x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OMS: Este puțin probabil ca o epidemie de variola maimuței să ducă la o pandemie

OMS: Este puțin probabil ca o epidemie de variola maimuței să ducă la o pandemie

30 Mai 2022   •   22:05
OMS: Este puțin probabil ca o epidemie de variola maimuței să ducă la o pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu crede că epidemia de variola maimuței din afara Africii va duce la o pandemie. Nu este însă clar dacă persoanele infectate care nu au simptome pot transmite boala sau nu.

Peste 300 de cazuri suspecte și confirmate de variola maimuței, o boală de obicei ușoară care se răspândește prin contact apropiat, provocând simptome asemănătoare gripei și o erupție cutanată caracteristică, au fost raportate în luna mai, majoritatea în Europa.

OMS analizează dacă epidemia ar trebui să fie evaluată ca o „potențială urgență de sănătate publică de interes internațional".

O astfel de clasificare, așa cum s-a făcut pentru COVID-19 și Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării și a finanțării pentru a limita boala, potrivit Reuters.

Întrebată dacă focarele de variola maimuței au potențialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, responsabilul tehnic pentru boală din cadrul programului OMS pentru urgențe sanitare, a declarat: „Nu știm, dar nu credem. În momentul de față, nu suntem îngrijorați de o pandemie globală".

Pare că tulpina de virus implicată în epidemie poate ucide o mică parte dintre cei infectați, dar până în prezent nu au fost raportate decese.

Peste 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale bolii virale, cu peste 300 de infecții confirmate sau suspectate, majoritatea în Europa.

Oamenii de știință caută să afle ce ar putea explica această creștere neobișnuită a numărului de cazuri, în timp ce autoritățile de sănătate publică suspectează că există un anumit grad de transmitere comunitară.

Unele țări au început să ofere vaccinuri contacților apropiați ai cazurilor confirmate.

 

×
Subiecte în articol: organizatia mondiala a sanatatii