânuţă şi te duci cu el la americani că vor să stea de vorbă cu el”. Şi dus a fost. Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a negat cu îndârjire acest lucru acum o lună sau două. Ne-a făcut mincinoşi pe toţi.
Omar Hayssam: Eu nu fac acum intervenţii la ceea ce a spus domnul Traian Băsescu sau alţii, dar eu vă spun foarte clar – el de la Ambasadă a fost dus la Hotel Al Rashid şi acolo s-au purtat discuţii cu el de către FBI, de către membrii Ambasadei…
Ion Cristoiu: Povestiţi-ne cine a stat de vorbă cu Mohamed Munaf.
Omar Hayssam: Deci el a fost dus de la Ambasadă către hotel Al Rashid. S-au purtat discuţii cu el cu unii de la FBI şi de la Ambasada Americană de la Bagdad, după care a fost, pentru că era deja seara şi e interdicţie de circulaţie în Bagdad după ora 6, a fost lăsat să plece şi s-a dat întâlnire a doua zi tot la hotel Al Rashid pentru continuare discuţiei. Iar a doua zi când s-au purtat discuţiile… el, de bucuria lui, s-a apucat să le spună că cu noi în beci mai era un american pe nume Rony Helmens… S-a apucat şi le-a spus americanilor: „Da domne, mai este unul acolo, cu toate că răpitorii m-au ameninţat că dacă scot o vorbă că-mi omoară familia”. Şi el a apucat şi le-a zis: „Domne, acolo e un american” şi atunci americanii i-au zis: „Atunci stai aici. Trebuie să ne spui unde e acela”. „Nu ştiu, că am fost legat la ochi”. „Nu, trebuie să ne spui acolo unde este şi stai aici să facem anchetă cu tine, pentru că trebuie să ne spui”. Între timp, pe 27 mai s-au prezentat procurorii din România şi cu întreaga echipă. Şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat mai departe. Acel american a fost găsit în luna august 2005 prin intervenţia forţelor americane şi atunci au fost prinşi adevăraţii răpitori, despre care nu s-a auzit niciodată în România. Nu a spus nimeni chestiunea asta. Eu sunt sigur.
Mihai Gâdea: Doar românii sunt interesaţi să nu se afle?
Omar Hayssam: Păi normal, că americanii… care e interesat? Este un succes al lor că l-au eliberat şi cu ocazia asta au eliberat şi un filipinez. Şi adevăraţii martori spun clar că unul face parte din armata nu ştiu ce muhahedini… şi a fost răpit un filipinez şi o franţuzoaică şi 3 români şi nu ştiu ce. Coincide exact cu ce s-a întâmplat.
Mihai Gâdea: Suntem în legătură şi cu Marie Jeanne, pe care înţeleg că o cunoaşteţi bine. Înţeleg că ai avea o întrebare sau poate mai multe pentru domnul Omar Hayssam.
Marie Jeanne Ion: Ar fi mai multe întrebări, dar acum e puţin emoţional momentul. Aş vrea să ştiu, potrivit documentelor pe care domnul Omar Hayssam zice că le are, potrivit acestor documente, indiferent cine şi ce ar fi fost în spatele acestei poveşti, a fost sau nu o răpire? Pentru că eu personal am simţit-o ca pe o răpire.
Omar Hayssam: Marie Jeanne, îmi pare rău că vorbim în aceste condiţii. Îţi amintesc de un moment la instanţă când te-am rugat să mă ajuţi şi să faceţi şi voi anchetă pentru aflarea adevărului.
Marie Jeanne Ion: Îmi pare rău, dar în momentul acela eu nu puteam să… Cum să aflu eu adevărul, eu care am fost la un pas de moarte.
Omar Hayssam: În orice caz, documentele pe care le am dovedesc foarte multe aspecte.
Marie Jeanne Ion: Aş vrea să intru eu în posesia acestor documente personal. Se poate?
Omar Hayssam: După ce le cere justiţia şi le află justiţia, atunci dosarul este public şi poate să aibă accesul oricine. Aşa este normal.
Marie Jeanne Ion: De ce se întâmplă toate dezvăluirile astea la acest moment?
Omar Hayssam: Aşa cum am spus mai devreme, eu nu am vrut să fac nicio intervenţie că fac o intervenţie să-şi arate nevinovăţia şi sunt un mincinos.
Marie Jeanne Ion: Până la urmă este vorba şi despre viaţa unui om. Mohamed Munaf, partenerul dumneavoastră, a fost condamnat la moarte în Irak. Aici nu cred că mai era vorba de intervenţie în favoarea cuiva sau care să ajute pe cineva. Era dincolo de orice joc politic. De ce nu s-a făcut niciun demers mai devreme?
Omar Hayssam: Deci avocaţii au făcut, şi chiar domnul avocat… care se află acum în România, a făcut cred că zeci de adrese către autorităţile române, către ministrul Justiţiei, către primul ministru, către preşedintele României, către procurorul general, către toată lumea, prin care le spune: „Vă rog să faceţi demersuri pentru audierea celor din Irak”, iar noi am aşteptat în speranţa că se va face acest demers şi se va afla adevărul, iar în momentul în care am constatat că se vrea judecarea fără aflarea adevărului, fără audiere, am fost forţat să fac această intervenţie acum, cu mari riscuri. La fiecare etapă există un joc. Probabil că şi la această etapă există un joc pentru ca foarte multe persoane din România sunt convinse că în această perioadă am alergat şi am obţinut anumite documente şi le vor acum tot în alte scopuri. Că nu forţează nota acum pentru dragul meu. În cel mai fericit caz iese unu şi zice: „Arabul acela, sirianul acela, teroristu’!”. Nu sunt terorist. Sunt terorişti cei care m-au făcut terorist şi am să dovedesc acest lucru.
Marie Jeanne Ion: De ce nu sunteţi în ţara dumneavoastră? De ce nu sunteţi în Siria şi sunteţi în Liban? Există vreo legătură cu Damascul?
Omar Hayssam: Astea sunt motive personale unde vreau eu să stau. Stau eu unde mi-e bine. Aşa cum am spus, indiferent ce se întâmplă, acest adevăr trebuie aflat şi trebuie să mi se dea voie liber să vorbesc.
(...)
Omar Hayssam: Vreau să-ţi spun un lucru acum, poate în premieră. Răpitorii sunt în libertate. Întrebaţi-l pe avocatul Badie Arief Izzat că ştie foarte bine povestea şi a apărat şi doi dintre ei.
Ion Cristoiu: Cei care în actul de acuzare către dumneavoastră spun că au operat acolo lângă Universitate, ăia sunt răpitorii şi sunt liberi acum sau sunt alţii şi ăia au jucat teatru?
Omar Hayssam: Răpitorii sunt alţii.
Marie Jeanne Ion: Acela nu a fost teatru. Acolo erau filipinezi, era şi franţuzoaica, eram mai mulţi. Eram 9, pentru numele lui Dumnezeu. Acela nu a fost teatru.
Ion Cristoiu: Mă refer la răpirea de la universitate. Ăia sunt liberi sau erau alţii?
Omar Hayssam: Răpitorii sunt alţii decât cei care se vorbeşte despre ei.
Marie Jeanne Ion: La universitate a fost răpită Florence Aubenanse domnule Ion Cristoiu. Noi am fost răpiţi în stradă.
Ion Cristoiu: Sunt nişte declaraţii date autorităţilor irakiene la dosarul dumneavoastră cu cei care au făcut răpirea cu maşinile. Sunt declaraţii false?
Omar Hayssam: Declaraţiile astea sunt luate aşa cum a fost luată şi declaraţia lui Mohamed Munaf şi a fratelui lui şi altul.
Mihai Gâdea: Deci sub presiune, vreţi să spuneţi dumneavoastră.
Omar Hayssam: Presiune e puţin spus. Deci domnul Mihai Gîdea, în acest moment sunt deja doi ani. Sunt oamenii acum. Dacă li se face o expertiză medico-legală se găsesc urmele de tortură pe ei, după doi ani.
(...)
Omar Hayssam: În momentul în care sunt lăsat liber să vorbesc voi spune tot ceea ce ştiu, cu lux de amănunte şi am un film întreg. Am un film care se leagă, deci nu cu întreruperi. Este un drum foarte clar. Spunea mai devreme Marie Jeanne despre acei condamnaţi la moarte. Să ştiţi că ei pot fi executaţi în Irak în orice moment. Acolo se fac executări de 30-40 de persoane pe zi. Sunt executaţi fără judecată, fără probe, fără nimic. Iar povestea judecării din 12 octombrie 2006, cum au fost condamnaţi, este o altă poveste. Chiar am o declaraţie înregistrată a unui oficial irakian despre acest lucru.
Sorin Mişcoci: Dumneavoastră vorbiţi despre faptul că primii răpitori ai noştri, ei de fapt nu au executat o răpire. Dar cum se numeşte?
Omar Hayssam: Eu am de spus destul de multe lucruri care clarifică foarte multe aspecte, iar dumneavoastră cereţi aceste acte să fie depuse. Acele acte, ele se autoproduc în momentul în care autorităţile române vor să audieze inculpaţi şi martori. Se autoproduc. Şi sunt mult mai credibile decât dacă le-aş fi depus eu, cu toate că nu sunt acte scrise de mine, nici nu sunt vorbele mele. Sunt anumite declaraţii date în faţa unor oameni oficiali. Sunt autentificate de autorităţile irakiene şi cele americane. După părerea mea, ele au un efect juridic chiar mai puternic decât acele declaraţii obţinute de procurorii români în Irak, pentru că ele au fost obţinute de autoritatea română pe alt teritoriu decât teritoriul României. Eu rog justiţia să încerce să le afle. Procurorii când au fost în Irak în 18 noiembrie 2006 au scris un proces verbal în care spune aşa la început: „În baza aprobării autorităţilor irakiene şi a forţelor multinaţionale şi a forţelor americane ne-am deplasat în Irak şi ne-am prezentat la… să stăm de vorbă cu domnul Mohamed Munaf în privinţa unui dosar…” Scrie procurorul cu mâna lui că are aprobare autorităţilor irakiene şi a celor americane şi a forţelor multinaţionale. Şi, dintr-o dată nu se mai poate vorbi cu ei. De ce? Pentru că pe 18 noiembrie, Mohamed Munaf a declarat cu totul altceva în faţa lor şi nu a fost consemnat în acel proces verbal.
(...)
Omar Hayssam: Să faci o răpire şi atâta nebunie ca să pleci din România în timpul în care eram liber să plec oricând, iar în momentul în care am fost urmărit după ce am fost pus în libertate… Să plec în România în condiţiile astea… Iată că nu au fost demersuri atât de grele ca să plec din România. Atunci eram liber să plec. Şi de ce? Să plec din România 4 milioane de dolari? Am salvat cinci oameni de la moarte.
Marie Jeanne Ion: Aţi zis domnule Omar Hayssam mai devreme că răpitorii sunt în libertate. Unde sunt ei în libertate?
Omar Hayssam: Unde sunt îţi dai seama că nu ştiu unde sunt. Unul singur mai este arestat. Restul au fost puşi în libertate.
Mihai Gâdea: Sunt şi în România?
Omar Hayssam: Nu ştiu. Încă o dată vreau să mă adresez autorităţilor româneşti şi justiţiei din România să facă demersuri pentru aflarea adevărului şi concret să mi se dea ocazia să vorbesc şi să se facă audierea lui Mohamed Munaf şi celorlalţi inculpaţi din Irak.